TESTOVI DOKAZALI

Semenya ipak nije muško i ostaje prvakinja

19.11.2009 u 13:28

Bionic
Reading

Međunarodna atletska federacija (IAAF) odlučila je da će Južnoafrikanka Caster Semenya zadržati naslov svjetske prvakinje na 800 metara, objavilo je južnoafričko ministarstvo sporta

Osamnaestogodišnja Semenya, koja je u kolovozu na SP u Berlinu osvojila titulu svjetske prvakinje na iznenađenje svih, podvrgnuta je testiranju spola i u domovini i u Njemačkoj i ekipa stručnjaka je za IAAF proučavala rezultate.

Južnoafrička vlada, Semenyini odvjetnici i IAAF postigli su dogovor da ona može zadržati zlatnu medalju i novčanu nagradu jer je proglašena nevinom, kaže se u priopćenju ministarstva.

Dogovor su postigli i IAAF i stručnjaci koji su provodili testiranje spola o tome da će rezultati testa biti proglašeni povjerljivima te neće biti objelodanjeni.

IAAF je objavio da neće potvrditi izjavu južnoafričkog ministarstva, ali dodaje da prihvaća ostavku predsjednika predsjednika Južnoafričke atletske federacije (ASA) Leonarda Chuena te da otvara službenu istragu o tome kako su ASA i Chuene pokušali riješiti Semnyin slučaj.