21 KOMPLET MEDALJA

Srbija kao Sjeverna Koreja; prekinut prijenos prije finala džudašice Kosova, a evo kakvo objašnjenje je stiglo s prozvane televizije

Bionic
Reading

U ponedjeljak, četvrtog natjecateljskog dana na OI u Tokiju, medalje su podijeljene u 14 sportova, a podijeljeno je 21 kompleta medalja. Jedno zlatno odličje je otišlo na Kosovo što se nije svidjelo Srbiji

Za nas su svakako najvažnije prve hrvatske medalje osvojene u Tokiju, zlato i bronca u tekvandou. Hrvatska tekvondašica Matea Jelić (23) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma nakon što je u finalu bila uspješnija od Britanke Lauren Williams sa 25-21.

Ovo je peta medalja za Hrvatsku u tekvondou i prvo zlato nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu (2008), Lucije Zaninović u Londonu (2012), te Tonija Kanaeta u Tokiju. Članica splitskog TK Marjana je na putu do zlata pobijedila Haićanku Lauren Lee sa 22-2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli sa 30-9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson sa rezultatom 15-4.

Medalju i to brončanu je osvojio i Toni Kanaet koji je postao prvi hrvatski reprezentativac u tekvondou koji je osvojio olimpijsko odličje. Do bronce je stigao pobjedom nad Uzbekistancem Nikitom Rafalovičem (24-18).

  • +5
Matea Jelić - zlatna na Olimpijskim igrama u Tokiju u kategorije do 67 kilograma Izvor: Profimedia / Autor: Javier SORIANO / AFP / Profimedia

U njegovoj kategoriji slavio je ruski tekvondoaš Maksim Hramtcov nakon što je u finalu sa 20-9 bio bolji od 22-godišnjeg Jordanca Saleha El Sharabatyja. Osim Kanaeta, brončano odličje osvojio je Egipćanin Seif Eissa koji je s 12-4 pobijedio Norvežanina Richarda Andrea Ordemanna.

U ponedjeljak su se na natjecanju u plivanju na Olimpijskim igrama medaje dijelile u četiri discipline, Britanac Adam Peaty je nastavio svoju dominaciju na 100 metara prsno, dok je Australka Ariane Titmus na drugom velikom natjecanju zaredom pobijedila Amerikanku Katie Ledecky na 400 metara slobodno.

U utrci plivačica na 100 metara leptir slavila je Kanađanka Margaret MacNeil, dok je u štafetnoj utrci na 4x100 metara slobodno najbolja bila reprezentacija SAD-a.

Peaty je obranio zlato iz Rija na 100m prsno s rezultatom 57.37 sekundi te tako bio 63 stotinke brži od srebrnog Nizozemca Arna Kamminge, a 96 stotinki od brončaog Talijana Nicola Martinenghija.

Nakon što je prije dvije godine postala svjetska prvakinja na 400m slobodno, 20-godišnja Titmus je svladala peterostruku olimpijsku pobjednicu i braniteljicu naslova iz Rija, 24-godišnju Ledecky i na Olimpijskim igrama. Ledecky je osvojila srebro, dok je do bronce stigla Kineskinja Bingjie Li s azijskim rekordom.

Margaret MacNeil (21) je naslovu svjetske prvakinje na 100m leptir pridodala i olimpijski. Ona je u finalu postavila novi rekord Sjeverne Amerike sa 55.59 sekundi, samo 11 stotinki slabijim vremenom od svjetskog rekorda Šveđanke Sarah Sjostroem iz Rio de Janeira. Srebro je sa samo pet stotinki zaostatak osvojila Kineskinja Yufei Zhang, dok je broncu osvojila Australka Emma McKeon sa 55.72 što je novi rekord Oceanije.

Američka mušta štafeta na 4x100 metara obranila je naslov iz Rija, a u finalu su do rezultata 3:08.97 stigli u sastavu Caleb Dressel, Blake Pieroni, Bowen Becker i Zach Apple. Srebro su sa 1.14 sekundi zaostatka osvojili Talijani Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Lorenzo Zazzeri i Manuel Frigo, a broncu Australci Matthew Temple, Zac Incerti, Alexander Graham i Kyle Chalmers koji su za srebrnim Talijanima zaostali 11 stotinki.

Gimnastičari Rusije novi su olimpijski pobjednici u momčadskom višeboju, a do zlatne medalje su došli s najmanjom razlikom u povijesti u odnosu na drugoplasirane Japance, od kojih su bili bolji za samo 103 tisućinke boda, dok je trećeplasirana reprezentacija Kine za Rusima zaostala samo 606 tisućinki.

Ka Long Cheung iz Hong Konga novi je olimpijski pobjednik u floretu, dok je Ruskinja Sofija Pozdniakova osvojila zlato u sablji na olimpijskim igrama u Tokiju.

Cheung je u finalu pobijedio branitelja naslova Talijana Danielea Garozza sa 15-11 ostvarivši najveći uspjeh u karijeri. U susretu za broncu Čeh Alexander Choupenitch je pobijedio Japanca Takahira Shikinea sa 15-8,

U ženskoj konkurenciji na programu je bila sablja. Zlato je osvojila Ruskinja Sofija Pozdniakova koja je u finalu pobijedila sunarodnjakinju i imenjakinju Velikaju sa 15-11.

Dvostruka svjetska i dvostruka europska prvakinja je tako svoju riznicu medalja obogatila i olimpijskim zlatom, dok je Velikaja osvojila i treće uzastopno olimpijsko srebro nakon što je gubila finala u Rio de Janeiru i Londonu. Treća je bila Francuskinja Manon Brunet nakon pobjede 15-6 protiv Mađarice Anne Marton.

Filipinka Hidily Diaz osvojila je zlatnu medalju u dizanju utega u kategoriji do 55 kilograma osvojivši prvo olimpijsko zlato u povijesti svoje zemlje.

Filipinski sportaši su do Tokija osvojili deset olimpijskih medalja, međutim niti jedno zlato. Na svojim četvrtim i vjerojatno posljednjim Olimpijskim igrama u povijest se upisala 30-godišnja Diaz koja je podigla ukupno 224 kg, što je olimpijski rekord. Kineskinja Liao Qiuyun je uzela srebro sa 223 kg, a Kazahstanka Zulfija Činshanlo osvojila je broncu sa 213 kg.

Britanac Thomas Pidcock četiri je dana prije svog 22. rođendana osvojio naslov olimpijskog pobjendika u brdskom biciklizmu. Mladi je Britanac zadanu stazu svladao za 1:25:14 sati, 20 sekundi brže od srebrnog Švicarca Mathiasa Flueckigera, a 34 sekunde od brončanog Španjolca Davida Valera Serrana, dok je branitelj naslova iz Rio de Janeira Švicarac Nino Schurter utrku okončao na četvrtom mjestu sa 42 sekunde iza Pidcocka.

Nakon Distrie Krasniqi, zlatnu medalju za Kosovo na olimpijskim igrama u Tokiju osvojila je još jedna džudašica. Nora Gjakova slavila je u kategoriji do 57 kg, a televizija Srbije prekinula je prijenos prije finala.

Glavna i odgovorna urednica zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević u odgovoru Radiju Slobodna Europa (RSE) navela je da je do propusta došlo zbog toga što je većini novinara javnog servisa u Tokiju određena karantena u trajanju od 14 dana odnosno da je prekida prijenosa došlo zbog manjka ljudstva. Treba li joj vjerovati?

Inače, za Kosovo je ovo treće olimpijsko zlato u povijesti i to treće u džudu. Prije pet godina u Rio de Janeiru je slavila Majlinda Kelmendi u kategoriji do 52 kg, prije dva dana i Distria Krasniqi u kategoriji do 48 kilograma, a danas i Nora Gjakova u kategoriji do 57 kg.

Brončana s posljednjeg SP-a je do olimpijskog zlata stigla nakon što je njezina suparnica u finalu Francuskinja Sarah Leonie Cysique diskvalificirana nakon samo 2:45 minute borbe zbog pokušaja napada glavom. Kanađanka Jessica Kimklait i Japanka Tsukasa Yoshida osvojile su brončane medalje.

U muškoj konkurenciji na programu je bila kategorija do 73 kg, a slavio je Japanac Shohei Ono obranivši zlato iz Rio de Janeira. Ono je u finalu je pobijedio Gruzijca Lashu Šavdatušvilija koji je osvojio treću olimpijsku medalju. U Londonu je bio zlatni, u Rio de Janeiru brončani, a sada je kompletirao medalje osvojivši i srebro. Brončane medalje pripale su Južnokoreancu Changrimu Anu i Mongolcu Tsogtbaataru Tsend-Ochiru.

Japanci Jun Mizutani i Mima Ito osvojili su zlatnu medalju u mješovitom parovima u stolnom tenisu na olimpijskim igrama u Tokiju. Japanski par je u finalu pobijedio Kineze Xu Xina i Liu Shiwen sa 4-3 (5-11, 7-11, 11-8, 11-9, 11-9, 6-11, 11-6) nakon što je kineski par vodio 2-0 u setovima. U susretu za broncu tajvanski par Lin Yun Ju i Cheng I Ching je slavio protiv Francuza Emmanuela Lebessona i Jia Nan Yuan sa 4-0 (11-8, 11-7, 11.8, 11-5).

Obje zlatne olimpijske medalje u streljaštvu u disciplini skeet otišle su u SAD. U ženskoj konkurenciji slavila je Amber English, a u muškoj Vincent Hancok.

English je osvojia zlato s novim olimpijskim rekordom od 56 pogodaka, dok je srebro osvojila zlatna iz Rio de Janeira Talijanka Diana Bacosi s pogotkom manje. Broncu je osvojila Kineskinja Wei Meng sa 46 pogodaka.

U muškoj konkurenciji slavio je Vincent Hancock osvojivši treće olimpijsko zlato nakon Londona i Pekinga. Amerikanac je slavio s novim olimpijskim rekordom od 59 pogodaka. Četiri manje imao je "srebrni" Danac Jesper Hansen, dok je broncu osvojio Kuvajćanin Abdullah Alrashidi sa 46 pogodaka.

Muška reprezentacija Južne Koreje u streličarstvu obranila je naslov olimpijskih pobjednika osvojen prije pet godina u Rio de Janeiru. Predvođena briljatnim 17-godišnjim Kim Je-deokom uz veterane Oh Jin-hyeka i Kim Woo-jina Južna Koreja je u finalu s uvjerljivih 6-0 svladala Tajvan za koji su nastupili Deng Yu-Cheng, Tang Chih-Chun i Wei Chun-Heng. Japanci Takaharu Furukawa, Yuki Kawata i Hiroki Muto su se morali zadovoljiti broncom do koje su stigli svladavši Nizozemce sa 5-4.

Norvežanin Kristian Blummenfelt osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u triatlonu na OI u Tokiju, on je ciljem prošao u vremenu od 1:45:04 sata, 11 sekundi ispred srebrnog Britanca Alexa Yeea, odnosno 20 sekundi ispred brončanog Novozelanđanina Haydena Wildea.

Za 27-godišnjeg Norvežanina ovo je uvjerljivo najveći uspjeh u karijeri, prije pet godina je u Rio de Janeiru bio 13.

Toni Kanaet Izvor: Profimedia / Autor: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

Japanska 13-godišnja Momiji Nishiya osvojila je olimpijsko zlato u uličnom skateboardingu, postavši najmlađa olimpijska pobjednica u povijesti te zemlje.

Momiji Nishiya ušla je u povijest i kao prva olimpijska prvakinja u skateboardingu, sportu koji je svoj olimpijski debi imao u Tokiju. Zanimljivo, niti jedna od tri osvajačice medalje nije punoljetna. Nishiya ima 13 godina, osvajačica srebra Brazilka Rayssa Leal također ima 13 godina, dok je brončana Japanka Funa Nakayama tri godine starija.

Britanci Tom Daley i Matty Lee osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u skokovima u vodu u disciplini sinkronizirani skokovi s tornja 10 metara.

Daley i Lee iznenadili su Kineze Caoa Yuana i Chena Aisena, Britanci su na kraju do zlata stigli s rezultatom 571.81 bodova, 1.23 više od velikih favorita Kineza kojima je pripalo srebro. Brončana odličja osvojili su Rusi Aleksandar Bodnar i Viktor Minibajev sa 439.92 bodova.

Slovenac Benjamin Savšek (34) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u kanuu na divljim vodama u disciplini slalom.

Savšek je slavio sa 3.71 sekundom ispred srebrnog Čeha Lukaša Rohana, odnosno 5.45 sekundi ispred brončanog Nijemca Siderisa Tasiadisa. Hrvatski predstavnik u ovoj disciplini Matija Marinić nije se uspio plasirati u finale, on je u polufinalu u ponedjeljak ujutro zauzeo 11. mjesto, sa 2.12 sekundi zaostatka za 10. Japancem Takuyom Hanedom, posljednjimk koji se plasirao u finale.