'MRAVI' DEBITIRAJU

Simon: Tko bi rekao da će Zagreb igrati Euroligu

20.10.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Prvi put Hrvatsku će u Euroligi predstavljati košarkaši Zagreba, koji večeras u 21 sat debitiraju u visokom društvu, na parketu amerikaniziranog njemačkog prvaka Bamberga. Taj će dvoboj ponuditi dobar dio odgovora na pitanje jesu li 'mravi' spremni za najelitnije natjecanje


Klub iz Trnskog jest debitant, no debitanti nisu i nositelji igre te momčadi. Njih šestorica u karijeri imaju 24 odigrane Eurolige. Damiru Mulaomeroviću to će biti 11, Ožbolt je na pragu osme, svih sedam (74 utakmice) igrao je za matičnu ljubljansku Olimpiju. Kasun je u Euroligi igrao četiri sezone, po dvije u Barceloni i Efes Pilsenu, Rančić ima jednu sezonu s Cibonom, May deset utakmica s Fenerbahčeom, a Heytvelt osam utakmica s Romom. U Euroligi nikad nisu igrali Babić, Šarić, Mašić, Prostran, Garrett, Papa Diasse i Halilović.

Za KK Zagreb današnji je dan povijesni. Negdašnji KK Siget (osnovan 1970) prvi put nastupa u trenutačno najjačoj klupskoj ligi na svijetu, jer NBA se ne igra.

'Kad sam počinjao igrati za ovaj klub, pa i mnogo godina kasnije, nisam ni mislio na to da će Zagreb jednog dana igrati u Euroligi. Klub tada nije išao u tom smjeru, a Euroliga je bila rezervirana za Cibonu', prisjeća se Kruno Simon, igrač koji je s kapetanskom vrpcom na dresu osvojio sve klupske trofeje (tri Ćosićeva kupa i jedno prvenstvo), te bio kapetan kadeta i juniora koji su postajali državnim prvacima.

Bamberg će za svakoga biti neugodno gostovanje jer je to vrući domaćinski teren. Svjestan je toga i trener Androić.

'Našim igračima neće biti jednostavno igrati pred 7000 gledatelja, nakon utakmica pred 500 gledatelja, no, ako su čvrsti, to im može biti motiv više.'

Nakon Bamberga, zagrebaši ugošćuju divove, Panathinaikos i CSKA, pa je imperativ dobra nastupa večeras tim veći.

'Krenemo li u sezonu s 0:4, Euroliga bi mogla odmahnuti rukom i reći, ma, pusti ove! To je biznis, oni to tako gledaju', kaže Androić.