BORBA ZA EURO 2020.

Šok za hrvatskog izbornika Dalića, kapetana Modrića i društvo u Budimpešti; poraz koji je potvrdio velike probleme

24.03.2019 u 19:56

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija doživjela je u kvalifikacijama za Euro 2020. poraz u Budimpešti, unatoč tome što je već u 13. minuti povela protiv Mađarske. Ipak, nakon tog vodstva, naši su se uspavali, prvi golman Lovre Kalinić je imao dvije lošije intervencije i Mađari su preokrenuli u pobjedu 2:1

Nakon pobjede nad Azerbajdžanom, ali i igre koja nije toliko impresionirala, Hrvatska je ove nedjelje gostovala kod znatno težeg suparnika - Mađarske.

I jasno je bilo da će izbornik Dalić, nakon odrađene suspenzije i dodatnog oporavka ozlijeđenih, u momčad vratiti neke od iskusnijih reprezentativaca. Pa su tako u starnoj postavi bili Dejan Lovren, Marcelo Brozović i Ante Rebić. Ali i Tin Jedvaj, kojem je Dalić dao priliku umjesto Josipa Brekala, koji se proslavio protiv Azerbajdžana.

U odnosu na posljednju utakmicu, a to je Mađarima bio poraz do Slovačke (0:2), mijenjao je i mađarski izbornik Marco Rossi. Talijanski stručnjak napravio je čak pet promejna, pa su od prve minute igrali Botond Barath, Balazs Dzsudzsak, Mate Patakai, Dominik Nagy i Dominik Szoboszlai.

Već na samom početku utakmice vidjelo se da Mađari nemaju namjeru lako prodati kožu. Bez obzira što je ova Hrvatska, s Brozovićem i Rebićem, djelovala opasnije nego ona prije par dana u ogledu protiv Azerbajdžana.

Te su uvodne minute protekle u apsolutnoj premoći Hrvatske, a već u 3. minuti, nakon ubačaja Modrića zaprijetio je Lovren. Tri minute kasnije iz daljine puca i Ivan Perišić, koji je već u tih par minuta promijenio stranu s Kramarićem.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020, Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

A napadač Hoffenheima, koji je zabio i pobjednički gol u četvrtak, u 6. minuti dobio je odličnu loptu od Barišića, ali ovog puta njegov udarac nije bio precizan kao u četvrtak u Zagrebu, otišao je preko gola.

Nakon tih desetak minuta hrvatskog pritiska i Mađari su 'došli do zraka'. Szalai je prijetio, ali prvo ga je zaustavio Vida, a potom i Lovren.

Još jednom je zaprijetio i Lovrencsics, koji se sjurio pod desnom boku, ali njegov udarac Kalinić je uspio nekako zaustaviti.

A onda je za domaćine stigao potpuni šok. Prvo je Jedvaj sjajno proigrao Kramarića, no zaustavili su ga domaći braniči.

U nastavku akcije, nakon ubačaja Modrića, Kramarić je prvi bio na lopti, izgledalo je da je i zasmetao Perišiću, koji je bio iza njegovih leđa, no lopta je spretno došla do Rebića koji je uspio sa pet, šest metara matirati Gulacsija. Igrala se 13. minuta, i bili smo dojma da će biti sretna za Hrvatsku, odnosno da će se mađarska igra 'raspasti'.

I umjesto da nastave u istom ritmu, odnosno pokušaju povećati prednost, naši kao da su se uspavali. U 20. minuti nakon kontre Nagyja, Szalai je bio u padu pa nije mogao do lopte.

Novi problemi za Dalića stigli su u 28. minuti, kada je Borna Barišić ostao s bolnom grimasom na travnjaku, pa je umjesto njega na poziciju lijevog beka ušao Marin Leovac.

Iako Leovac nije bio kriv, u 34. minuti po toj lijevoj strani stiglo je izjednačenje. Dzsudzsak je odlično gurnuo loptu u prostor, Vida je 'zaspao', Szalai je utrčao u 16-erac i praktički iz mrtvog kuta matirao Lovru Kalinića.

S tim se rezultatom otišlo na odmor, ali i pod dojmom propusta naše obrane, zahvaljujući kojoj su Mađari stigli do izjednačenja.

Drugi dio dvoboja počeo je hrvatskom dominacijom. Domaćini su vrebali svoju prigodu iz kontri ili prekida, a jednu takvu imali su u 53. minuti. Nakon ubačaja s desens trane, najviši u skoku ipak je bio Lovren te je ova opasnost otklonjena.

Prva ozbiljnija prigoda za Hrvatsku u nastavku stigla je u 59. minuti, Ivan Perišić 'lomio' je Baratha ali nije uspio dobro pucati te je loptu poslao pokraj gola.

Dalić je u 67. minuti umjesto Rebića na teren poslao Brekala, značilo je to i taktičke promjene jer Kramarić je sada postao klasična 'špica'.

Kako je vrijeme odmicalo, posjed lopte hrvatskih igrača bio je sve veći. No, sve je to bilo jalovo i bezopasno.

Mađari nisu mogli ništa drugo nego čekati eventualni kiks hrvatskih igrača. I dočekali su ga u 76. minuti. Prvo je Leovac izbacio loptu u korner, a onda je nakon ubačaja iz kuta, Mate Patkai, preko Leovca ali i pokraj statičnog Kalinića, kojem je lopta proletjela kroz peterac, zabio za vodstvo 2:1.

Dalić je odmah na teren poslao Petkovića, izvukavši Jedvaja i bacivši sve karte na napad.

Ipak, novu prigodu za pogodak imali su Mađari. Perišić i Rakitić nisu uspjeli izbaciti loptu, a Kalmar se probio do lopte, ali uspio ju je nekako Kalinić zaustaviti na gol-crti.

Hrvatskoj nije pomoglo ni pet minuta sudačke nadoknade vremena, pa je na Groupama Areni nakon posljednjeg zvižduka suca Colluma eruptiralo od veselja.

MAĐARSKA - HRVATSKA 2:1 (1:1)

Golovi: 0:1 Rebić (13'), 1:1 Szalai (34'), 2:1 Patkai (76')

MAĐARSKA: Gulacsi - Barath, Kadar, Orban, Dzsudzsak (od 85. Bese), A. Nagy, Szalai, Lovrencsics, Patkai, D. Nagy (od 40. Varga), Szoboszlai (od 65. Kalmar)

HRVATSKA: Kalinić - Jedvaj (od 78. Petković), Vida, Lovren, Barišić (od 28. Leovac) - Brozović, Rakitić, Modrić - Kramarić, Perišić, Rebić (od 67. Brekalo)