POI, LONDON

Španja se oprostio od paraolimpijskih igara petim mjestom

06.09.2012 u 22:21

Bionic
Reading

Hrvatski plivač Mihovil Španja zaključio je nastup na paraolimpijskim igrama u Londonu petim mjestom na 400 metara slobodno s rezultatom 4:52.22

Bio je to Španjin oproštaj ne samo od Londona, već i od paraolimpijskih igara, jer je još uoči Londona najavio kako više neće nastupati na POI. Dubrovački 'dupin' je u Londonu nastupio u četiri utrke i u sve četiri je izborio plasman u finale pri čemu je na 100 leđno osvojio broncu, dok je na 200 mješovito, 100 prsno i danas na 400 slobodno bio peti.

'Bila mi je čast biti dijelom hrvatskog paraolimpizma i plivanja. Osjećam ogromno zadovoljstvo i ponos na proteklih 15 godina provedenih u plivanju. Bilo je mnogo toga ružnoga, ali još više lijepoga. Mogu biti izuzetno zadovoljan. Naravno da sam sjetan, no u fizičkom smislu drago mi je da je sve iza mene', kazao je Miha koji posebno pamti tri paraolimpijske bronce iz Atene, te jednu iz Londona.

Tijekom karijere je osvojio ukupno 26 medalja na velikim natjecanjima, te postavio 16 svjetskih rekorda.

'Želio bi i zahvaliti mome treneru Dejanu Kontiću koji je sve ove godine bio uz mene. Ova posljednja medalja osvojena u Londonu, 12 godina nakon što sam nastupio na POI u Sydneyu, je najbolja moguća zahvala njemu', dodao je Španja.

Premda je u Londonu zaključio paraolimpijsku priču, Španja još uvijek nije rekao i zbogom plivanju.

'Neke odluke koje su bile izuzetno teške nisam donosio preko noći, niti sam. Sada se moram dobro odmoriti. Nadam se kako ću iduće godine nastupiti na svjetskom prvenstvu, naravno ukoliko se plasiram', zaključio je Španja.

Posljednja Španjina utrka na POI u Londonu bio je jedan od plivačkih vrhunaca dana, posebice nakon što su prva dva mjesta u kvalifikacijama zauzeli domaći plivači Josef Craig i Jonathan Fox. Craig je na koncu osvojio zlato s novim svjetskim rekordom 4:42.81, popravivši svoj jutrošnji svjetski rekord za skoro tri sekunde. Drugi je bio Kinez Shiyum Pan s rezultatom 4:46.22, dok je broncu osvojio Rus Andrej Glatkov s rezultatom 4:46.76. Druga britanska nada za odličje, Fox bio je tek četvrti.