ANA 15., SOFIJA 25.

Sofija: Nema kalkulacija, bacam se na glavu

04.01.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Pred oko četiri tisuće gledatelja održala se prva vožnja ženskog slaloma sljemenske Snježne kraljice, a vodeća je ujedno i najbolja slalomašica svijeta Marlies Schild. Pravo čudo napravila je naša Sofija Novoselić, koja je prvu vožnju završila kao 25.

Čak i za skijaške uvjete rijetko gusta magla pratila je nastupe 15 najboljih. Kroz taj oblak najbrže je prošla starija sestra Schild, a sa 19 stotinki zaostatka pratnja Talijanka Moelgg. Jasno, ne mogu sve biti sretne, a dvije velikanke posebno su patile.

Lanjska pobjednica Sandrine Aubert 'izgubila' se' na teškoj stazi i sa više od tri sekunde zaostatka se mogla pozdraviti od vrhunskog dometa.

Kada se odmaknula od reflektora aktualna pobjednica sljemenskog slaloma je popustila kočnice. Plakala je kao kišna godina na ramenu francuskog glasnogovornika Borisa Airtrea, koji je kasnije reako:

'Ništa je ne boli, stvar je samo u glavi. Iza cura je naporan dio sezone i Sandrine je užasno umorna, ali s obzirom na to da ovdje brani naslov, dala je sve što ima. Nije išlo, i sada je malo neutješna.'

Lošu slalomsku seriju nažalost je nastavila američka velikanka Lindsey Vonn, koja je ipak uspjela zadržati osmijeh.

'Od prvih vrata sam se borila s ledom i maglom, ali kada vam je radno mjesto na planini onda se nemate pravo žaliti. Novo ispadanje? Vjerojatno mi predstavlja prevelik pritisak, ali nije nemoguće osvojiti veliki kristalni globus i bez slalomskih bodova. Iako, varira (Riesch) je sjajna skijašica i tako će biti puno teže.'

Kao i Ivica, u Zagreb je došla iz Münchena.

'Paralel slalom sjajna je ideja i dobra zabava. Bilo bi sjajno kada bi se tako nešto organiziralo i na Times Squareu u New Yorku', završila je Lindsey i utjehu pronašla u razgovoru sa svojom najvećom konkurenticom, ali i prijateljicom Mariom Riesch.

Ana Jelušić imala je nešto više sreće s maglom, ali na pobjedu, očekivano ne može računati. Zaostatak za vodećom Schild je 2,24 sekunde.

'Imala sam dvije veće greške, a kada ovdje izgubite brzinu, povratka nema. Ipak, cilj mi je i prije bio ući među deset najboljih, a to s ovim zaostatkom još uvijek mogu.'

Kao ni konkurentice, ni Ana nije tražila alibi u teškim uvjetima. Uostalom, najvažnije je pred njom, druga vožnja koja počinje u 18 sati.

Kada se već gledalište, posebno dijamantni sektor, potpuno razvodnilo, na scenu su stupile Sofija Novoselić i Tea Palić. Tea još ima za skupljati iskustva, ali Sofija je danas eksplodirala i ostvarila vrhunac dosadašnje karijere. Kroz opet iznimno gustu maglu provezla se hrabro i točno i zasjela na 25. mjesto poretka, čime je izborila drugu vožnju.

'Nevjerojatno, nemam riječi. Spustila sam se, čula svu tu buku, pogledala semafor i skoro pala u nesvijest. Ovo je kruna dosadašnjeg rada. Ali polako, druga vožnja je tek pred nama. Nema šanse da kalkuliram, ponovno ću se baciti na glavu', rekla je Sofija, koja je balansirala između suza i smijeha dok je sa zvučnika treštala njezina omiljena Nirvana.