ŽIVOTNA PRIČA

Simone Biles - američko čudo koje nije zaustavilo teško djetinjstvo ni seksualni monstrum

27.10.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u gimnastici u Stuttgartu Simone Biles potvrdila je status najveće zvijezde ovoga sporta. Amerikanka je nadopunila svoju bogatu kolekciju novim odličjima i postala najuspješnija sportašica svojeg sporta kada je riječ o SP-ima. Iako su joj tek 22 godine, smatraju je jednom od najboljih gimnastičarki svih vremena, ali njezin put do vrha bio je ometan brojnim preprekama. Ovo je njezina životna priča...

Posljednjeg dana nedavnog SP-a Biles je stigla do dva zlata (ukupno je u Stuttgartu uzela rekordnih pet) i tako postala rekorderka toga natjecanja jer je osvojila ukupno 25 medalja te je na vječnoj ljestvici iza sebe ostavila i Vitalija Ščerbu, a on ih je osvojio 23. Još je veća njezina dominacija kada se gledaju samo najsjajnija odličja - ima ih 19, a spomenuti Bjelorus 'samo' 12. Što se tiče ženske konkurencije, iza nje je Svetlana Horkina s 20 kolajni, od kojih je devet zlatnih. Dakle čudesna Amerikanka je nedodirljiva i još nije rekla zadnju riječ, ali njezin put do samog vrha bio je prožet teškim izazovima.

Biološki roditelji narkomani su je napustili

Rođena je 14. ožujka 1997. kao treće od četvoro djece (sestra Adria, braća Ashley i Tevin), a majka Shanon nije ih bila sposobna odgajati zbog problema s alkoholom i drogom pa ih je ostavila kad je Simone imala tri godine. Otac Kelvin Clemons napustio ju je još ranije, nedugo nakon što se rodila. S biološkom majkom danas je u kontaktu, ali ne i s ocem.

'Patila sam, jer majka se drogirala i alkoholizirala, bila u zatvoru. Nisam imala majku koja se brinula za mene. Sjećam se da sam uvijek bila gladna i uplašena, a s tri godine smjestili su me u udomiteljsku obitelj.'

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

california dreamin’ ✨

Objavu dijeli Simone Biles (@simonebiles)

Ulogu majke i oca za nju i sestru Adriju preuzeo je djed s majčine strane Ron (kontrolor letenja) i njegova druga supruga Nellie Cayetano (medicinska sestra) dok su braća završila kod drugih skrbnika, a nakon što je Simone službeno usvojena, zakonski je dobila dva polubrata, Rona juniora i Adama.

'Oni su moji roditelji, oni su me spasili. Postali su mi uzor za to kako se ponašati prema drugim ljudima i bili su uz mene kao potpora od prvog dana. Nemam riječi kojima bih im zahvalila', jednom je izjavila Simone te svojeg djeda i baku uvijek zove svojim roditeljima.

U trenerici pronašla drugu majku

Biles se upoznala s gimnastikom u ranoj dobi i, može se reći, sasvim slučajno. Dok je boravila u vrtiću, jednog dana su se zaputili na izlet u gimnastičku dvoranu u kojoj je vidjela djevojke i dječake kako skaču, trče, okreću se te ih je krenula oponašati. Nedugo zatim njezini roditelji (djed i baka) ispunili su joj želju te su je upisali na treninge gimnastike. Njezin talent poslije samo godinu dana primijetila je trenerica Aimee Boorman te je cijelo vrijeme bila s njom i pomagala joj na sportskom, ali i privatnom planu.

'Ona mi je kao druga mama. S njom sam bila od svoje sedme godine i čitavo ovo putovanje prošle smo zajedno. Odlično je to što smo počele i završile sve na isti način', govorila je Biles nakon OI u Rio de Janeiru 2016., na kojima se upisala u povijest, ali o tome ćemo malo kasnije.

Uglavnom, napredak Biles bio je munjevit, a u gimnastičkim krugovima znalo se govoriti 'kako postoji jedna mala kakva se rađa jednom u sto godina'. I te su se riječi pokazale istinitima jer SAD nikada nije imao takvu gimnastičarku. Mislimo da više ni neće...

Biles je prvu veću pozornost medija privukla u juniorskim danima 2012., a zatim je krenula berba medalja na seniorskim SP-ima, što smo spomenuli u uvodu teksta, te koja traje do danas.

Trijumf na Olimpijskim igrama u Riju

Ipak, vrhunac svakog sportaša su Olimpijske igre, a na svojima zasad jedinima, onima u Brazilu 2016., Biles se nije slomila pod teretom velikih očekivanja, nego je potvrdila ono što su svi znali - to da je jedna od najboljih svih vremena, kao Rumunjka Nadia Comaneci, Ruskinja Larisa Latinjina, Čehinja Vera Časlavska... Osvojila je pet medalja, od toga četiri zlatne (u ekipnom i pojedinačnom višeboju, preskoku i parteru), a bronca je stigla na gredi.

Njezina brzina te snaga, gipkost, samouvjerenost i hrabrost odvele su je u olimpijske visine i donijele joj sportsku besmrtnost. Postala je jedna od šest gimnastičarki u povijesti koje su ostvarile podvig osvajanja četiri zlata na pojedinim Igrama te prva američka sportašica kojoj je to uspjelo.

  • +38
Američka gimnastičarka Simone Biles Izvor: EPA / Autor: TATYANA ZENKOVICH

Iako je na SP-ima uvjerljivo najbolja, na Igrama je još daleko od te titule jer su bolje po broju zlata Latinjina (9), Časlavska (7), Keleti, Atahova i Comaneci (po 5), a po broju olimpijskih odličja u ženskoj gimnastici na diobi je 22. mjesta (Latinjina ih ima čak 18). I zato će pozornost svijeta biti usmjerena na nju na Igrama u Tokiju sljedeće godine, kada će biti u lovu na pet zlata, a to nije nekakva nemoguća misija, nego realnost... Mogla bi i do šestog ako se popravi na dvovisinskom razboju, jer joj je to jedina mana (tek jedno srebro u karijeri na SP-u).

Inače, poslije Igara uzela je Biles predah (2017.) te se vratila pobjedničkim navikama u 2018. Njezin povratnički put do vrha nije bio samo pun sreće, zadovoljstva, pobjeda... U 2018. prijavila je sportskog liječnika Larryja Nassara za seksualno uznemiravanje koje je godinama trpjela. Strašan skandal...

Seksualno uznemiravanje i užasan zločin brata

U obraćanju medijima nakon postignutog uspjeha izjavila je kako zbog Nassara i dalje ima traume te krivi i USA Gymnastics, organizaciju koja nakon mnogih prijava nije poduzela nikakve mjere protiv njega te je ujedno tražila da Biles i dalje nastupa u ime SAD-a. Ispričala je da se zbog tog uznemiravanja prilikom odlaska liječniku i fizioterapeutu boji da će joj se događati ista stvar.

'Imali su jedan posao, doslovno, a nisu nas mogli zaštititi. Svaki put kada idem kod liječnika ili na trening postanem nervozna. Ne želim to. Teško je biti ovdje u ime organizacije koja nas je iznevjerila toliko puta. Imale smo jedan cilj i napravile smo sve što su tražili od nas, čak i kad to nismo htjele, a oni nisu mogli raditi svoj posao. Trebat će vremena, ali ja sam snažna. Prijeći ću preko toga, ali je teško', izjavila je za medije.

Inače, na suđenju je izjave dalo 156 žrtava, a Nassar je na kraju osuđen na 175 godina zatvora.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

WORLDS 2019 💛

Objavu dijeli Simone Biles (@simonebiles)

A ove godine, baš uoči Svjetskog prvenstva, njezin brat optužen je za užasan zločin. Tevin Biles-Thomas optužen je za napad, ubojstvo i laganje pred sudom. Krivi ga se da je tijekom novogodišnje večeri sudjelovao u pucnjavi u Clevelandu (Ohio), a ishod je bila smrt trojice muškaraca.

'Boli me srce zbog svih koji su uključeni u ovaj strašan događaj, posebno zbog žrtava i njihovih obitelji. Ne postoji ništa što bih mogla reći i time izliječiti njihovu bol. No želim iskazati solidarnost sa svima na koje je utjecala ova tragedija. Molim sve da poštuju privatnost moje obitelji te da nas puste da se u miru borimo s našom boli', napisala je na društvenoj mreži.

Sve je podređeno Igrama u Tokiju

Ni to je nije slomilo, a koliko je mentalno stabilna, najbolje pokazuje primjer baš sa SP-a u Stuttgartu, na kojem je potukla konkurenciju u svim disciplinama u kojima je nastupila, i to s velikom bodovnom razlikom, te je uz to ušla u povijest kao prva osoba koja je uspjela izvesti dvostruki skok s grede.

Dodajmo i kako je po njoj nazvana vježba na parteru – The Biles. Naime, ona je bila prva, ali i jedina, koja ju je izvela.

Mora se spomenuti i to da je od listopada 2017. vodi bračni par Landi, Cecile i Laurent.

'Ona je nevjerojatna, ne samo zbog medalja, nego i načina na koji ih osvaja. Velika je čast biti trener najtrofejnije gimnastičarke u američkoj povijesti', izjavio je Laurent Landi, a uveo je i druge inovacije u trening Biles i pogodio. Sad je još više dominantna, zastrašujuća za konkurenciju te radi stvari za koje nitko nije mislio da su moguće.

Kao što smo već rekli, novi izazov bit će joj Igre u Tokiju, na kojima može postati jedna od najvećih sportašica svih vremena, jer u gimnastici je već odavno ušla u odabrano društvo.

'Nisam novi Usain Bolt ili Michael Phlelps, ja sam Simone Biles', poručila je Amerikanka te priznala: 'Zaista, ni ja ponekad ne znam kako radim sve to.'

Ako ona ne zna, kako je tek nama, običnim smrtnicima, dok je gledamo...

Još neke zanimljivosti vezane uz Simone Biles:

  • izjašnjava se kao katolkinja, a osim američkog, od majke je preuzela državljanstvo Belizea
  • velika je obožavateljica Zaca Efrona, američkog glumca koji ju je odlučio posjetiti u Riju, a nakon selfieja pala je i pusa
  • srednjoškolsko obrazovanje završila je kod kuće, a maturirala je 2015.
  • svjetski prvak na preči Arthur Mariano bivši je dečko Simone Biles, a iza njega je ove godine završio naš gimnastičar Tin Srbić
  • prva je gimnastičarka u povijesti (američka, ali i na svijetu) koja je nosila zastavu na zatvaranju Igara
  • prilikom preuzimanja medalje 2014. godine pčela je sletjela na njen buket, a mlada se gimnastičarka poprilično prestrašila i počela skakutati kako bi je izbjegla, što je izazvalo veliku pozornost medija
  • Biles je trenutačno u vezi sa Staceyjem Ervinom Jr.-om, koji se prije bavio gimnastikom, a sada je kondicijski trener.
  • +5
Simone Biles Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK