NOVI TROFEJ KAO POTVRDA

Splitski ragbijaši su regionalna sila

Bionic
Reading

Ragbijaši splitske Nade pobjedom nad Pobednik Mozzartom u Beogradu osvojili peti put regionalnu RRC ligu. Ovom pobjedom splitska momčad plasirala se u polufinale europskog klupskog prvenstava za 2012. god.

‘Tako lako’ u duhu poznatog gesla, svakom površnom poznavaocu ragbija i športa izgleda pobjednički niz splitskih ragbijaša koji su napravili u državom prvenstvu i regionalnoj RRC ligi.

Deset titula zaredom od 2003. do 2012. u državnom prvenstvu i pet titula zaredom od 2008. do 2012. u regionalnoj RRC ligi stvara naviku a samim tim se čini uobičajenim, normalnim i ne izaziva posebnu pozornost.

Ipak željeli bi skrenuti pažnju da je u ove rezultate splitske momčadi i kluba ugrađeno mnogo truda, znoja a u posljednjih desetak godina i znanja prikupljena na igralištima i ustanovama diljem Europe i Svijeta.

Utakmica u Beogradu bila je sve samo ne laka. Po izuzetno teškim uvjetima, zbog vrućine (35° C), momčadi su ulagale ogroman napor i trošile velike količine energije u nastojanju da osvoje vrijedan trofej i titulu najbolje regionalne momčadi.

Pred lijepo ispunjenim gledalištem na Banjici domaća momčad, silno motivirana da konačno Nadi preotme trofej uložila je sve svoje znanje i maksimalan trud da u tome uspije.

Igrači Pobednik Mozzarta imali su stalnu inicijativu i bili u većem posjedu lopte tijekom cijele utakmice, ali to im nije bilo dovoljno da ostvare i pozitivan konačan rezultat.

Taktički disciplinirana i odgovorna igra u obrani sa ubojitim kontranapadima bio je recept pobjede splitske momčadi. Trener Puljiz postavio je igru tako da mu se momčad ne troši previše na velikoj vrućini i da zadrži svježinu svih 80 minuta susreta. Kronološki to je izgledalo ovako:

Prvu nesmotrenost domaćina na utakmici Ursić u 2. minuti koristi i iz kaznenog udarca dovodi Nadu u minimalno vodstvo. Taman kada se činilo da domaćin preuzima inicijativu Nada brzim kontranapadom preko Grubišića povećava vodstvo na 8:0. Pobednik ne posustaje i stalno pokušava probiti granitnu splitsku obranu koja se raširila na Nadinoj polovici igrališta. Ponovni bljesak splitske momčadi i Plazibat postiže zgoditak u 35 minuti susreta i dovodi Nadu u sada već pristojnu prednost 13:0.

Domaći igrači ne posustaju i nakon 15 minuta igre u drugom poluvremenu preko Kapora iz kaznenog udarca smanjuju na 3:13 i bude nadu kod svojih navijača u preokret jer imaju stalnu inicijativu i čekaju trenutak kada će splitska momčad popustiti.


Slijedi 15 minuta divovske borbe za svaku stopu igrališta uz stalni pritisak domaće momčadi. Tada Nada pokazuje svoju snagu i mentalnu izdržljivost kada u jeku silnih napada domaćina, u vrijeme kad se još uvijek rezultat može prelomiti izvodi brzu, odvažnu akciju pokazujući
Maksimalnu sigurnost i hladnoću realizacije te preko Antića u 69. minuti dolazi do sada već sigurnog vodstva 18:3. Uspješno je pretvorio mladi Rosso za 20:3. Dok su domaćini pokušali da se organiziraju nakon posljednjeg šoka iskusni Tonči Buzov nakon silovitog prodora postiže zgoditak u 72. minuti i postavlja konačnih 3:25.

Velika, zaslužena pobjeda splitske momčadi izvojevana na vrućem terenu na beogradskoj Banjici.

Domaći gledatelji nagradili su pljeskom zasluženi triumf Nade kao i ogroman trud igrača Pobednika. Kapetan Mate Borozan zasluženo je primio pobjednički pehar koji po peti put zaredom odlazi u vitrine najuspješnijeg hrvatskog ragbijaškog kluba.

Glavna proslava osvajanja ovogodišnjih vrijednih trofeja na Starom placu održat će se nakon završetka Prvenstva Hrvatske u ragbiju VII koje će se održati slijedećeg vikenda u Zagrebu.

Pobjedom u regionalnoj RRC ligi Nada se plasirala u polufinale europskog klupskog prvenstva.

Ždrijebom koji je izvršila europska ragbijaška federacija FIRA –AER RK Nada Split kao pobjednik RRC lige biti će domaćin i u Splitu tijekom rujna igrat će sa njemačkim Heidelberger RK za plasman u finale European clubs championshipa.

Drugi polufinalni par su RC Baltrex SIAULAI (Litva) I SC 1880 Frankfurt (Njemačka).