pobrali vrhnje

Srbija dobila dva neočekivana poklona; ovim sportskim spektaklima se donedavno u Beogradu nitko nije nadao!

14.03.2022 u 10:55

Bionic
Reading

Branitelja naslova Rusiju, koja je isključena iz ekipnih natjecanja zbog rata u Ukrajini, u rujnu će u završnoj fazi Davis Cupa zamijeniti Srbija, objavila je u ponedjeljak Međunarodna teniska federacija (ITF). Tako je Srbija u kratkom razdoblju dobila dva sportska spektakla

Srbija -momčad koju preedvodi Novak Đoković - očekivano je izabrana kao zamjena jer je najbolje rangirana momčad od svih polufinalista 2021. Tako će se plasirati u završnu fazu izravno, bez prolaska kroz kvalifikacije. Što se tiče druge posebne pozivnice za Davis Cup, ona će biti dodijeljena jednoj od 12 nacija koje su eliminirane tijekom kvalifikacijske faze koja se održala 4. i 5. ožujka, precizira ITF, a to su Ekvador, Rumunjska, Finska, Kolumbija, Kanada, Brazil, Slovačka, Mađarska, Norveška, Japan, Češka ili Austrija.

Ta pozvana momčad stoga će se pridružiti Hrvatskoj, finalistu 2021., automatski kvalificiranim Srbiji i Velikoj Britaniji (koja je također dobila pozivnicu), kao i 12 nacija iz kvalifikacijskog kruga odigranog u ožujku - Argentina, Australija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Kazahstan, Južna Koreja, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Sjedinjene Američke Države.

Ovih 16 momčadi bit će podijeljeni u četiri skupine u četiri grada koja će se tek odrediti kako bi od 14. do 18. rujna odigrali grupnu fazu završne faze izdanja Davis Cupa 2022. godine.

Prva dva iz svake skupine kvalificirat će se za finalni ždrijeb koji će se igrati od 23. do 27. studenog u gradu koji još nije formaliziran, ali bi to mogao biti Abu Dhabi. U Billie Jean King Cupu, bivšem Fed Cupu,braniteljicu naslova Rusiju zamijenit će Australija, izabrana pod istim uvjetima kao i Srbija.Australija neće sudjelovati u pretkolu 15. i 16. travnja, a njihov protivnik, Slovačka, automatski se kvalificira u finalnu fazu.

Kao i Rusija i iz istih razloga, Bjelorusija je zamijenjena na tablicama Davis Cupa i Billie Jean King Cupa, a Belgija, s kojom se morala susresti u pretkolu ženskog natjecanja, automatski prolazi u završnu fazu, dok je u muškoj konkurenciji to Meksiko, koji se plasirao dalje u Svjetskoj skupini 1.

Podsjetimo kako je nedavno Beograd dobio od strane čelnika Eurolige dobio domaćinstvo Final Foura u beogradskoj Areni (igra se od 19. do 21. svibnja 2022.). Treba reći kako je domaćinstvo preuzeo od Berlina, a razlog su stroga covid pravila koja vladaju u Njemačkoj. Inače, Beograd je bio domaćin Final Foura 2018. godine, kada je Real Madrid predvođen Lukom Dončićem postao prvak Europe osvojivši desetu jubilarnu titulu. Nije nemoguće da na tom završnom turniru zaigra i Crvena zvezda jer tri ruska kluba vjerojatno će biti i službeno izbačena iz Eurolige, što otvara puno kombinacija (rezultati s njima se brišu!).

Tako su Srbija i Beograd u kratkom razdoblju dobili dva neočekivana sportska poklona.