AFRIČKI KUP NACIJA

Slatka osveta Egipta, u finalu i Gana

28.01.2010 u 19:21

Bionic
Reading

Afrički kup nacija u Angoli stigao je do polufinalnih utakmica. Prva je finale izborila Gana pobjedom nad Nigerijom 1:0, a kasnije joj se pridružio i Egipat koji je razbio Alžir 4:0

Nogometna reprezentacija Gane izborila je plasman u finale afričkog Kupa nacija nakon što je u polufinalnom susretu u Luandi pobijedila Nigeriju 1:0, a pogodak odluke postigao je Asamoah Gyan u 21. minuti. Bila je to vrlo slaba utakmica s tek nekoliko prilika. Gana se veći dio susreta branila i čuvala vodstvo, dok je Nigerija bezuspješno pokušavala izjednačiti.

Gani je to osmo finale, a do sada je slavila četiri puta - 1963, 1965, 1978 i 1982.

U drugoj utakmici polufinala između Egipta i Alžira koja je bila i repriza nedavnih okršaja iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo bilo je svega i svačega. Prvo su angolske vlasti zabranile navijačima jedne i druge reprezentacije da uopće uđu u njihovu zemlju bojeći se nereda, a nervoze je bilo i na terenu.

I dok su na SP otputovali Alžirci, 'faraoni' su im se sad osvetili te su sa 4:0 prošli u finale. Strijelci za branitelje naslova koji love svoju treću krunu u nizu i sedmu u povijesti bili su Abd Rabo (39-11m), Zidan (65), Abdel Shafy (81) i Gado (90). Temperamenti Alžirci susret su završili sa samo osam igrača, jer su isključeni Halliche (38), Belhadj (70) i Chaouchi (88).