PRIZNANJE IZBORNIKU

Špansko, koje se natječe u muškoj ligi, rasadnik boćarica

12.10.2011 u 14:08

Bionic
Reading

Hrvatski izbornik Mario Milanović Litre, inače trener mješovitog sastava iz Španskog, i francuski stručnjak Stephane Fournier proglašeni su najboljim trenerima na Europskom prvenstvu za boćarice na kojem su Hrvatice osvojile zlato, dva srebra i dvije bronce

Mario Milanović Litre (62), izbornik hrvatske ženske boćarske reprezentacije, i francuski izbornik Stephane Fournier bili su najuspješniji treneri na nedavnom Europskom boćarskom prvenstvu u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, jer su njihove izabranice izborile odličja u svim disciplinama. Članice hrvatskog sastava Nives Martinaš (33), Danijela Kolobarić (24), Iva Vlahek (23) i Gabrijela Žeželić (16) osvojile su čak pet medalja: zlatnu, dvije srebrne i dvije brončane. Priznanje koje je stiglo na Milanovićevu adresu obradovalo je domaći boćarski svijet. Nije mala stvar to da je nagradu za najboljeg trenera odnio (i) hrvatski izbornik.

Otkako je Milanović 2007. preuzeo izborničko mjesto, hrvatska boćarska reprezentacija pod njegovim je nadzorom osvojila osam medalja. Prije tog razdoblja, Tanja Gobo 2004. popela se na pobjedničko postolje u preciznom izbijanju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Bio je to nagovještaj zlatnih godina hrvatskih boćarica, koje su nekako bile u sjeni svojih muških kolega.

U Sloveniji je Nives Martinaš (Pašac, Rijeka) osvojila dva odličja: zlato u pojedinačnom klasičnom igranju i srebro u brzinskom izbijanju.

Dva odličja osvojila je i Danijela Kolobarić (Špansko, Zagreb). U disciplini bližanje i izbijanje u krugu Danijela je osvojila srebro, a u štafetnom izbijanju s Ivom Vlahek (Špansko, Zagreb) brončano odličje. Iva Vlahek izborila je pak dvije bronce. Osim u štafetnom izbijanju s Danijelom Kolobarić, bila je treća i u preciznom izbijanju.

'U Hrvatskoj je registrirano čak šest tisuća boćara u 400 klubova, a četiristotinjak je registriranih boćarica', obavještava Mario Milanović Litre, inače trener Španskog, člana Druge zagrebačke lige.

Boje Španskog u prvenstvenim susretima brani mješovit sastav: Iva Vlahek, inače sadašnja svjetska prvakinja u preciznom izbijanju, Danijela Kolobarić, Marina Margarin, Drago Kalajžić, Ćiro Rogošić, Marko Aralica, Ivo Novokmet, Mirko Bilić i Tomislav Ištuk.

Po tome je Špansko jedinstveno u Hrvatskoj. Taj klub, međutim, ima i vrlo lijepo igralište, na kojem se još natječu zagrebački klubovi Cetina, Neretva, Pleter i Kamen te samoborski Dr. Ante Starčević.

U muškoj ligi boćari se natječu u prvoj ligi, dvije skupine druge lige i tako redom, sve do šestog natjecateljskog stupnja. U ženskoj ligi, međutim, natječe se deset riječkih klubova i jedan pazinski.

'Već se ističu članice škole boćanje Čavle, učenice osnovne škole Tea Čančarević (14) i Elona Ćori (13), kandidatkinje i za seniorsku vrstu 2012', s ponosom ističe izbornik Mario Milanović Litre.

Svjetska prvenstva u ženskom boćanju održavaju se svake dvije godine. Postoji mogućnost da se Svjetsko prvenstvo 2012. održi u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu. Otpadne li Zagreb, održat će se u Turskoj.

'Zbog nedostatka novca, jer je trebalo povećati broj igrališta, Zagreb je izgubio domaćinstvo Svjetskog prvenstva za muške 2013, koje će se stoga održati u Argentini', obavještava Milanović Litre.

Ali Svjetsko prvenstvo za žene 2012. moglo bi se održati u Zagrebu, koji ima dovoljno igrališta za tako veliko natjecanje. Boćarice se nadaju da će se u gradskim uredima upaliti zeleno svjetlo. Inače, na svjetskoj sceni posljednjih godina ističu se kineske izabranice.

'U boćanju moraš imati osjećaj za prostor, moraš umjeti dobro procijeniti udaljenost i biti točan, a pritom ne gubiti živce. Zbog trčanja boćar(ica) mora imati i atletske vrline', pripominje Milanović Litre.

U Kini su to, uz pomoć francuskih instruktora, kažu, brzo shvatili, pa već ubiru svjetske plodove. Kakav bi to ženski boćarski spektakl bio ako se Svjetsko prvenstvo 2012. održi u Zagrebu!