CAS BEZ MILOSTI

Šimunić bez Brazila! Potvrđena kazna

12.05.2014 u 12:59

Bionic
Reading

Sportski arbitražni sud (CAS) potvrdio je kaznu koju je FIFA odrezala Josipu Šimuniću (10 utakmica) zbog neprimjerenog skandiranja nakon utakmice s Islandom...

Sportski arbitražni sud u Lausanni (CAS) donio je u ponedjeljak, 12. svibnja, odluku o žalbi Josipa Šimunića na kaznu FIFA-e od 10 utakmica zabrane igranja za reprezentaciju Hrvatske te zabranu pristupa stadionima u Brazilu za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine.

Nakon saslušanja na kojem je, uz svjedoke, sudjelovao i kapetan Dinama te hrvatski reprezentativac, CAS je potvrdio kaznu FIFA-e te odbio žalbu našeg igrača koji tako sigurno neće nastupiti najvećem nogometnom natjecanju u lipnju ove godine.

Kraj u 'kockastom' dresu

Šimunić je odigrao 105 utakmica u 'kockastom' dresu, ona protiv Islanda u dodatnim kvalifikacijama za SP mu je ipak bila posljednja. Da je bio oslobođen, izbornik Niko Kovač bi Dinamovog braniča vodio u Brazil...

Podsjećamo, Šimunić je nakon kvalifikacijske utakmice s Islandom u trenutku kada su gledatelji napuštali stadion zatražio mikrofon od službenog spikera i četiri je puta prema navijačima uskliknuo 'Za dom', na što su gledatelji uzvratili 'Spremni'.

Naravno, iste večeri poznati usklik, koji se povezuje s ustašama i fašistima, proglašen je neprimjerenim. Šimunić je nakon utakmice samo kratko prokomentirao 'da je to želio napraviti cijeli život'.

U tom trenutku Šimunić vjerojatno nije bio svjestan toga da bi zbog spornog uzvika na kraju svoje uspješne karijere mogao propustiti SP. Iako se naknadno ispričao i poduzeo sve što može da mu FIFA povjeruje kako nije rasist i kako nije riječ o fašističkom uskliku, ona nije imala milosti.

A sada je FIFA-inu kaznu potvrdio i CAS te je zaključena ova ružna nogometna priča.

'Nije mi jasno kako su mogli donijeti tu odluku. FIFA ničime nije dokazala da je Šimunić nekoga uvrijedio niti da je imao namjeru nekoga uvrijediti. Ovdje nije pobijedila pravda nego snaga Svjetske nogometne federacije koja je svoju kaznu temeljila na političkom, a ne na pravnom aspektu Šimunićeva slučaja', izjavio je igračev odvjetnik Davor Prtenjača.

Šimunića je ovo koštalo nastupa na SP-u