UFC 148

Silva nokautirao 'brbljavca' i obranio titulu

08.07.2012 u 07:31

Bionic
Reading

NA UFC-u 148 Anderson Silva uspio je u jednom od najvećih mečeva u povijesti MMA obraniti svoju titulu prvaka srednje kategorije po deseti put noćas! Chael Sonnen dominirao je u prvoj rundi, ali Anderson je uspio slaviti nokautom u drugoj rundi

Meč koji smo čekali tjednima, meč koji je najavljivan kao jedan od najvećih u povijesti UFC-a, definitivno najiščekivaniji revanš, napokon smo dočekali rano jutros oko 6:30 sati po našem vremenu.

Chael Sonnen i Anderson Silva razmijenili su u posljednje vrijeme nekoliko prilično teških uvreda, publika u Las Vegasu prije meča većim je dijelom stala ipak na stranu svog sunarodnjaka, tako da je dolazak Andersona prema kavezu bio popraćen u početku zaglušujućom bukom.

Sonnen je i u brojnim najavama spominjao svoje kvalitete u parteru, tako da njegov tim nije imao apsolutno nikakvih dvojbi kad je u pitanju taktika za ovu borbu, a da je ona glasila – parter, parter, parter mogli smo se uvjeriti doslovno nakon samo nekoliko sekundi od početka borbe. Sonnen je odmah krenuo rušiti Andersona, a to je i uspio svega pet sekundi nakon što je sudac dao znak za početak.

Prva runda tako je provedena u parteru gdje je Sonnen dominirao i uputio nekoliko prilično nezgodnih udaraca, uspio je ući i u dominantnu poziciju (full mount) odakle je nastavio prijetiti UFC-ovom prvaku. No, ponovila se priča otprije dvije godine kada Sonnen nije znao kako iskoristiti bolju situaciju te je runda završila bez većih posljedica za Andersona, iako je bodovno izgubio.

Druga runda započinje na isti način, Sonnen ide odmah na rušenje, no ovog puta nije išlo tako glatko. Andersona nije uspio srušiti, neko vrijeme bili su prislonjeni uz mrežu, a sredinom druge runde Sonnen je prilikom jednog pokušaja plasiranja udarca pao i od tog trenutka sve je krenulo loše po njega.

Anderson se brzo zaletio, uputio je odmah i jedan snažan udarac koljenom (neki smatraju da je udarac bio ilegalan), što je Amerikanca prilično uzdrmalo te je nakon toga dovršio posao s više udaraca u glavu i sudac Yves Lavigne je morao prekinuti meč nakon nepune dvije minute u drugoj rundi.


Tito Ortiz nije uspio pobjedom zaključiti karijeru nakon što je Forrest Griffin slavio sudačkom odlukom, iako je nešto bolje otvorio meč. Lagano je dominirao tijekom prve runde, imao je nekoliko prilično solidnih napada, ali u nastavku meča Griffinova dominacija ipak je sve više počela dolaziti do izražaja. Iako su obojica i u drugoj rundi imali nekoliko prilično atraktivnih pokušaja, dojam sudaca otišao je na stranu Griffina koji je bio nešto aktivniji, pogotovo kad je u pitanju povezivanje udaraca.

U posljednjem dijelu meča Ortiz je definitivno imao nekoliko prilično dobrih prilika za slavlje, Griffin je pokušao napraviti kimuru, no na kraju je meč otišao do kraja i na odluku sucima koji su jednoglasno bili na strani Forresta, iako možda i nije bio ukupno toliko uvjerljiv.

Nakon što je svih pet uvodnih borbi otišlo do kraja, a na isti način stigao je do pobjede i Mike Easton u prvoj borbi glavnog dijela, napokon smo u meču Chada Mendesa i Codyja McKenzieja imali priliku vidjeti prekid.

Samo pola minute bilo je potrebno Mendesu da svojim udarcima u tijelo nanese tešku štetu Mckenzieju koji nije mogao nastaviti meč.

Dvoboj Demiana Maiae i Donga Hyuna Kima trajao je tek nešto malo dulje s obzirom na to da se u 47. sekundi prve runde južnokorejski borac ozlijedio prilikom rušenja i slomio rebro te je sudac morao prekinuti borbu.

UFC 148, glavne borbe:
Anderson Silva def. Chael Sonnen – TKO (GNP) – R2 – 1:55
Forrest Griffin def. Tito Ortiz – jednoglasna odluka (29-28, 29-28, 29-28)
Cung Le def. Patrick Côté – jednoglasna odluka (30-27, 30-27, 30-27)
Demian Maia def. Dong Hyun Kim TKO (ozljeda) – R1 – 0:47
Chad Mendes def. Cody McKenzie TKO (udarci) 1 0:31
Mike Easton def. Ivan Menjivar – jednoglasna odluka (30-27, 29-28, 30-27)
Uvodne borbe (FX):
Melvin Guillard def. Fabrício Camões – jednoglasna odluka (30-27, 30-27, 30-27)
Khabib Nurmagomedov def. Gleison Tibau – jednoglasna odluka (30-27, 30-27, 30-27)
Constantinos Philippou def. Riki Fukuda – jednoglasna odluka (30-27, 30-27, 29-28)
Shane Roller def. John Alessio – jednoglasna odluka (29-28, 29-28, 29-28)
Uvodna borba (Facebook):
Rafaello Oliveira def. Yoislandy Izquierdo – jednoglasna odluka (29-28, 29-28, 29-28)