NIJE UZALUD 'LEGENDA'

Sportska 'superbaka' i dalje će ispisivati tenisku povijest

12.04.2016 u 11:17

Bionic
Reading

Svijetom odjekuje priča o još uvijek aktivnoj profesionalnoj tenisačici. Vrijednoj starijoj ženi velikih snova koja je ovoga vikenda izborila prvu pobjedu nakon gotovo tri desetljeća i koja planira nove pothvate

Gail Falkenberg je godište Davida Bowiea. Za šest mjeseci otpuhat će 70. rođendanskih svjećica. Većina njezinih vršnjakinja već pomalo 'čuva noge i bubrege' i ne odaju se pretjeranom fizičkom riziku. No, Gail je drugačija.

Od fakultetskih dana voli tenis i nastupala je za UCLA tijekom šezdesetih. No financije joj nisu dozvoljavale da mu se potpuno posveti, pa je nakon diplome pokrenula 'cilvilnu' karijeru. No zov tenisa u njoj nikada se nije utišao. 1984. je odlučila - idem se okušati. S 38 godina na leđima postala je teniska profesionalka koja prijavljuje kvalifikacije turnira

Ušla je među najboljih 400 na svijetu, no nikada i u glavni turnir nekog WTA događanja. Prošla je jedno kvalifikacijsko kolo na Australian Openu i igrala protiv tada 13-godišnje (Gail je bila 30 starija) Jennifer Capriati 'gust' pripremni meč. Kaže da joj je košarka bolje išla, ali tenisu se nikada nije znala oduprijeti.


Iako su je financije još jednom natjerale na povlačenje vratila se 2011. godine. Na nekon kvalifikacijskom turniru teniskog saveza SAD-a je upisala pobjedu i dobila priliku za kvalifikacijske nastupe na manjim turnirima diljem SAD-a Milina, nova prilika u 65. godini života!

Od tada je prošlo pet i Gail još uvijek nastupa.

'Pitaju me mnogi zašto ne igram turnire sa svojim uzrastom? Kako mi ne dosade porazi? Jednostavno, ja se volim družiti s mlađom generacijom. I možda će vas začuditi, ali moj stil igre radi više problema mlađim curama nego 'mojima',' otkriva vesela tenisačica čija se igra bazira na puno kratkih lopti s puno rotacije.

Većinom servira odozdo, nije više ni brza ni snažna, ali dobila je prvi meč. U prvom kolu ITF turnira u Pelhamu (Alabama) naletjela je na 45 godina mlađu, ali kvalitetom neadekvatnu protivnicu koju je teniska baka 'pomela' sa 6:0, 6:1. Još jedan korak do glavnog turnira... Ali tamo je čekala nedavno najbolja juniorka svijeta Taylor Townsend koja se vraća nakon ozljede. Baka nije dobila ni gem, ali svojom nekonvecionalnom igrom zaslužila je 12 poena u 36 minuta dugom ogledu.


'Svaka čast Taylor, sjajno je pogađala ali navela sam ju da igra moju igru,' smiješi se zadovoljna bakica i objašnjava: 'Radila sam joj probleme s doljnjim servisom i spinom, morala je usporiti igru jer su joj jači udarci odlazili u aut. Igrali smo na moj način,' otkriva uspješan plan meča nakon 0:6, 0:6 heroina koju mlade kolegice ne zovu uzalud Legenda.

'Nije mi ovo bio konačan cilj. Moj cilj je i dalje se zabavljati na terenu i dodatno popraviti svoju igru. Nisam nikada imala trenera i stalno primjećujem što još trebam bolje raditi. Želim i igrati i pobjeđivati i nakon 70. rođendana,' jasno Gail Falkenberg daje do znanja da je tenis u njoj prejak da bi odustala. Već sada je najstarija tenisačica s upisanom profesionalnom pobjedom, ali dok se zabavlja stigne 'usput' još malo ispisati tenisku povijest. Na svoj, unikatan način.