slavlje 'bijelih' u puli

Senzacionalna Rijeka uzela Kup! Simon Sluga junak Bišćanove momčadi

22.05.2019 u 19:49

Bionic
Reading

Na pulskom stadionu Aldo Drosina igrano je finale hrvatskog nogometnog kupa, a Rijeka je stigla do svog petog 'Rabuzinovog sunca', trećeg u finalima protiv Dinama. Bišćanova momčad posve zasluženo slavila je 3:1 i uskratila Bjeličinoj dvostruku krunu. Simon Sluga jedan je od junaka momčadi s Rujevice jer pri rezultatu 2:1, obranio je penal Daniju Olmu

Dinamo i Rijeka po četvrti su se put sučelili u finalu hrvatskog nogometnog kupa, a u tri prethodna Rijeka je slavila dva puta. Jedini 'modri' uspjeh u finalnim okršajima s Rijekom postigli su još dok se klub zvao Croatia, a to je bilo 'davne' 1994. godine.

No, uoči ovog finala svi su prednost davali Dinamu, što zbog uvjerljivih igara u prvenstvu, što zbog širokog igračkog kadra. Ali na pulskom travnjaku, okupanom suncem i u prekrasnom navijačkom ambijentu, vidjeli smo ipak drugačiju priču.

Baš kao što je Igor Bišćan i najavljivao, njegova je momčad na početku dvoboja igrala opreznije, čekajući svoju prigodu u kakvoj kontri ili propust Dinamove obrane.

Naravno, s obzirom na sve viđeno tijekom sezone, uz apsolutnu Dinamovu nadmoć u prvenstvu, Bjelica je od svoje momčadi tražio 'juriš' prema Slugi, što se i dogodilo. Međutim, unatoč terenskoj inicijativi, Dinamo u prvih desetak minuta nije stvorio ni jednu ozbiljniju priliku.

S druge strane, u 11. minuti sjevnula je brza kontra Rijeke, nakon koje su 'bijeli' stigli i do prvog kornera. A taj prekid donio je i prvu veliku prigodu. Ipak, Dominik Livaković efektnom je paradom iz kuta izvadio Tomečakov udarac.

  • +10
Navijači na finalu Kupa Dinamo - Rijeka, 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

No, nije prošla opasnost pred golom 'modrih', jer sada je Rijeka imala korner ali s druge strane. A nakon tog ubačaja, kojeg je Bruno Petković morao bolje rasčistiti, Mirko Antonio Čolak zabio je za vodstvo Rijeke i veliko veselje više od četiri tisuće navijača momčadi s Rujevice.

Taj pogodak posve je šokirao Dinamo, odnosno ohrabrio Rijeku, koja je sve češće dolazila pred gol reprezentativnog golmana.

Jedinu konkretnu prigodu, nakon koje je Dinamo mogao do gola, vidjeli smo u 31. minuti, kada je Ademi poslao povratnu loptu Oršiću, no krilni igrač Dinama je poslao loptu preko gola.

  • +7
Finale Hrvatskog kupa, poznati na tribinama, Dinamo - Rijeka, 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Vrlo brzo, Rijeka je uzvratila, ali Halilovićev udarac zaustavio je Livaković.

Ono što je promašio u 33. minuti, Haliliović je popravio u 39. minuti. Najveći dio posla obavio je Kvržić, koji je lakoćom prošao Rrahmanija, usput mu i gurnuo loptu kroz noge, a onda je Halilović s dva metra još jednom poslao Livakovića po loptu u mrežu.

Do kraja poluvremena, Dinamo je imao još dvije poluprilike, ali oba Oršićeva udarca nisu ni došla do Simona Sluge.

Jasno u drugom dijelu, Bjelica je morao ući s promjenama. pa su se na terenu pojavili Leovac i Gavranović, umjesto Rrahmanija i Atiemwena.

Ta se promjena itekako osjetila u igri 'modrih'. Gavranović je u prvih pet minuta čak tri puta prijetio Slugi, a najveću prigodu propustio je u 50., kada su mu Oršić i Petković 'servirali' loptu na sedam, osam metara, ali Švicarac je zapucao prigodu.

  • +26
Finale Hrvatskog nogometnog kupa, Dinamo - Rijeka, 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Dinamova bolja igra na naplatu je stigla u 63. minuti. Prije nego je Mislav Oršić zatresao mrežu, Sluga je s gol crte zaustavio udarce Ademija i Olma, ali treći, ovaj Oršića ipak nije mogao. Dinamo je smanjio na 1:2.

Novu prigodu, ovog puta za izjednačenje, Dinamo je imao u 69. minuti. Olmo je proigrao Oršića, ali njegov udarac sa 17 metara, otišao je par centimetara od vratnice Slugina gola.

Inače, Simon Sluga već je znao biti velika prepreka Dinamovim igračima a dokazao je to i u 73. minuti, kada je zaustavio udarac Danija Olma s bijele točke. Mnogi će reći, sva sreća, jer odluka suca Damira Batinića u najmanju je ruku sporna. Naime, jedna napucana lopta pogodila je Escovala u nogu pa se odbila prema ruci.

Uslijedile su izmjene u oba sastava, a Bjelica je preuzeo maksimalni rizki jer umjesto Theophilea, pouzdanog stopera, uveo je napadačkim akcijama sklonog Hajrovića. Bišćan je pak umjesto Lepinjice uveo Lončara te umjesto Halilovića Gorgona, dok je Čolaka zamijenio Jakov Puljić.

S tim promjenama malo je splasnuo ritam utakmice, odnosno pritisak 'modrih' je oslabio što su igrači Rijeke iskoristili i u 84. minuti, prekrasnim golom Zorana Kvržića, povećali prednost na 3:1.

DINAMO - RIJEKA 1:3

PULA. Stadion Aldo Drosina - 6.742 gledatelja; Sudac: Damir Batinić (Osijek)

Strijelci: 0:1 Čolak (13), 0:2 Halilović (40), 1:2 Oršić (63), 1:3 Kvržić (84)

Žuti kartoni: Theophile-Catherine, Gavranović / Capan, Čolak

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine (od 77. Hajrović), Dilaver, Rrahmani (od 46. Leovac) - Šunjić, Ademi - Atiemwen (od 46. Gavranović), Olmo, Oršić - Petković

RIJEKA: Sluga - Escoval, Župarić, Punčec - Kvržić, Lepinjica (od 74. Lončar), Capan, Tomečak - Halilović (od 80. Gorgon), Pavičić - Čolak (od 83. Puljić)