SUDAR U TOULOUSEU

Španjolci nakon mnogo muke ipak zabili Češkoj!

25.06.2016 u 16:45

Bionic
Reading

U drugoj utakmici 'hrvatske' skupine D nogometaši Španjolske ostvarili su tijesnu pobjedu protiv Češke, zahvaljujući golu Gerarda Piquea u 87. minuti...

Španjolska: De Gea - Juanfran, Pique, Ramos, Alba - Fabregas, Busquets, Iniesta - Silva, Morata, Nolito
Češka:
Čech - Kaderabek, Sivok, Hubnik, Limbersky - Darida, Plašil - Gebre Selassie, Rosicky, Krejči - Necid

Španjolska - Češka
1:0 (Pique 87)

Kraj - teška pobjeda španjolske reprezentacije
90+1 - Vladimir Darida u sjajnoj prilici, ali De Gea odlično brani!
87' - gooool za Španjolsku! Iniesta je ubacio, Pique slomio Češku!
85' - Španjolci dominiraju u posjedu lopte, ali su vrlo jalovi
73' - David Silva opasno prijeti, lopta odlazi pokraj gola
66' - velika gužva pred golom Španjolske, Ramos izbija s crte
57' - odlična prilika za Češku! Hubnik je pucao iz blizine nakon prekida, ali De Gea je bio na mjestu
47' - Sergio Ramos puca nakon gužve, lopta se odbija u korner
45' - kraj prvog dijela
45' - napokon su i Česi nešto pokazali, Necid je izbjegao zaleđe i s desna iskosa s 15 metara opalio ravno u ruke De Gee
41' - Čech je ušao u udarac Davida Silve koji je primio loptu na šet metara od gola
39' - nova sjajna reakcija Čecha
32' - Jordi Alba se ubacio u napad, ali njegov ubačaj završio je u rukama vratara Čecha
29' - Morata se varkom riješio svojeg čuvara i zatim s lijeva iskosa pucao pored gola
26' - fenomenalna lopta Inieste za Juanfrana koji se ubacio u šesnesterac, ali ga je češki branič u zadnji trenutak blokirao
22' - apsolutna dominacija Španjolaca, ali osim zicera Morate više nisu ugrozili gol Čecha, na ovoj utakmici neće biti previše takvih prilika
16' - David Silva je pobjegao po desnoj strani, ubacio nisko za Moratu, a ovaj pucao s pet metara ravno u golmana


13' - nema 'furija' nikakve ideje kako da naudi Česima koji se organizirano brane
8' - brzo su to odigrali Španjolci, srećom po Čeha bilo je zaleđe, još nismo vidjeli pravu priliku
4' - po prvim minutama je jasno kako će posjed lopte debelo biti na strani Španjolaca
1' - počela je utakmica

-----------------------------------------------------------------


Debakl prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu uvelike je probudio sumnje u moć trofejne španjolske generacije, pa u neku ruku i nije iznenađenje što je izbornik Vicente del Bosque ostavio doma nekoliko njezinih članova kao što su Diego Costa, Juan Mata, Santi Cazorla i još neki, a branič Carvajal je primjerice otpao zbog ozljede.

Nekoliko dana uoči prvenstva u Francuskoj rodila se i afera u kojoj je vratar David De Gea optužen za seksualne prijestupe, a poklopilo se to s gotovo donesenom izbornikovom odlukom da on bude prvi vratar umjesto iskusnog Casillasa. Sada je Del Bosque opet u velikoj dvojbi, te je i pred novinarima priznao da će samo o vratarskoj poziciji odlučiti neposredno pred današnji dvoboj u Toulouseu.

Kada je strategija u pitanju, tu ne treba uopće dvojiti jer Španjolci uvijek teže istome, a to je dominacija kroz posjed lopte i teško da će Česi to moći spriječiti.

'Ne primjećujem da je bilo razlike u pripremama za prošlo SP i ovaj turnir u Francuskoj, ali ipak osjećamo da imamo veću odgovornost napraviti dobar rezultat. Mislim da smo za to spremni, iako znamo da je nogomet nepredvidljiv', miran kao i uvijek bio je pred novinarima španjolski izbornik Vicente del Bosque, koji će povjerenje u špici napada u sustavu 4-1-4-1 najvjerojatnije dati mladom Alvaru Morati, dok bi Nolito mogao otići na lijevo krilo, ako Iniesta bude u sredini vezne linije s Fabregasom.

'Prva utakmica je uvijek posebna, ali ne osjećam nervozu. Mislim da je momčad u dobroj formi, unatoč teškoj klupskoj sezoni koja je iza reprezentativaca i da imamo dobru kombinaciju iskusnijih i mlađih igrača. Naš je cilj nametnuti se u sredini terena, graditi igru i napadati', pojašnjava španjolski strateg, koji Češku vidi itekako ozbiljnim suparnikom.

'Česi su čvrsti i jako dobro organizirani, a posebno znaju biti opasni u prekidima igre. Za nas je jako bitno dostići vrlo visoki nivo igre na kojem možemo biti jer samo tako možemo do planirana tri boda', naglasio je Vicente del Bosque, dok kod njegovih igrača ima različitih razmišljanja.

'Naravno da opet želimo titulu prvaka, ali činjenica je da mi nismo glavni favoriti za naslov', smatra branič Gerard Pique, dok je veznjak David Silva mnogo optimističniji.

'Sposobni smo obraniti naslov prvaka. Znamo kako je to lijep osjećaj i želimo to ponovno napraviti', kaže Silva, koji tvrdi da potencijalni skandal oko De Gee nije narušio sklad u svlačionici.

'Vidjeli smo da je De Gea posve miran i to nam je dalo potvrdu da nije kriv za ono za što ga mediji optužuju. Ta priča uopće nije utjecala na atmosferu u reprezentaciji', smatra David Silva, ali većina španjolskih medija prognozira da bi na vratima mogao opet osvanuti neuništivi Iker Casillas, iako mu sezona u Portu nije bila za pamćenje.


Treba spomenuti i da je Španjolska u generalci pred EURO šokantno poražena od Gruzije 0:1, te je problem neefikasnosti zabrinuo Del Bosquea.

Češka je ugodno iznenadila u kvalifikacijama i prošla onu skupinu iz koje jedna velika Nizozemska nije izborila nastup na Europskom prvenstvu, a sada će pokušati izboriti novi pothvat, a to je nokaut faza EURA. Jako teška misija s obzirom da su joj prva dva suparnika Španjolska i Hrvatska, ali u konačnici može i pobjeda nad Turskom biti dovoljna.

Dva veterana, veznjak Rosicky i vratar Čech najpoznatiji su igrači u vrsti koju vodi izbornik Pavel Vrba, ali njihova snaga i nisu individualci, već kolektiv i perfektna disciplina i organizacija u igri, nešto otprilike kao madridski Atletico u klupskoj konkurenciji.

Vrba također u svim svojim najavama nastupa u Francuskoj nastoji sa svojih igrača maksimalno skinuti pritisak. Stoga su Česi vrlo realni i pred današnji dvoboj s dvostrukim uzastopnim prvakom Europe.

'Prije početka kvalifikacija za EURO bili su brojni oni, koji nam nisu vjerovali, a i sada je situacija identična. Činjenica je da smo u jako teškoj skupini i kada bismo je uspjeli proći, za nas bi to bio uspjeh', kaže izbornik Češke Pavel Vrba kojem izostaje branič Marek Suchy zbog kartona, a krilni veznjak Dočkal je imao problema s ozljedom i njegov nastup je upitan, te bi na njegovom mjestu mogao zaigrati Skalak, inače igrač engleskog Brighton & Howe Albiona.

'Da bismo uspjeli protiv jednog od najvećih favorita prvenstva, morat ćemo odigrati praktički bez pogreške. Španjolci imaju svjetske klase igrača na svakoj pozicij i sigurno da je danas vrlo težak ispit pred nama. Ipak, još uvijek mislim da postoje stvari s kojima bismo ih mogli iznenaditi', smatra češki kormilar Vrba, koji podvlači da će Rosickom dati punu slobodu u igri u kreaciji napada, a svi ostali morat će neumorno ispunjavati vjerojatno brojne obrambene zadatke, te se naravno očekuje odlično izdanje vratara Petera Čecha.

'Bolje je da sa Španjolskom igramo u prvoj utakmici, nego u posljednjoj kada bi nam možda pobjeda bila imperativ. Svjesni smo da je start u turnir iznimno važan i da bi bilo dobro predstaviti se na pravi način i izboriti pozitivan rezultat. No, za to je mnogo toga mora poklopiti. Moramo doći do naše granice, pa je i prijeći, a protiv suparnika kao što je Španjolska potrebna je i velika doza sreće. Da bismo uspjeli, oni ne smiju imati svoj dan', smatra veznjak Češke Vladimir Darida, koji će s iskusnim Plašilom biti u onom ključnom bloku ispred zadnje linije u formaciji 4-2-3-1.

Češka je dosad četiri puta igrala protiv Španjolske i ima tri poraza i jedan remi 0:0, a nije mnogo golova padalo u tim dvobojima i ukupna gol razlika je 5:1 u korist Španjolaca.

Utakmicu u Toulouseu će suditi poljsko djelitelj pravde Szymon Marciniak.