godine su pritisnule

Šokantna izjava Rogera Federera zabrinula je sve ljubitelje tenisa; misli li on to ozbiljno?

31.07.2018 u 11:11

Bionic
Reading

U karijeri je osvojio 98 ATP turnira i 20 Grand Slamova, od toga je osam puta slavio u Wimbledonu. Da, Roger Federer (36) definitivno je najbolji svjetski tenisač, no godine su opasno pritisnule, nije ni Švicarac neuništiv...

Preskočio je Roger Federer (36) dio sezone na zemljanim terenima kako bi se što bolje pripremio za Wimbledon, ali nije uspio. Već u četvrtfinalu je švicarski teniski velikan izgubio od Južnoafrikanca Kevina Andersona, a odmah su krenule priče kako je kraj Federerove karijere sve bliže.

Priču je dodatno 'podgrijao' i sam Federer koji je odlučio otkazati nastup na Masters 1000 ATP turniru u Torontu od 4. do 12. kolovoza. Veliki se turnir igra u tjednu kad Roger slavi 37. rođendan (8. kolovoza), pa je i to bio jedan od razloga zašto je otkazao put u Kanadu, no sada je i sam potvrdio kako sve intenzivnije razmišlja od završetku karijere.

'Da, kraj karijere je nikad bliži...', kazao je Roger Federer u razgovoru za švicarski Blick povodom 20. godišnjice njegovog debija na ATP turnirima te dodao:

'Ali, moram biti iskren i reći da u ovom trenutku ne znam kada će do njega stvarno i doći. Jednostavno ne želim imati takve planove. Idem dan po dan, turnir po turnir. Još uvijek uživam u tenisu, ali u godinama sam kad mi treba i sve više vremena za oporavak.'

  • +12
Mirka i Roger Federer s djecom na plaži Izvor: Profimedia / Autor: .N.N.

OK, ostavio je Federer 'odškrinuta' vrata, u jednom je ranijem razgovoru kazao kako bi želio igrati do 2020. godine, a tada mu, kao slučajno, završavaju i ugovori s najvećim i najizdašnijim sponzorima. No, novac mu više nije prioritet, samo od turnirskih nagrada zaradio je oko 120 milijuna dolara, a još najmanje toliko godišnje ima od sponzora.

Pa ipak, požalio se FedEx i na troškove.

'Znate, na svaki turnir putujem s velikom pratnjom, moj tim broji puno ljudi (treneri, maseri, liječnici, obitelj...). Svi su mi oni izuzetno važni i uvijek sam osjećao da sam dobar koliko su dobri i članovi mog tima. Ali puno ih je, a to nekad može stvoriti pritisak. Znate, na većini turnira moram doći barem do četvrtfinala kako bih pokrio troškove svega toga', priznao je trenutno drugi tenisač na ATP ljestvici.

Već neko vrijeme tenis mu nije prioritet iako i dalje rastura kao u najboljim godinama. Sam Roger priznaje da mu neće biti problem 'prebaciti' se na 'civilni život' nakon završetka profesionalne karijere.

  • +3
ATP Halle, finale: Borna Ćorić - Roger Federer Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Jedno je sigurno, moj život će biti jednako zanimljiv i intenzivan i nakon toga, pogotovo s moje četvero djece', rekao je Federer koji je u sretnom braku s bivšom tenisačicom Mirkom od 2009. godine, a imaju dva para blizanaca. Dvije djevojčice - Myla Rose i Charlene Riva rođene su 2009. godine te dva dječačića - Leo i Lennart rođeni 2014. godine.

Federerova žena Miroslava rođena je u Slovačkoj, a par se upoznao na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine gdje su oboje nastupali pod švicarskom zastavom. Ona je tada navodno bila zaručena za nekog arapskog šeika, no zbog Rogera je raskinula zaruke. Mirka je profesionalnu karijeru završila 2002. godine zbog teške ozljede koljena te se posvetila obitelji i velika je podrška svom mužu na gotovo svim turnirima.

Na kraju razgovora osvrnuo se Federer i na generacije tenisača koje dolaze, a dotakao se i našeg Borne Ćorića koji ga je pobijedio u finalu ATP turnira u Halleu.

'To je sve pomalo čudno. U prošlosti se dosta pričalo o tome kada mladi igrač, poput Borne Ćorića pobijedi nekog važnog igrača. Ali, sada imam osjećaj da ako ne pobijediš Rafu, mene ili Novaka, nikoga nije briga za tebe', zaključio je Švicarac.