EUROPSKA LIGA

Škotski Hearts zadnja prepreka Dinamu

07.08.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Jedini hrvatski predstavnik u nekom europskom natjecanju, zagrebački Dinamo, za posljednju prepreku za ulazak u Europsku ligu dobio je škotski Hearts

Nakon ispadanja iz Lige prvaka od Salzburga, pred nogometašima Dinama i njihovim trenerom Jurčićem je popravni ispit. Naime, europsko natjecanje za 'modre' još nije gotovo jer ih u na posljednjoj stepenici prije Europske lige čeka škotski Hearts, odlučeno je ždrijebom u Nyonu.

Prva utakmica igra se u Maksimiru, a uzvrat je u Edinburghu, a ukoliko 'modri' preskoče škotskog suparnika, kvalificirat će se u Europsku ligu.

Hearts, punim imenom Heart of Midlothian, treći je najtrofejniji klub u Škotskoj, a dolazi iz Edinburgha. Klub je u vlasništvu litavskog bankara Vladimira Romanova, koji je ujedno i predsjednik kluba. Hearts je osnovan daleke 1874. godine, a od 1890. je član škotske lige. Igraju na stadionu Tynecastle koji prima nešto manje od 18 tisuća gledatelja.

Na Otoku je poznat rivalitet između Heartsa i Hiberniana. Naravno, daleko je to od rivaliteta u 'odl firmu' Celtica i Rangersa, no kad igraju Hearts i Hibernian, Edinburgh je na nogama.

Suparnik zagrebačkog Dinama, jedinog preostalog hrvatskog predstavnika u Europskoj ligi u 4. pretkolu, škotski Hearts prošle je sezone natjecanje u nacionalnom prvenstvu okončao na trećem mjestu, iza nedodirljivih Rangersa i Celtica.

Haertsi su prošle sezone u 38 kola sakupili 59 bodova (16 pobjeda, 11 neodlučenih rezultata i 11 poraza) uz razliku pogodaka 40-37.

Posljednjih nekoliko godina vlasnik kluba je litavski bankar Vladimir Romanov, a od prošle sezone prvi trener je rumunjski stručnjak Csaba Laszlo.

U svojim redovima Heartsi imaju čak 17 stranih igrača (po dva Engleza, Španjolca, Litvanca te po jednog Mađara, Poljaka, Portugalca, Francuza, Austrijanca, Slovaka, Alžirca, Uganđanina, Ganca, Islanđanina i Australca). Glavni igrač je standardni reprezentativac Gane, veznjak Laryea Kingston.

Klub je osnovan 1874. godine, a u svojoj je povijesti četiri puta bio prvak Škotske (1895, 1897, 1958, 1960), 14 puta je osvajao drugo mjesto u prvenstvu, dok je sedam puta osvajao škotski Kup (1891, 1896, 1901, 1906, 1956, 1998, 2006).

PAOK (Grč) - Heerenveen (Niz)
Dinamo (Hrv) - Hearts (Ško)
Werder (Njem) - Aktobe (Kaz)
Everton (Eng) - Sigma (Češ)
BATE Borisov (Bje) - Litex (Bug)
NAC Breda (Niz) - Villarreal (Špa)
Lech Poznan (Polj) - Club Brugge (Bel)
Fulham (Eng) - Amkar (Rus)
Galatasaray (Tur) - Levadia (Est)
Teplice (Češ) - Hapoel Tel-Aviv (Izr)
Metalurg Doneck (Ukr) - Austria Beč (Aut)
Twente (Niz) - Karabah (Aze)
Roma (Ita) - Košice (Svk)
Dinamo Moskva (Rus) - CSKA Sofija (Bug)
Genk (Bel) - Lille (Fra)
PSV Eindhoven (Niz) - FC Tel-Aviv (Izr)
Lazio (Ita) - Elfsborg (Šve)
Trabzonspor (Tur) - Toulouse (Fra)
Partizan (Srb) - Žilina (Svk)
Baku (Aze) - Basel (Švi)
Ajax (Niz) - Slovan Bratislava (Svk)
Šahtar (Ukr) - Sivasspor (Tur)
Brondby (Dan) - Hertha (Njem)
Athletic Bilbao (Špa) - Tromso (Nor)
Sarajevo (BiH) - CFR Cluj (Rum)
Rapid Beč (Aut) - Aston Villa (Eng)
Steaua (Rum) - Saint Patrick's Athletic (Irs)
Sparta Prag (Češ) - Maribor (Slo)
Zenit (Rus) - Nacional (Por)
Genoa (Ita) - Odense (Dan)
Dinamo Bukurešt (Rum) - Slovan Liberec (Češ)
Guingamp (Fra) - Hamburger SV (Njem)
Sion (Švi) - Fenerbahce (Tur)
Sturm (Aut) - Metalist (Ukr)
Slavia Prag (Češ) - Crvena zvezda (Srb)
Benfica (Por) - Vorskla (Ukr)
Vaslui (Rum) - AEK (Grč)
Stabaek (Nor) - Valencia (Špa)