UNIŠTEN JADRANSKI DERBI

Slučaj 'maskirani huligan' zabrinuo čelne ljude HNS-a; stigla oštra osuda!

13.03.2017 u 14:28

Bionic
Reading

Nakon što je na Jadranskom derbiju Hajduka i Rijeke došlo do velikog propusta organizatora, kada je maskirani huligan s metalnim predmetom u ruci utrčao u teren krenuvši prema glavnom sucu, oglasio se priopćenjem i Hrvatski nogometni savez u kojem oštro osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja huligana

Podsjetimo, nakon što je u sudačkoj nadoknadi maskirani huligan utrčao na poljudski travnjak držeći u ruci metalnu hvataljku za pirotehniku utakmica je nakratko prekinuta. Ubrzo nakon incidenta Hajduk se oglasio priopćenjem, a dan kasnije stiglo je – nakon prospavane noći – i priopćenje iz Hrvatskog nogometnog saveza koje prenosimo u cijelosti. Dodajmo tome kako bi u srijedu disciplinski sudac HNS-a Saša Pavličić-Bekić trebao odrediti kaznu splitskom klubu.

U našoj galeriji i videoprilogu možete vidjeti kako je izgledao ulazak maskiranog huligana na poljudski travnjak.

  • +6
Maskirani huligan utrčao na teren tijekom utakmice Hajduk - Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Priopćenje Hrvatskog nogometnog saveza

Hrvatski nogometni savez oštro osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja huligana na utakmici MAXtv Prve lige između Hajduka i Rijeke, a posebno diskriminaciju, govor mržnje i ulazak jednog huligana na travnjak stadiona Poljud.

Nažalost, huliganski ispadi zasjenili su još jednu nogometnu feštu, Jadranski derbi između Hajduka i Rijeke.

Nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti i poklici puni mržnje, diskriminacije, rasizma i šovinizma s obje navijačke tribine pokazali su još jednom kako huliganima među navijačima na prvom mjestu nisu ni nogomet ni njihovi klubovi već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nezakonito ponašanje.

Pozivamo medije, državne institucije i javne osobe te navijačke skupine da jasno i bez ograda osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U protivnom će svi navijači biti poistovjećeni s huliganima u očima hrvatske i europske nogometne javnosti, što nije pravedno prema svim navijačima koji 90 minuta na korektan način bodre svoj klub, sudjeluju u spektakularnim koreografijama i na druge pozitivne načine doprinose jednoj nogometnoj predstavi.

Utrčavanje jednog huligana na teren u sudačkoj nadoknadi posebno je opasan čin koji je doveo u pitanje sigurnost igrača i službenih osoba na travnjaku. Hrvatski nogometni savez, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve u svojoj moći da se takav propust više ne dogodi na utakmicama MAXtv Prve lige.

Hrvatski nogometni savez svjestan je da kažnjavanje klubova nije dovoljna, niti HNS-u poželjna mjera za iskorjenjivanje huliganizma.

Na različite pojave huliganizma upozoravamo godinama jer su hrvatski klubovi, hrvatska reprezentacija i Hrvatski nogometni savez taoci huligana, no umjesto prijedloga konkretnih mjera za suzbijanje huliganizma često smo svjedoci kako se svi ti ispadi verbalnog i fizičkog nasilja relativiziraju i opravdavaju kroz istupe u medijima.

Vratimo fokus na nogomet i nogometaše, a da bismo to učinili, moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju izgreda. Hrvatski nogometni savez pruža ruku svima koji žele raditi u tom smjeru...

Hajduk - Rijeka, utrčavanje huligana i njegovo uhićenje Autor: YouTube