SUP - STAND UP PADDLE SURF

Sport koji je zaokupio Ameriku stigao u Hrvatsku

17.03.2010 u 18:18

Bionic
Reading

Rekreativci i slučajni prolaznici ostali su u srijedu poslijepodne nemalo iznenađeni kad su se na Jarunskom jezeru pojavila tri surfera s veslima u rukama

Sport nazvan stand up paddle surf, koji je najlakše opisati kao uspravno veslanje na surf dasci, kod nas se do sada nije imalo prilike vidjeti. Iako će mnoge podsjetiti na venecijanske gondolijere, korijeni mu sežu znatno ranije - u drevnu Polineziju. U novije doba sport se javlja sredinom 20. stoljeća kada su se na plaži Waikiki 'beach boysi' odlučili uspraviti na svojim dugim surf daskama i zaveslati među mnogobrojnim kanuistima. Omogućili su si time bolji pogled na svoje učenike surfanja koji su jahali udaljene valove, otvorili bolje vidike za turističke fotografije te našli novu zanimaciju u danima kad nema valova. Veću ekspanziju sport doživljava tek krajem devedesetih godina kada je zaljubljenik u velike valove i guru tjelovježbe Laird Hamilton javnosti prezentirao SUP kao spravu u kojoj će podjednako uživati, bili surferi ili ne, i oni avanturističkog duha i oni nešto mirniji, stječući istovremeno odličnu tjelesnu formu i kondiciju.

     


U čemu je trik? Stand up paddle surf je sport u kojem vam je u pokretu cijelo tijelo. Dok je gornji dio torza u veslačkom zamahu, sve mišićne skupine na nogama rade na balansu i kompenzaciji pokreta gornjeg dijela tijela kako biste ostali na dasci. Stoga možemo govoriti i o svojevrsnom fitnesu u prirodi

Bilo da ste avanturist koji želi zaviriti u svaku uvalicu omiljenog otoka, ljubitelj velikih valova ili rijeka i jezera, SUP svima pruža nezaboravan užitak.

Uzevši sve to u obzir, nije čudno da je ovaj sport u samo četiri godine okupirao Ameriku, od malo starijih dama do mačo muškaraca, i postao omiljeni sport poznatih i slavnih poput Julije Roberts, Kate Hudson, Jennifer Aniston, Matthew McConaughey, Lance Armstrong i mnogih drugih.

Kako bi se javnost što bolje upoznala s ovim zanimljivim sportom, u Zagrebu će se početkom svibnja održati atraktivno sportsko natjecanje SUPer Surfers City Challenge Zagreb. Starboard, najveći svjetski proizvođač SUP dasaka i vesala, kao partner u organizaciji natjecanja osigurat će promidžbu ove utrke u najvećim svjetskim SUP magazinima.