SVI NA HRPI

Serie A krenula vrlo izjednačeno

29.09.2010 u 13:29

Bionic
Reading

Najujednačenija od svih liga 'petice' definitivno je talijanska Seria A! Prvog na ljestvici od predzadnjeg dijeli samo pet bodova, a rijetko se igra susret u kojem postoji nedvojbeni favorit. Je li tome razlog poboljšanje klubova iz sredine tablice ili pogoršanje onih koji su činili vrh talijanskog nogometa, teško je reći. Vjerojatno oboje

Već je sada vidljivo da će talijanski prvak morati sakupiti znatno manje bodova od momčadi koja bi htjela biti prvak španjolske ili engleske lige. Iako se ne postiže puno pogodaka kao u Njemačkoj, talijanska je liga dobila na atraktivnosti na račun neizvjesnosti koju pruža svaka utakmica. Iako se Inter i dalje čini izglednim prvakom, bit će još mnogo promjena na ljestvici do kraja sezone.

Klubovi

Najbolja forma

Inter
Bilanca: 3-1-1, gol-razlika 8:3
U nogometnom svijetu vlada konsenzus da je prošlogodišnji Inter izgledao barem za klasu bolje od sadašnjeg. Ipak, unatoč neuvjerljivim predstavama, on je i ove sezone na samom vrhu ljestvice. Navodno su u momčadi počele razmirice kojih nije bilo za Mourinhove ere: Milito se požalio da nema podršku trenera, a Eto’o je počeo zahtijevati da ga se pomakne u samu špicu napada. Koliko će to Benitez uspješno riješiti, pokazat će ostatak sezone.

Lazio
Bilanca: 3-1-1, gol-razlika 7:5
Za razliku od Intera, u Rimu su u potpunosti zadovoljni početkom sezone. Nakon nekoliko sezona skoro pa borbe za opstanak i preživljavanja uglavnom u srednjem dijelu ljestvice, Lazio konačno boravi pri vrhu, gdje je redovito bio početkom tisućljeća. Dugovi se polako saniraju, a u klubu ponovo igraju igrači vrhunske klase (Hernanes, Zarate) koji daju dodatnu kvalitetu cijeloj momčadi. Problem bi, dakako, mogle biti ozljede jer zamjene za te igrače ne postoje.

Pozitivna iznenađenja

Chievo
Bilanca: 3-0-2, gol-razlika 8:5
To je nepredvidiva ekipa koja je zabilježila stopostotan učinak u gostima, dok je kod kuće poprilično ranjiva. Najbolji igrač je veteran Sergio Pellisier koji je na početku sezone pronašao pravu formu. Chievo nema vrhunskih pojedinaca, no u gostima je opasan jer izuzetno brzo razvija kontranapad. Kod kuće ima problema jer treba igrati ofenzivnije, no nema dovoljno kvalitetne pojedince da bi vršio kontinuiran ofenzivni pritisak.

Brescia
Bilanca: 3-0-2, gol-razlika 7:7
Prije početka sezone Brescia je smatrana vjerojatno prvim kandidatom za ispadanje iz lige. Samim time, učinak od devet bodova u pet susreta za nju je izvanredan, a utoliko je vredniji ako se uzme u obzir da je ozlijeđeno nekoliko bitnih prvotimaca. Bodovni konto prije svega je rezultat racionalne igre i iskorištavanja protivničkih slabosti i trenutačne lošije forme (Roma, Palermo), ali i vlastite discipline te odličnog izvođenja i iskorištavanja prekida.

Razočarenja

Roma
Bilanca: 1-2-2, gol-razlika 5:9
Nažalost, i u prijelaznom roku i predsezoni bilo je jasno da Roma neće ući u novu sezonu spremna ozbiljno konkurirati za titulu. Uz izuzetak pobjede protiv Intera, nije ubilježila nijedan pozitivan rezultat, iako nije imala naročito puno sreće sa sudačkim odlukama. Momčad nije osvježena novim igračima te se počinju osjećati znakovi zasićenja i nemoći. Uz obaveze igranja u Ligi prvaka, lako bi još koji put mogla završiti u ovoj rubrici.

Udinese
Bilanca: 0-1-4, gol-razlika 2:9
Ova na papiru izuzetno potentna momčad s iznimnim mladim igračima (Asamoah, Sanchez, Isla) i rutinerom Di Nataleom nije krenula dobro u sezonu. Iako je osvojila samo jedan bod, samo je u jednoj utakmici teže poražena (protiv Juventusa), a ostala su tri poraza bili i djelomično plod nesretnih okolnosti. Momčad bi se uskoro morala sabrati ukoliko ne želi razmišljati o borbi za ostanak, no sudeći po kvaliteti kadra, ne bi trebalo biti problema.

Pojedinci

Najbolja forma

S. Eto’o, napadač Intera, zabio pet golova te jedanput asistirao
Osim u talijanskom prvenstvu, Eto’o je zabio i u svim ostalim natjecanjima (kup, Liga prvaka, europski Superkup) i time pokazao da bi upravo ovo mogla biti sezona njegove pune afirmacije u talijanskom nogometu. Međutim, što na krilima dobre forme, a što zbog promjene trenera, Kamerunac sada zahtijeva da ga se prebaci u centralnu napadačku rolu, jer je dosad igrao krilnog napadača u formaciji 4-3-3. Čeka se definitivna Benitezova odluka...

M. Krasić, veznjak Juventusa, tri postignuta pogotka uz tri asistencije
Puno je bilo skeptičnih lica u nogometnom svijetu kada je Juventus objavio njegov dolazak i cijenu od 15 milijuna eura, govoreći da je sličan Nedvedu samo po frizuri i pokretima, ali nipošto po nogometnom znanju. Iako je činjenica da nitko nikada neće zamijeniti Nedveda, Krasić je u dosadašnjem dijelu sezone uvjerljivo najbolji igrač Juventusa.

Pozitivna iznenađenja

Hernanes, playmaker Lazija, potpuno dominirao sredinom terena
Igrač kakvog Lazio nije imao od odlaska Verona. Hernanes je pravi gospodar sredine terena, spoj veznog i ofenzivnog dijela momčadi, dodavač i dribler sjajnog šuta. O njegovima kvalitetama najbolje može posvjedočiti Alessandro Nesta koji je u nekoliko navrata bio 'na vrtuljku' kada je markirao Brazilca. Promatrajući njegove igre u Laziju, ostaje još veći žal što nije mogao pokazati svoj talent i tijekom Svjetskog prvenstva.

E. Cavani, napadač Napolija, postigao pet pogodaka u jednako toliko nastupa
Prelazak u Napoli iz rivala Palerma očito je bio odličan potez mladog Urugvajca koji se prethodno dokazao u ulozi 'treće violine', igrajući na Svjetskom prvenstvu uz Forlana i Luisa Suareza. U Napoliju je njegova uloga puno značajnija i usmjerena prema postizanju pogodaka, a on se odužio na najbolji mogući način. Dosadašnji osobni rekord u Serie A mu je 14 pogodaka, a ukoliko nastavi tim tempom, mogao bi višestruko nadmašiti to postignuće.

Razočaranja

F. Totti, igrač Rome, briljantne poteze sve više zamjenjuje nervoza
Nakon što je dotaknuo dno karijere u finalu prošlogodišnjeg talijanskog kupa, kada je iz nemoći divljački nasrnuo na Balotellija, Romin je kapetan razmišljao o povlačenju iz nogometa. Možda to i nije bila tako loša ideja, jer žalosno je gledati nekoć velikog igrača kako se muči protiv braniča koje bi, sve donedavno, lako prelazio. Sada mu glavne role predstavljaju prepirke sa sucima i iskazivanje nervoze, a tako sigurno ne pomaže ekipi.

A. Di Natale, napadač Udinesea, samo jedan postignut pogodak i općenito mali učinak
Prošlogodišnji najbolji topnik lige nije nastavio u istoj formi. U prvih pet kola postigao je tek jedan pogodak, a njegov Udinese čami na začelju ljestvice. Iako je obrana vrlo slaba (devet primljenih golova), najveći problem je u ofenzivnoj igri - postignuta su tek dva pogotka. Upravo se zato od kapetana i najboljeg strijelca očekuje da, kada drugima ne ide, ponese ekipu nekom individualnom bravurom, ali takve poteze od Di Natalea dosad nismo vidjeli.