BRAVO!

Šest hrvatskih jedriličara s normama za OI

17.12.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Hrvatski jedriličari su u prvom krugu olimpijskih kvalifikacija na Svjetskom prvenstvu održane u australskom Fremantleu ispunili šest od deset mogućih normi

Pravo nastupa na OI u Londonu izborili su Tonči Stipanović u Laseru, Tina Mihelić u Laser Radialu, Šime Fantela i Igor Marenić u 470, Ivan Kljaković Gašpić u Finnu, Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u, te Luka Mratović na dasci.

Posljednjeg natjecateljskog dana olimpijsku normu ispunio je Luka Mratović, koji je na dasci zauzeo 30. mjesto, što je njegov najbolji rezultat dosad na Svjetskim prvenstvima.

'Nisam se nadao da će prvenstvo ovako proći. Presretan sam što sam uspio ispuniti normu i to na prvom svjetskom prvenstvu koje je nosilo norme. Idem dalje, probati još više napredovati,' kazao je Mratović.

Tonči Stipanović u Laseru zauzeo je 11. mjesto i nije se plasirao u sutrašnji plov za odličja, ali je zato pobijedio u hrvatskim kvalifikacijama za izbor olimpijskog kandidata u Laseru. Naime, Milan Vujasinović je natjecanje završio na 19. mjestu, pobijedivši za kraj zadnji plov prvenstva, dok je Daniel Mihelić bio 33,. Aron Lolić 43., a Filip Matika 63.

Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su 25. mjesto u 49er-u, nakon 15 jedrenja. Danas su ostvarili svoj najbolji rezultat u finalu, ušli su deveti u cilj. Kao i Mratović i Kostov/Cupać su napravili veliki korak naprijed u olimpijskim kvalifikacijama, ostvarivši normu u prvom krugu, u odnosu na Kinu kad su se na OI plasirali kao posljednja nacija.

U ženskom 470 Eniji Ninčević i Romani Župan je pripalo 33. mjesto. No, važniji je podatak da su djevojke na dva mjesta od norme drugog kruga, sa samo nekoliko bodova zaostatka.

U Zvijezdi, ženskom 470 i dvobojskom jedrenju naši će jedriličari pokušati izboriti mjesto na OI na SP 2012.