POHORSKA IDILA

Slovenski dom hrvatskog stožera na ruskoj klupi

03.07.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Moskovski Lokomotiv pod 'ravnanjem' brojnog hrvatskog osoblja priprema se za novu sezonu, a lokacija na kojoj Rusi skupljaju snagu je mariborsko Pohorje, gdje će se zadržati do 12. srpnja

Iako su sa 'željezničarima' tek nekoliko dana, a od toga već od nedjelje u susjednoj Sloveniji, prvo pitanje dr. Jurice Rakića bilo je: 'Što ima novo u Hrvatskoj?'

Naravno, znak je to da su hrvatski stručnjaci, koji su zajedno sa Slavenom Bilićem popunili mjesta u stručnom stožeru moskovskog Lokomotiva, zainteresirani za zbivanja 'doli', ali i da im nedostaje hrvatski dom.

Na svu sreću, dr. Rakić bi se ubrzo u Moskvi mogao preseliti u 'stančić' od 100-tinjak kvadrata, a pridružit će mu se i najbliži.

Ono što je također novost našima, posebice splitskom tercetu (Bilić - Asanović - dr. Rakić), jer Miljenko Rak i Nikola Jurčević i u Zagrebu su navikli na gužve, jest neprohodnost moskovskih ulica.

'Za put od kampa do stadiona, koji smo u subotu prošli za 30-ak minuta, radnim nam je danom trebalo više od sat i pol. Postoji pet traka, ali ni to ne pomaže.'

Međutim, te bi gužve mogle koristiti našima, jer svi su se primili učenja ruskog jezika, kako bi se što brže uklopili u novu sredinu, a i kako bi si olakšali posao u klubu. Naime, u tih sat i pol mogu slušati radio, a tako jezik najbrže 'ulazi u uho'.

'Čim se vratimo u Moskvu, primit ćemo se učenja jezika', pohvalio je ekipu dr. Rakić, po ruski, 'vrač', koji je već dobio funkciju direktora cijelog medicinskog sektora.

'Klub je nevjerojatno dobro posložen, samo nas u stožeru, odnosno osoblja koji radi s prvom momčadi je preko 20. O osoblju na stadionu nema potrebe ni govoriti jer imaju direktora voznog parka, direktora parkinga, a njima iznad glave im je još jedan direktor.'

Odgovor na pitanje dr. Rakića s početka bilo je: 'Ništa novo, osim da je pakleno.'

Ipak, ni na Pohorju, odnosno u njegovu podnožju gdje je baza 'lokosa', u hotelu Habakuk, nije ništa hladnije. Već u devet sati ujutro i ovdje je 'ugodnih' 29°C.

'Rusi su i prije nego sam došao dogovorili da ćemo se pripremati ovdje. Pokušao sam im objasniti da idemo u Austriju, no uz sav trud nisu pronašli slobodne kapacitete. Međutim, kada sam prvi put rekao da je ovdje vruće, odmah sam dobio izvješća iz svih austrijskih kampova, i to na papiru, kako je 'tu' 36°C, 'tamo' 34°C. Ispada da smo još i najbolje odabrali, ali posebno me je impresioniralo što svaki detalj dobivam na papiru', objasnio je bivši hrvatski izbornik, a sada 'šef' Lokomotiva Slaven Bilić.

A da je na Pohorju 'ugodno', potvrđuje i podatak da se samo na ova dva kvadratna kilometra priprema šest momčadi. Osim Lokomotiva, ovdje je beogradski Partizan, zagrebačka Lokomotiva, Slovan Liberec, Zakarpatje i Legia iz Varšave.

A upravo protiv beogradskog Partizana priliku da se predstavi predsjednici Olgi, ali i navijačima imat će Vedran Ćorluka, koji se tijekom dana stavio na raspolaganje Biliću i novim suigračima. Doduše, s Pavljučenkom ima veze i kontakte iz vremena dok su nosili dres Tottenhama.