potpuno zavladali

Španjolskim klubovima više nitko nije ravan u Europi: Zastrašujuća dominacija!

17.05.2018 u 09:58

Bionic
Reading

Atleticovim slavljem u finalu Europske lige nastavila se nemilosrdna dominacija španjolskih klubova europskim nogometom koja traje još od 2014. godine...

Španjolske je bez sumnje oduvijek bila nogometna velesila, ali nikad nije dominirala u Europi kao što dominira u posljednjem desetljeću.

  • +12
Finale Europske lige, Marseille - Atletico Madrid, 17.5.2018. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S jedne strane reprezentacija je osvojila dva Eura i jedan SP, a klubovi gaze sve pred sobom, kako u Ligi prvaka, tako i u Europskoj ligi.

Potpuna dominacija španjolskih momčadi traje od 2014. godine. U zadnjih pet izdanja Europske lige triput je trijumfirala Sevilla, a jednom Atletico, a u Ligi prvaka u istom razdoblju Real je osvojio tri titule i na korak je do četvrte, a jedinu preostalu uzela je Barcelona.

Europski Superkup također je pripao isključivo španjolskim klubovima u posljednjih pet godina, a jedini koji je uspio prekinuti dominaciju bio je Manchester United prošle godine u Europskoj ligi, a isto će pokušati ostvariti za desetak dana i Liverpool u finalu Lige prvaka protiv Reala, no bit će teško.

Kada se gledaju svi europski trofeji, Španjolska je vodeća s 49 ispred Italije koja ima 35, a donedavno nije bila takva situacija, jer klubovi iz Primere osvojili su od toga čak 20 titula u zadnjih deset godina!