BRANITELJI UVJERLJIVI

Španjolci zaustavili Makedonce, Francuzi Ruse

16.09.2011 u 17:58

Bionic
Reading

Aktualni branitelji naslova, Španjolci, pobjedom protiv Makedonije 92:80 osigurali su nedjeljno finale. Junak pobjede bio je Juan Carlos Navarro koji je ubacio 35 koševa, od čega čak 19 u trećoj četvrtini kada se i prelomila utakmica. U drugom polufinalu Francuska je slavila protiv Rusije 79:71

Makedonci su se još jednom predstavili kao iznimno neugodna momčad, imali su i minimalnu prednost na poluvremenu, ali Španjolska je u petak imala iznimno raspoloženog Juana Carlosa Navarra koji je u nastavku zasuo koš suparnika i završio utakmicu s 35 poena (25 u drugom poluvremenu).

Aktualni europski prvaci stvorili su prednost u prvoj četvrtini (26:18), ali nisu time slomili otpor žilavih Makedonaca koji su serijom 10:0 došli od zaostatka 22:31 do minimalnog vodstva. Pogađali su izabranici Marina Dokuzovskog u tim trenucima gotovo sve što su zamislili, završivši prvo poluvrijeme s prednošću 45:44 i šutom 14-20 za dva poena.

I početak drugog dijela ponudio je izjednačenu igru sve do trenutka kad se probudio Navarro i počeo pogađati u seriji. U završnici treće četvrtine pogodio je šuter Barcelone 11 uzastopnih španjolskih koševa (tri trice) i odveo svoju reprezentaciju do prednosti 71-62 uoči posljednjeg perioda igre.

Makedonci se od toga više nisu oporavili, nisu se u zadnjoj četvrtini uspjeli približiti braniteljima naslova i njihov senzacionalni pohod u Litvi je napokon došao kraju. Istina, u nedjelju ih još očekuje i borba za brončanu medalju protiv poraženog iz drugog polufinala u kojem igraju Francuska i Rusija.

Osim Navarra, u španjolskim je redovima tradicionalno briljirao Pau Gasol s 22 poena i čak 17 skokova, a 'double-double' učinak je ubilježio i njegov brat Marc (11 poena, deset skokova). Kod Makedonaca je najefikasniji bio Bo McCalebb s 25 koševa kojima je dodao i pet asistencija, a odličan je bio i Pero Antić sa 17 koševa i devet skokova.

Ovom pobjedom Španjolska je izborila i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu sljedeće godine.

U drugom polufinalu Francuska je nadigrala Rusiju sa 79:71 (17:16, 22:18, 16:13, 24:24).

Francusku su do pobjede vodili Tony Parker sa 22 ubačaja i Nicolas Batum sa 19 poena, dok je najbolji u reprezentaciji Rusije bio Andrej Kirilenko sa 21 košem.

Ovom pobjedom Francuska je osigurala nastup na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Londonu.