NIKE potukao konkurenciju

Slovenac Dončić dobio nemoralnu ponudu; odugovlačio s odlukom pa dobio ček od 100 milijuna dolara!

20.12.2019 u 10:39

Bionic
Reading

Od prvih utakmica za Real Madrid, s kojim je pokorio Europu 2018. godine kao MVP završnog turnira, bilo je jasno kako će Slovenac Luka Dončić sigurno postati NBA zvijezda. No baš nitko nije mogao pomisliti da će u dobi od svega 20 godina biti jedan od najboljih igrača u NBA ligi koji ruši rekorde

Od dolasku u NBA ligu u ljeto 2019. godine, kada je potpisao za Dallas, Luka Dončić vrlo brzo je zaludio navijače u SAD-u i Kanadi, ali i ljubitelje košarke širom svijeta koji o njemu nisu puno znali. Čak niti činjenica da je kao 17-godišnjak sa Slovenijom postao prvak Europe, kao jedan od boljih igrača na turniru, nije mu pomogla da NBA skauti promijene mišljenje.

Iako je u NBA ligi stigao kao treći izbor NBA drafta (prije njega birani su centar Ayton i krilo Beagley), mnogi analitičari i treneri slažu se kako je upravo Dončić trebao biti prvi izbor na NBA draftu. U svojoj prvoj sezoni uvjerljivo je osvojio nagradu za najboljeg novajliju (rookie godine), a u svojoj drugoj sezoni igra na MVP razini i legitimni je kandidat za najkorisnijeg igrača lige. Do ozljede gležnja, koju je nedavno zadobio na početku utakmice protiv Miamija, bio je na prosjeku od 30 koševa, 10 skokova i nešto više od devet asistencija po utakmici uz dodatak kako je osam puta ostvario triple-double učinak uz nekoliko spektakularnih utakmica u kojima je ubacio više od 40 koševa.

I ono što je najzanimljivije - Dončić od dolaska u NBA ligu nije imao potpisan ugovor za tenisice u kojima igra, što baš nije uobičajeno za takvu zvijezdu koja je postala uzor mnogim mladim košarkašima, čiji se dres jako dobro prodaje i kojeg na društvenim mrežama prate milijuni ljudi. Tako je Dončić od dolaska u NBA igrao u nekoliko marki tenisica, od Nikea s potpisom Lebrona Jamesa do Under Armoura s potpisom Stepha Curryja, ali je sa svojim menadžerima čekao nemoralnu ponudu jednog od proizvođača sportske opreme.

No krajem prosinca napokon je postignut dogovor i stigla je ponuda koju nije mogao odbiti. Čelni ljudi tvrtke Nike ponudili su Dončiću, kako se neslužbeno doznaje, ugovor od čak 100 milijuna dolara za sljedećih pet godina, a u tom razdoblju nosit će tenisice Nike Air Jordan, u kojima od poznatih NBA zvijezda igraju Jimmy Butler, Blake Griffin, Russell Westbrook, Chris Paul i Carmelo Anthony.

Tako će Dončić, koji ove sezone ima plaću od 7,7 milijuna dolara (rookie ugovor) zaraditi i dodatnih što 20 milijuna dolara, koliko će mu isplatiti tvrtka Nike.

Nema sumnje kako će Dončić, kada mu istekne obavezni rookie ugovor s Dallasom, potpisati i rekordni ugovor (super max) s klubom od 30-ak milijuna dolara po sezoni, a to će gotovo sigurno biti Dallas, u kojem će se na vrijeme osigurati kako im ga neki drugi klub ne bi oteo.

Tako će Dončić postati najbolje plaćeni sportaš iz Europe svih vremena, a njegova ukupna zarada mogla bi nadmašiti i najpopularnije nogometaše u Europi kao što su Ronaldo, Messi, Mbappe, Neymar i ostali.