TOP ANALIZA

Slučaj Radošević: Izbornik nema jednake kriterije

14.09.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Hrvatska je protiv Belgije odigrala lošu utakmicu. Podbacila je većina, no umjesto da se kritike upućuju prema neprimjetnom Srni, samozatajnom Modriću ili izborniku, sve kritike padaju prema Radoševiću, koji je odigrao korektno. Što znači korektno?

Ni loše, ni ekstra, po novinarskim ocjenjivanjima to je ocjena 6. Uzmimo u obzir da su Šimunić, Vida i Perišić odigrali (vrlo) dobro i da općenito nastup naše reprezentacije možemo ocijeniti s loših 5,5. Dakle, Radošević nije bio najgori. Prije same utakmice Drago Ćosić sebi uzima za pravo punu minutu pljuvati po Josipu, prije nego li je zaigrao. Zašto? Zbog gluposti učinjene 2010. Kako ova analiza ne bi ispala kao hvalospjev i alibi za Štimca i Radoševića, krenimo redom.

Radošević nije zaslužio mjesto u prvih 11

Radi se o mladom i perspektivnom igraču. U Hajduku je odigrao samo 18 utakmica, par fantastičnih, većinu vrlo dobrih i možda dvije-tri prosječne. Jasno, to je nedovoljno i za poziv za reprezentaciju. Vjerujmo, da ga nije dobio, nitko se ne bi pretjerano tužio. Zašto je ipak pozvan? Kao i poziv Maloče, radi se o čistom pokušaju ravnanja broja igrača iz Dinama i Hajduka u reprezentaciji. Možda je to samo teorija zavjere, no ako je Radošević pozvan jer je perspektivan, zašto u reprezentaciji nisu Rak, Brozović, Bačelić-Grgić, Pamić...? Na sam poziv se nitko nije protivio. Pozvan je tek toliko da nešto nauči od suigrača, da vidi kako je to biti među 'velikima'.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Van_Persie.


Teško je vjerovati da je u par treninga uspio impresionirati Štimca i uspio uzeti mjesto Vukojeviću ili Rakitiću. Nije sporno da se našao među prvih 11 samo zato jer izbornik želi napraviti uslugu Hajduku. Žalosno je da je još uvijek uvjet igranja u reprezentaciji nositi dres naša najveća kluba. Očito ostali prvoligaši moraju zgaziti Fulham, CSKA Moskvu, Athletic Bilbao, Aris, Galatasaray prije li itko njihove igrače spomene u kontekstu 'svetog dresa'. Malo je ravnopravno nositi se s tim ekipama. Još jednom, izbornik nema jednake kriterije i Radošević nije zaslužio biti među prvih jedanaest.

Radošević vs. Vukojević

Unatoč tome, igrao je. Kao što gore piše, odigrao je korektno. Witsela možda nije spremio u džep, ali je smanjio njegovu konkretnost. Uzeo je sedam-osam lopti, nije griješio pri dodavanjima. Djelomično je kriv za pogodak. Dakle, ništa maestralno, ali s obzirom da mu je to prvi put i da je protivnik bila Belgija, vrlo dobro. 'Žrtveno janje' je bio Ogi Vukojević. Ipak, preveliko ime, ali samo ime. Radi se o igraču koji ima 28 godina i još uvijek nije zabetonirao svoju poziciju. Ni kod Bilića, a ni po najnovijem kod Štimca. Teško je reći koliko je to (ne)opravdano. Mjesto mu je redovito uzimao anonimac Dujmović, koji je uvijek odigrao pametnije od njega. Bolje je čitao igru, uzimao lopte, znao je čak i surađivati s Modrićem.

Vukojević nikada nije impresionirao. Ni ne treba kao zadnji vezni, obavlja 'prljavi posao'. A što? Koliko je ničijih lopti uzeo svih ovih godina? 2,3,0? Koliko je zaustavio napada protivnika bez prekršaja ?! 2,3,0 ? Odlaskom legendarnog kapetana Nike Kovača imao je priliku već 6 godina da pokaže tko je policajac na našoj polovici, ali sve što smo dobili od njega je uzaludna trka i samo jedan segment igre koji krase zadnjeg veznog. To je zatvaranje prostora. Ipak, to je premalo za 9. reprezentaciju na svijetu. Što Radošević može bolje od Vukojevića? Jedna utakmica je premalo za zaključke, no napravimo analizu i pomoću MAXtv Prve lige. Brži je, ima više drskosti, ima prodoran šut, perspektivniji je. Već sada je pokazao da može ono što Vukojević radi godinama, a tek je odigrao jednu jaku utakmicu. Priče o Ogijevom iskustvu padaju u vodu, kada nikada nisu izašle na vidjelo. Možda su Štimac i Bilić amateri pa je igrač s iskustvom bliži klupi, nego li terenu. Da zaključimo, bolje razvijati mladog, vrlo dobrog igrača, nego li gledati sto puta ponovljene epizode jako limitiranog igrača.

Budućnost...

Redovito se u pitanje dovodila Strinićeva kvaliteta i redovito se postavljalo pitanje zašto Pamić ne dobiva priliku? Ivan je pokazao da može, Pamić još neopravdano čeka poziv. Zašto se isto nije radilo sa upitnim zadnjim veznim? Možda jer dosad nije konkurirao Dalmatinac pa mediji nisu imali priliku otvoriti paljbu na izbornike Dalmatince. Sve je ovo samo teorija zavjere... Po kvaliteti igranja u reprezentaciji to mjesto mora biti sačuvano za Dujmovića. Skroman momak koji je uvijek odigrao u najmanju ruku za ocijenu 6,5. Ne boji se uzeti loptu i dodati prema naprijed, surađivati s Modrićem. Nemali broj puta je pravovremeno uklizavao, zatvarao prostor, uzimao 'ničije lopte'. Zašto nije pozvan, ne znamo, možda jer nema vjetar u leđa Mamića, Štimca ili medija? Igrač koji zaslužuje mjesto u udarnih 11, a zamjena mu može, a i ne mora biti Radošević. A Ogi? Ostavimo ga za neke druge sportove. Ragbi i slično...