KNJIGA SPALA NA TRI SLOVA

Šeikovi garantirali milijardama, no Doha ostala bez OI 2020.

24.05.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Izvršni odbor Međunarodnoga olimpijskog odbora (IOC) u srijedu je u Quebecu reducirao popis nominiranih kandidata za domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara 2020. na tri metropole

U finalu natjecanja ostali su Tokio, Madrid i Istanbul, a iz utrke su ispali katarski glavni grad Doha odnosno azerbajdžanska prijestolnica Baku. Domaćina će IOC odrediti na plenarnom zasjedanju svoje Skupštine sedmog rujna iduće godine.

Posebno je zanimljiva priča oko katarske Dohe čiji su predstavnici predstavili nevjerojatnu kandidaturu, budžet praktički nije ni postojao, tamošnji prebogati šeici nisu štedjeli novca ne bi li impresionirali članove Međunarodnog olimpijskog odbora, no s obzirom na to da je Katar dobio domaćinstvo svjetskog nogometnog prvenstva 2022., zapravo je i jasna odluka Međunarodnog olimpijskog odbora da odbaci katarsku kandidaturu.

Naime, još se nije dogodilo da je ista država dobila domaćinstvo nogometnog svjetskog prvenstva i Olimpijskih igra i to u razmaku od dvije godine.

'Termini u kojima se inače održavaju Olimpijske igre ne odgovaraju nama u Dohi, zato smo mi i izmijenili datume kako bi svima to odgovaralo. Mi smo napravili sve što je u našoj moći da dobijemo Igre, no izvršni odbor je odlučio drukčije i mi poštujemo njihovu odluku iako smo razočarani', kazao je član katarskog izaslanstva Al Mayassa-Al-Thani.