DRASTIČNA KAZNA

Šok u Sionu, klubu oduzeto 36 bodova

30.12.2011 u 14:17

Bionic
Reading

U ratu Siona protiv FIFA-e i UEFA-e izgleda da će deblji kraj izvući švicarski prvoligaš koji je drastično kažnjen oduzimanjem bodova

Švicarski nogometni savez odlučio je kazniti Sion oduzimanjem 36 prvenstvenih bodova. Tako će klub u nastavak prvenstva umjesto s trećeg mjesta i 31 bodom ući s posljednje pozicije i minus pet bodova, što ga praktički izbacuje u niži rang.

Švicarski prvoligaš je kažnjen s tri boda minusa za svaku utakmicu (12) u kojoj je nastupio barem s jednim od šest igrača koji su stigli u momčad ovog ljeta iako je klubu još bilo zabranjeno obavljati transfere zbog grijeha iz prošlosti (2009).

Tako je Švicarski nogometni savez popustio ultimatumu FIFA-e koja je od njega zatražila da kazni Sion zbog nelegalnih transfera. FIFA je zaprijetila Švicarcima, ako ne srede stanje do 13. siječnja, da će izbaciti sve njihove predstavnike iz europskih natjecanja (Basel), a reprezentacija neće moći igrati utakmice.

Taj ultimatum je razljutio i Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPro), kao i Basel, kojima je bilo neshvatljivo da se prijeti cijelom švicarskom nogometu, a ne samo Sionu koji je ušao u rat s FIFA-om i UEFA-om.

Kako sada stvari stoje, Sion će teško nastradati, a samo dan ranije je podigao kaznene prijave protiv članova FIFA-e zbog prijetnji koje nisu u skladu pravilima.

Podsjetimo, sve je započelo na početku sezone Europske lige, kada je Sion izborio plasman u skupine preko Celtica, ali je naknadno izbačen jer je prekršio zabranu kupovanja igrača s kojima je i igrao europske utakmice.

Nakon što ih je UEFA izbacila tužili su je civilnom sudu u Švicarskoj te su dobili slučaj, ali je nakon toga Međunarodni sportski sud presudio u korist UEFA-e.

Sion je nastavio svoj rat po civilnim sudovima, što se nije svidjelo ni FIFA-i, koja se tako pridružila UEFA-i u okršaju protiv švicarskog kluba. Stigao je već spomenuti ultimatum, a nakon toga i drastična kazna. Sada se čeka Sionov odgovor.