TAMNA STRANA

Sportski skandali i afere u 2010.

22.12.2010 u 09:00

Bionic
Reading

U sportskom svijetu ništa se nije promijenilo. I 2010. obilovala je skandalima. Korupcije, namještanja, pogibije, rasizam, fizički obračuni, pijanstva, doping i ostale ružne stvari ostale su sastavni dio godine koja je na zalasku

Nakon što smo izdvojili sve najveće seks skandale u 2010, sada ćemo vas podsjetiti i na ostale afere koje su potresle vrhunski sport. Nažalost, ni neki hrvatski sportaši i djelatnici nisu po vulgarnom i opasnom ponašanju zaostajali za svijetom. Može se reći da je ovo bila godina pravih skandala u kojoj je sport ozbiljno uzdrman, a povjerenje u pojedine osobe, sada već bivše uzore, nepovratno izgubljeno.

Mnogi kažu da nema veće sportskog događaja od Fifinog SP-a. No, najveći nogometni turnir 2010. obilježilo je skandalozno suđenje. Nema tiskovina koje u svojim tekstovima nisu isticale 'ljude u crnom'. Djelitelji pravde su ozbiljno zakazali i izravno utjecali na neke utakmice. Brazilski napadač Fabiano u skupini je zabio Obali Bjelokosti nakon što je na početku akcije očigledno loptu primirio rukom, Argentina je u osmini finala došla u vodstvo protiv Meksika nakon zaleđa koje je vidio cijeli stadion, a u finalu su Španjolci dobili Nizozemsku bez obzira na krvničke prekršaje za zatvor poput De Jongova koji je pred očima suca ostao nekažnjen.

De Jongov brutalan udarac

No, Fifini suci nisu jedina pogreška te nogometne organizacije. Tako su prije izbora domaćina za SP 2018. i 2022. engleski novinari otkrili da članovi Fife koji odlučuju o domaćinima vole primati mito. U kompromitirajućim situacijama snimljeni su Nigerijac Amos Adamu, član Izvršnog odbora Fife, te Reynald Temariija, dopredsjednik Fife i predsjednik Oceanijske nogometne federacije. Fifa je to preživjela, suspendirala je pohlepni dvojac, no Englezi nisu dobili domaćinstvo 2018. Rusija je bila bolja, a neki kažu da je to bila osveta ostatka korumpiranog društva Otoku. Isto tako, mnogi su ostali šokirani kada je domaćinstvo SP-a 2022. dobio Katar, zemlja čija reprezentacija nikada nije bila na SP-u, ali zato ima neograničene novčane mogućnosti.

Tijekom godine izbio je i veliki kladioničarski skandal oko namještanja utakmica diljem Europe. Otkrili su ga Nijemci, a osim nekih utakmica Lige prvaka, Europske lige, kvalifikacijskih susreta reprezentacija i elitnih prvenstava, spominjala se i Hrvatska. U HNL-u se pod sumnjom našlo 15 utakmica, a na kraju akcije Offside pod optužnicom je završila 21 osoba. Rasplet, odnosno suđenje, tek je na svom početku.

Svijet je ostao u suzama za vrijeme ZOI-ja u Vancouveru. Gruzijski sanjkaš Nodar Kumaritašvili dan uoči otvaranja Olimpijskih igara poginuo je na treningu kad se zabio u zaštitnu ogradu. Smrt mladog sportaša još uvijek je nerazjašnjena i oko nje se vode rasprave. Gruzijski olimpijski odbor i dalje tvrdi da sigurnosni uvjeti nisu bili odgovarajući za olimpijsko natjecanje, dok u zajedničkom priopćenju kanadske policije, Britanske Kolumbije i Međunarodne sanjkaške federacije stoji da je 'do nesreće došlo zbog Kumaritašvilijeve pogreške'. No, organizatori su dan nakon tragedije na mjesto gdje je izletio nesretni Gruzijac postavili zaštitnu mrežu i tako na neki način priznali krivnju.

Nesretni Gruzijac iz Vancouvera se vratio u lijesu

U sportu je već postalo uobičajeno da doping uzima svoje žrtve. Pali su mnogi osvajači svjetskih naslova, olimpijskih zlata i velikih trofeja. Biciklist Alberto Contador osumnjičen je da je uzimao nedopuštena sredstva tijekom Tour de Francea koji je treći puta osvojio. Španjolska miljenica nacije Marta Dominguez, atletičarka na duge pruge, završila je u rukama policije. Nekada osvajačica brojnih medalja, a sada potpredsjednica Saveza, opskrbljivala je kolege atletičare dopingom. Nedozvoljenoj pomoći malih pilula nisu odoljeli ni najbrža Jamajčanka godine Shelly-Ann Fraser, olimpijska i svjetska prvakinja na 100 metara, zatim europska dvoranska prvakinja na 1.500 metara, Ana Alminova, američki atletičar na 400 m, zlatni sa OI-ja i SP-a LaShawn Merritt. Nogometaš Fiorentine Mutu opet je 'ružio s kokainom'… Oni su samo mali dio uhvaćenih, a onih koji nisu otkriveni ima, nažalost, još više.

Jamajčanka Fraser ove je godine uhvaćena, njezini svi rezultati su pod sumnjom

Nogomet je najviše u pozornosti javnosti. Na travnjaku se uvijek događa svašta, no ima toliko incidenata da i najveći skandali i najružnije scene traju tek nekoliko dana jer stalno dolaze novi. Fizički obračuni nisu rijetkost, pa je tako Eto'o glavom u prsa udario Cesara na utakmici talijanskog prvenstva, Balotelli je za vrijeme igranja u Serie A optužio Tottija za rasizam, veznjak Newcastlea kontroverzni Joey Barton šakom je udario igrača Blackburna Pedersena. Guti je u Turskoj uzrokovao nesreću u pijanom stanju, a zatim napao i kamermana koji je sve to snimao. Legendarni engleski nogometaš Paul Gascoigne više ni nije vijest kada završi u pritvoru zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a Rooneyjevu lutku palili su na lomači i ostavljali poruke prijetnjama smrću kad nije želio produljiti ugovor s ManU-om. Engleski menadžeri poput Redknappa morali su dignuti glas zbog sve većeg opijanja igrača na Otoku, koji su pak postali redovita meta 'paparazza', pa je rijetko prošao dan, a da na naslovnicama nisu bila mamurna i crvena lica nogometaša.

Eto'o je na ružan način podsjetio na Zidanea

U Pakistanu je izbio skandal oko namještanja u kriketu, a kod njih je to nacionalni sport. Za njih su prljave stvari u glavnom sportu poput nacionalne tragedije, a za osumnjičenike su spremne teške kazne. Neki bi ih najradije linčovali jer je to izdaja.

Ima i onih koji su pozornost privukli skupnim tučnjavama na sportskim terenima. Nema tjedana da se nije nešto takvo dogodilo, a treba izdvojiti makljažu Grka i Srba prije košarkaškog SP-a u Turskoj, kao i opću šoru kineskih i brazilskih košarkaša u 'prijateljskom' ogledu.

Tučnjava Srba i Grka

Kad smo kod šaketanja, treba spomenuti da je boksač Floyd Mayweather isprebijao djevojku pred njihovo troje djece, a nešto slično je napravio izazivač Vladimira Klička Dereck Chisora. Obojica su kod sudaca prošla s minimalnim kaznama.

Ne smije se zaboraviti ni fizički napad na prvog čovjeka formule 1 Bernieja Ecclestonea (70) kojeg su opljačkali zajedno s njegovom djevojkom Fabianom Flosi (31), a njega su usput i pretukli. Bernie je ipak preživio. Oktanski sport potresao je i skandal na VN Njemačke kada je Felipe Massa nakon naredbe iz boksa pustio svojeg momčadskog kolegu iz Ferrarija Fernanda Alonsa da pobijedi i ostane u utrci za naslov.

Ni hrvatski sportaši nisu ostali izvan skandala. Tako je ni kriva ni dužna nastradala Blanka Vlašić. Njezina suparnica Tia Hellebaut organizatorima mitinga u Madridu postavila je uvjet za svoj nastup - ili ona ili ja. Španjolci su prihvatili Tijin uvjet, pa je razočarenje iz Blankinog stožera tih dana bilo razumljivo.

Hrvatskog rukometnog reprezentativca i sadašnjeg trenera sarajevske Bosne Irfana Smajilagića nalupao je igrač Risto Arnaudovski, a sjajnu organizaciju vaterpolskog EP-a pokušali su na neki način okaljati čelnici LEN-a koji su od Hrvatske zahtijevali manje bučno navijanje i mahanje zastavama.

Čelnicima LEN-a navijanje Hrvata bilo je prebučno

Za kraj smo ostavili ljude koji su najviše prašine podigli u hrvatskim okvirima. Kralj skandala Zdravko Mamić nazvao je izbornika Slavena Bilića rasistom, kandidata za predsjednika HNS-a Igora Štimca razbojnikom, prijetio je, verbalno vrijeđao i, naravno, ostao nekažnjen. Ni prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković nije bio cvijeće, novinarima je poručio da mu ih je pun ku…, a isto tako je izjavio da za homoseksualce nema mjesta u reprezentaciji. Zbog tih njegovih riječi i UEFA je pokrenula istragu.

Na kraju 2010. hrvatski nogometni zaljubljenici mogli su pratiti i cirkus u režiji najmoćnijih ljudi našeg nogometa. Birao se predsjednik HNS-a, Marković je obranio svoj tron, no njegova kampanja, kao i ona Igora Štimca, bila je puna optužaba, prijetnji, spominjanja crnih torbi, a sve je kulminiralo na Skupštini, kada je došlo do niz verbalnih i gotovo fizičkih sukoba, pa je i policija morala držati situaciju pod kontrolom.

Sramotno ponašanje na izboru za predsjednika HNS-a

Sve u svemu, 2010. nije bila ni malo dosadna, no žalosno je što su zbog ovakvih stvari ponekad u sjeni ostala mnoga vrhunska ostvarenja i rezultati. Nadajmo se da će u novoj godini sporta biti što manje na stranicama crne kronike i da se uz događaje neće spominjati riječi poput afera, sramota i skandal.