bio poseban lukin gost

Slaven Bilić: Dalić je to jednostavno morao napraviti, a napravio je pametno i bezbolno

18.11.2019 u 06:35

Bionic
Reading

Hrvatski nogomet opet proživljava lijepe trenutke. Doduše, takvi su bili gotovo svi, još tamo od ljeta 2018. godine i osvojenog svjetskog srebra. No znala se potkrasti i kakva greška, poput debakla protiv Španjolske u Ligi nacija ili poraza od Mađara u kvalifikacijama za Euro. A vrhunac, nakon pobjede nad Slovačkom i izborenog plasmana na kontinentalnu završnicu, bio je nedjeljni skup velikih nogometnih imena na promociji autobiografije Luke Modrića

Dan nakon što je predvodio hrvatsku nogometnu reprezentaciju do pobjede protiv Slovačke (3:1) i plasmana na Europsko prvenstvo 2020. godine, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i veznjak madridskog Reala Luka Modrić u zagrebačkom hotelu Esplanade predstavio je autobiografiju 'Moja igra'.

Modrić je u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade okupio nogometnu kremu. Među brojnim uzvanicima bile su i hrvatske nogometne legende i osvajači bronce na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj Zvonimir Boban, Davor Šuker, Aljoša Asanović, Mario Stanić, bivši izbornici Miroslav Blažević, Ante Čačić i Otto Barić, sadašnji izbornik Zlatko Dalić i suigrači iz nacionalne vrste, brojni bivši suigrači, te posebni gosti iz Real Madrida Emilio Butragueno i Marcelo.

Uz suautora knjige, Roberta Matteonija, u predstavljanju knjige pomagao je Slaven Bilić, jedan od legendarnih hrvatskih igrača, a potom i izbornik, koji je s Modrićem surađivao još od 2004. godine, odnosno preuzimanja hrvatske U-21 reprezentacije.

'Drago mi je što sam i ja dio te Lukine priče, koja se zna. Što privatno, što nogometno. Ali najbolja je stvar to što će ta knjiga ostati djeci, pomoći im u izgradnji, ne samo budućih sportaša i nogometaša, već karakternih ljudi, koji trebaju Hrvatskoj i koji trebaju i svijetu. Luka je odličan primjer svega. I neki će reći - to što on radi samo je guranje lopte. Ali ne, ovo je kompletna priča. I on, i njegova obitelj. To je top priča i zato je ova knjiga jako pitka. Ta je knjiga odlična za roditelje djece, dok su mali, ali i za adolescente. Ona je najbolji pokazatelj što se sve može napraviti, naravno uz talent, ali i uz izuzetan trud i odricanje. Jer što god da ti se poslije dogodi pozitivno u životu, u smislu financija i ovih drugih stvari što nosi današnje vrijeme, može se ostati, ne relativno, već apsolutno normalan. Ako imaš zdrave temelje, kao što ih ima Luka', rekao je nakon predstavljanja knjige Slaven Bilić te je za stolom pričao i anegdote kako je Luki u Švedskoj dao džeparac, ali i kako je morao preko Vedrana Ćorluke objašnjavati Luki da je upravo on nasljednik 'desetke' Nike Kovača.

  • +35
Zagreb: Sportska elita okupila se na predstavljanju knjige Luke Modrića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Modrić je u knjizi otkrio kako mu je trauma iz 2008. godine (op.a., nesretan poraz u četvrtfinalu Eura od Turske, iako je Hrvatska imala vodstvo u samoj završnici produžetka, a u to vrijeme na klupi reprezentacije sjedio je upravo Slaven Bilić) bila velik motiv da kasnije napravi nešto.

'Vjerojatno im je to pomoglo. Neću govoriti da mene to proganja, nije to istina. Ali svako malo te netko pita. Ima ona poslovica 'što te ne ubije, ojača te', i očito je to istina. To je sigurno pomoglo 2018. da se dogodi nešto što se nije dogodilo 2008. I ono što je rekao Zvonimir Boban - on nije vođa ove generacije, on je apsolutni vođa. On je i u utakmici protiv Slovačke, tri minute prije kraja, kada je Hrvatska imala dva gola prednosti i više nije bilo ni teoretskih izgleda da izgubi, ali ne - Luka ne ide da zabije gol, već pazi na ovu svoju 'djecu', što oni rade, da ne bi nešto zeznuli. I tu scenu možemo vidjeti od njega u svakoj utakmici.'

Priznao je Bilić, da bez obzira što je puno stariji od Luke, i njega ti svi Lukini uspjesi motiviraju.

'Nemam što lagati, on je utjecao na mene. I ne samo na moju trenersku karijeru, jer vodio sam ga i kroz mladu i kroz A reprezentaciju, već je utjecao i na mene osobno. A stariji sam. A kako neće utjecati na sve one kojima je idol i koji ga žele kopirati.'

Prije nego smo se prebacili na temu reprezentacije bivši hrvatski izbornik dao je zanimljiv odgovor i na pitanje kako to da je Modrić već za igračke karijere izdao autobiografsku knjigu, odnosno znači li to da se njegova karijera bliži kraju.

'Jednostavno su se neke stvari posložile u posljednje vrijeme. Od uspjeha u Rusiji do svih ovih Lukinih trofeja s Realom. Istina, i ja sam za to da se knjige pišu kad se završi neko poglavlje, ali Lukina priča je sjajna, inspirativna. I iskreno, ne mislim da je došlo vrijeme da se on oprosti. Ima on još uvijek volje i želje.'

Naravno, s bivšim izbornikom, koji trenutno obnaša ulogu trenera engleskog drugoligaša West Bromwich Albiona, i s kojim drži vrh tablice, tema 'reprezentacija' je neizostavna.

'Kad smo dobili skupinu, jer i ja sam Hrvat, odmah sam rekao - moramo se plasirati na Euro. I sistem natjecanja je takav da je možda malo lakše se kvalificirati. I Portugal slavi i Francuska slavi. Jer plasirati se na veliko natjecanje uspjeh je sam po sebi. Mi smo snažni. A znaš po čemu vidim snagu reprezentacije? Gledao sam skoro sve utakmice u kvalifikacijama, osim one protiv Slovačke u Trnavi, koja je bila naša valjda i najbolja u ovom ciklusu. Sve druge, koje god gledaš, kod Mađara, pa s njima u Splitu, Slovačka ovdje, Wales tamo... u 15. minuti utakmice govorim sam sebi - pa ovi protivnici nemaju pojma. Ali ne, nisu oni loši, oni su OK, ali naši su dobri. Mi smo postali 'ta' reprezentacija na terenu, ne kao zemlja ili kao savez, u rangu onih najboljih.'

Posebno fascinira to koliko izbornik Dalić na raspolaganu ima mladih, ali izuzetno dobrih igrača i kako se uspješno nosi sa smjenom generacije.

'To je jednostavno morao napraviti, a napravio je to pametno i bezbolno. Mi smo to platili 2010. godine. I ja sam bio dio onih koji su slušali da nakon osvojene bronce 1998. godine više nikad neće biti šanse za nešto veliko, niti da će doći novi Boban, novi Šuker. Pa je došao Luka. Objektivno, neće se Zvone (op.a., Boban) naljutiti, jer Luka je bolji, i po trofejima, i po osobnim nagradama. Dalje od tog se ne može. Ali se stvorilo, došao je ovaj i onaj. Iz nekog razloga, iako ja ne znam koji je to, mi smo izuzetno talentirani za momčadske sportove, pogotovo za nogomet. Osim toga, kod nas se u Hrvatskoj već kao dijete moraš boriti da bi ostvario nešto. I kod nas je to manje individualno nego vani. I sve to, kad zbrojiš priču, rezultat je toga da, bez obzira što se govori 'teško je, teško je', stvorimo novog Bobana, novog Modrića... Imamo talent, imamo karakter. I imamo ljude koji rade. Iako se govori loše o struci. Netko je trenirao i s Kovačićem i s Brekalom i s Vlašićem. Struka nam je super', završio je Slaven Bilić te otišao među stare prijatelje.