MEDIJI IZ SUSJEDSTVA

Slovenci u euforiji, Srbi u totalnom šoku

13.06.2010 u 19:45

Bionic
Reading

U nedjelju su na SP-u igrala dva hrvatska susjeda. Dok su Slovenci ostvarili pobjedu 1:0 protiv Alžira, Srbi su izgubili istim rezultatom od Gane. Zato je razumljivo da je u njihovim medijima vladalo oprečno raspoloženje

U slovenskim medijima trijumf 'fantja' je prva vijest. Njihovi najbolji portali na naslovnicama imaju Matjaža Keka i njegove izabranike.

Delo u naslovu spominje da je to prva pobjeda na Svjetskim prvenstvima. Piše se o boljoj igri Alžiraca u prvih 45 minuta te da je Slovenija tek u nastavku postajala konkretnija. Naravno, veliča se strijelac Robert Koren koji je zabio 200. gol Slovenije u povijesti.

Drugi medij, 24ur, izašao je s naslovom 'Slovenija na vrhu skupine C'. Oni govore o tvrdoj utakmici i da je Slovenija svoju priliku dočekala nakon isključenja Ghezzala. Donose se izjave izbornika Keka i igrača koji govore o psihološki teškoj utakmici, vuvuzelama koje su im smetale te o sljedećem protivniku SAD-u. U tekstu je i čestitka premijera Boruta Pahora.

Slovenski Dnevnik govori da su slovenski reprezentativci napravili veliku stvar i napredak u odnosu na prošlo SP kada su se kući vratili s tri poraza.

Korenova 'žabica' za veselje u Sloveniji


U srpskim medijima drugačije raspoloženje. Euforiju prije utakmice zamijenilo je razočaranje. 'Blic' donosi tekst pod naslovom 'Gana srušila Srbiju na start'. Njihov novinar piše da su 'orlovi' razočarali u prvoj utakmici pod imenom Srbija na SP-u. U tekstu stoji da njihovi igrači nisu pokazali dobru i pretjerano požrtvovnu igru, da nisu mogli nametnuti svoj ritam, da su preskakali sredinu terena, a da im glavno oružje - prodori po boku - nije uopće funkcioniralo.

Mondo je stavio naslov 'Srbija debitirala u stilu Jugoslavije'. Oni pišu da su se ponovile gluposti iz prijašnjih vremena. Da je Srbija tek počela igrati kada je ostala s igračem manje i da se tada ponovilo nepisano nogometno pravilo kada se promaše prilike. Srpski novinari ističu da je svako primanje lopte bilo 'vražji posao' i da to nije bila momčad iz kvalifikacija. Mondo se pita gdje su njihovi reprezentativci bili sat vremena i zašto u njihovim redovima ništa nije funkcioniralo.

I B92 ističe ofenzivniju igru srpskih reprezentativaca tek nakon isključenja te donosi izjave izbornika Antića koji je izjavio da su bili prenervozni i da ih je ometao sudac svojim kriterijem.

Pobjednički gol Gane