KUGLAČKI POTHVAT BEZ PREMCA

Snježana zasniježila Poljsku

29.10.2012 u 08:28

Bionic
Reading

Hrvatska juniorka Snježana Kramar (22) postala je svjetska seniorska prvakinja. Delničko djevojačko čudo u hrvatskoj reprezentativnoj vrsti: najbolja, a najmlađa

'Neki su čak mrmljali: 'Pa zar doista morate na Svjetsko pojedinačno seniorsko prvenstvo voditi juniorke?' A tko ne bi izabrao Snježanu! Igra odlično u hrvatskom prvenstvu, a i vodeća je na ljestvici najuspješnijih prvoligaških igračica', ističe Boris Mezak, glavni tajnik Hrvatskog kuglačkog saveza.

Baš ta dobra forma u prvoligaškim susretima bili su Snježani valjan orijentir.

'Doduše', priznaje, 'prije natjecanja sam samo željela proći kvalifikacije, izboriti mjesto među 32 najbolje svjetske igračice.'

Snježana je u kvalifikacijama zauzela 25. mjesto, ali je izborila nastup u šesnaestini finala.

'U kvalifikacijama sam srušila 570 čunjeva, a to baš i nije nešto', priznaje otprve, onako mladenački, iskreno i neposredno.

Ali već u prvom kolu završnice, u šesnaestini finala, srušila je čak 629 čunjeva. Oho-ho! Pa idem do kraja, pomislila je.

Nakon kvalifikacija, nanizala je pet pobjeda zaredom. U finalu je znanje odmjerila sa srpskom reprezentativkom Livijom Santo. Bio je to pravi finale: napet, uzbudljiv, nepredvidljiv.

'Neizvjestan do zadnjeg hica', potvrđuje Snježana.

I rezultat to kazuje: Snježaninih 611 i Livijinih 605 srušenih čunjeva (2:2 u setovima).

'Snježana je u Poljskoj sve zasniježila', slikovito se izrazila njezina reprezentativna suigračica Marijana Liović.

Jer, baš u vrijeme završnih susreta u pojedinačnoj konkurenciji počeo je padati snijeg u Lesznom.

Snježana se kuglanjem počela baviti u svojima Delnicama.

'Na kuglanu sam došla s prijateljicama čiji su roditeji kuglali. Tako sam počela', podsjeća.

Njezin talent uočio je i tadašnji Rijekin trener Drago Jurišić, pa je Snježana 2006. zaigrala za Rijeku KVIG.

Lani je promijenila klub, ali ne i grad. Rijeku je zamijenila riječkom Mlakom. I, gle čuda, prvi put u povijesti Mlakine kuglačice osvojile su naslov hrvatskih prvakinja. Sa Snježanom Kramar u sastavu.

Lores Agotić, Mlakin trener, bio je silno ponosan na Snježanu i njezine suigračice. Toj uigranoj klapi ove sezone priključio se i trener Drago Jurišić.

Iz takve sredine Sježana je otišla u reprezentaciju.

'Premda sam bila najmlađa, primili su me kao sebi jednaku', ističe studentica četvrte godine menadžmenta turizma i hotelijerstva u Ičićima.

Juniorka je još do travnja iduće godine. U kuglanju na devet čunjeva, zbog zahtjevnosti discipline, juniorski staž duži je nego u većini ostalih sportova. Snježana je dokazala da kao i juniorka može do zlata. Onog seniorskog.