UHIĆENJE U FRANCUSKOJ

Slučaj Karabatić: Noćna mora kojoj se ne vidi kraj

01.10.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Kapetan Montpelliera i vjerojatno najbolji rukometaš svijeta suočen je s policijskim inspektorima koji provjeravaju njegovu povezanost s ilegalnim klađenjem. Najluđe je to što Nikola Karabatić godišnje zarađuje najmanje milijun eura pa mu je eventualna dobit od klađenja zapravo sitniš, nedovoljan ni za džeparac

Uzroci uhićenja

Uhićenje Nikole Karabatića itekako je potreslo rukometni svijet. No zašto je došlo do skandala i spektakularnog privođenja, kao da je riječ o okorjelom kriminalcu, a ne darovitom i vrlo uspješnom sportašu? Prema francuskim policijskim izvorima, problem je u ilegalnom klađenju koje se navodno dogodilo u svibnju ove godine. Montpellier je u tom trenutku već osigurao naslov francuskog prvaka, tako da mu gostovanje kod Cesson-Rennesa u 24. kolu nije bilo od rezultatske važnosti. Koeficijent na pobjedu Rennesa bio je ogromnih 45, a domaćin je na koncu slavio 31:28.

Nikola Karabatić već je neko vrijeme najveća zvijezda svjetskog rukometa. Nasljednik Ivana Balića, i njegov veliki sportski suparnik, iz natjecanja u natjecanje dokazuje sportsku veličinu, a medalje s Francuskom i naslovi s klubovima bili su mu zaista nešto normalno.

Izvan parketa Karabatić se nije doimao nedodirljivo kao na rukometnom terenu, čak bi ponekad uhvatio vremena i odgovorio na novinarske SMS-ove. To je često bio najjednostavniji način komunikacije s njime. Zvijezda u dvorani i zvijezda izvan nje, tako bi ga se najbolje moglo opisati.

Upravo zato je poput bombe odjeknulo njegovo privođenje. Policajka u civilu otpratila ga je do službenog automobila, na užas navijača koji nikad nisu ni pomislili da bi njihov sportski idol mogao završiti tako. I to zbog kojeg razloga!

Nikola Karabatić, s još nekoliko suigrača, među kojima je i brat Luka, osumnjičen je za to da se preko svoje djevojke kladio na posve nevažnu utakmicu i zaradio nešto eura. Kad se zbroje sve ilegalne uplate, jer po francuskom zakonu sportaši i njihove obitelji ne smiju se kladiti, dobit je oko 300.000 eura, otprilike koliko i Karabatićeva godišnja plaća.

Dakle koja tisućica eura u džepu razlog je velike nevolje Nikole Karabatića, skandala koji se prometnuo u vijest broj jedan u svijetu sporta. Najstrašnije je to što osim godišnje plaće u klubu Karabatić zarađuje oko 700.000 eura godišnje od sponzora, čime se njegov doprinos u kućni budžet diže na velikih i mnogima apsolutno nedostižnih milijun eura godišnje.

Što mu je onda trebalo tih 'nekoliko' eura koje je dobio klađenjem? Upravo to je tema razgovora policijskih inspektora i desetak privedenih rukometaša. Na odgovor ćemo ipak morati malo pričekati, pogotovo jer se slavni rukometaš u policiji - brani šutnjom.

Francuski Le Monde istodobno primjećuje da su prvi problemi Nikole Karabatića počeli nakon nedavne smrti njegova oca Branka. Na Europskom prvenstvu u Beogradu nije briljirao i suočio se s velikim kritikama francuskih medija. Nije to baš lako podnio pa u tom kontekstu treba gledati i njegovo divljanje u TV studiju L'Equipea nakon osvajanja olimpijskog zlata u Londonu.

Nakon javnog uhićenja, kakvim se obično policija pohvali pri hvatanju velikih zločinaca, ionako ne baš predobra 2012. godina Karabatiću se polako pretvara u noćnu moru. A daleko je još kraj godine...