SKUPINA I - 2. KOLO

Srbi u polufinalu, nadanja Makedonaca i Danaca

23.01.2012 u 20:45

Bionic
Reading

Rukometaši Makedonije slavili su u 2. kolu skupine I Europskog rukometnog prvenstva u Srbiji protiv favoriziranih Poljaka s 27:25, čime su si ostavili teoretske šanse za polufinale, a Poljacima ih bitno umanjili. Kasnije su Danci pobijedili Nijemce sa 28:26, ćime su preskočili Poljake, a u posljednjoj utakmici Srbija je pobijedila Švedsku sa 24:21

Bodreni gromoglasnom podrškom, Makedonci su vodili od prve pa sve do posljednje minute utakmice. Poljaci su na poluvremenu zaostajali za srčanim Makedoncima čak šest pogodaka razlike (18:12).

Nakon šest minuta igre u nastavku susreta Makedonija je došla do maksimalnih sedam pogodaka razlike (20:13), nakon čega je krenuo povratak Poljaka. U iduće četiri minute Poljaci rade seriju 4:0 i dolaze do -3. Nakon toga se neko vrijeme igralo gol za gol, a onda Makedonci opet rade mini-seriju i odlaze na +6 (24:18).

Poljaci se serijom 5-1 vraćaju na najmanji zaostatak u utakmici (25:23), četiri i pol minute prije kraja. Jurecki, dvije minute prije kraja, zabija 25. pogodak, odnosno za -2 Poljaka koji do kraja susreta ostaju bez postignutog pogotka.

Junak utakmice bio je makedonski vratar Borko Ristovski koji je skinuo čak 19 udaraca poljskih rukometaša. S druge strane poljski vratari nisu imali svoj dan te su obranili svega šest udaraca.

Najefikasniji kod Makedonije bio je po običaju Kiril Lazarov s devet pogodaka (šest iz sedmeraca), dok je za Poljake Bartoš Jurecki zabio pet 'komada'.

Rukometaši Danske pobijedili su Njemačku 28:26 (17:14) a prvi igrač pobjedničke momčadi bio je Anders Eggert Jensen sa 7 golova iz 8 pokušaja. Hans Lindberg dodao je pet golova. Danski vratar Niklas Landin Jacobsen obranio je 16 lopti. U Njemačkoj su četvorica rukometaša postigli po četiri pogotka, Uwe Gensheimer, Christoph Theuerkauf, Lars Kaufmann i Michael Haaß.

Njemačka je bolje otvorila utakmicu i povela s 5:1 u 5. minuti. Danci su već u 13. minuti izjednačili na 6:6, a boljom igrom u završnici prvog poluvremena otišli su na odmor s prednošću 17:14. U nastavku je Danska u nekoliko navrata imala i pet pogodaka prednosti. Njemačka je u 48. minuti stigla na samo gol zaostatka, ali je Danska ipak u završnici osigurala važna dva boda.

Rukometaši Srbije prvi su polufinalisti Europskog prvenstva koje se 15:29 siječnja održava upravo u njihovoj zemlji. Srbija je polufinale izborila pobjedom protiv Švedske rezultatom 24:21.

Šveđani su u prvih deset minuta kontrolirali ritam utakmice, te su imali rezultatsku prednost od 6:3. Međutim, tada kreće prepoznatljiva igra Srbije koja podiže razinu svoje obrane i u idućih 20 minuta dozvoljava Šveđanima svega pet golova, a zabija 11. S rezultatom 14:11 u korist domaćina se otišlo na predah.

Prvih 15-ak minuta nastavka utakmice proteklo je igri gol za gol, a onda Šveđani golom Jakobssona dolaze do minimalnog zaostatka (20:19) osam i pol minuta prije kraja.

Međutim, reprezentacija Švedske tada ostaje šest minuta bez postignutog gola i Srbi se ponovno odljepljuju na, pokazalo se nedostižna, četiri pogotka razlike. Ekdahl Du Rietz smanjio je minutu i pol prije kraja na -2, ali idućem napadu Žarko Šešum zabija za otklanjanje bilo kakvih dilema do kraja susreta.

Srbija je pobjedom došla do sedmog boda na ljestvici skupine I, kojim si je osigurala nastup u polufinalu. Švedska je s druge strane izgubila i matematičke šanse za prolaz u polufinale.

Recimo još da je najefikasniji igrač Srbije bio Marko Vujin sa pet pogodaka, dok 'gostima' nije pomoglo ni osam golova Ekdahla kao ni 18 obrana Johana Sjöstranda.

EP rukometaša, skupina I, 2. kolo:
Makedonija – Poljska 27:25
Danska – Njemačka 28:26
Srbija – Švedska 24:21

Redoslijed:
1. Srbija 7 
2. Njemačka 5
3. Danska 4
4. Makedonija 3
5. Poljska 3
6. Švedska 2