ON JE SVOJE REKAO

Šef sudaca Bruno Marić dao je konačan sud o ključnim situacijama iz derbija Osijeka i Hajduka, a dotakao se i stranih sudaca u HT Prvoj ligi

04.04.2022 u 21:12

Bionic
Reading

Šef sudačke komisije Bruno Marić komentirao je suđenje derbija 29. kola HT Prve lige između Osijeka i Hajduka (0:0)

Bruno Marić je u Dnevniku Nove TV komentirao sudačke odluke Frana Jovića u dvije ključne situacije.

U 17. minuti Krovinović pada u šesnaestercu nakon starta Žapera. Glavni sudac pokazuje penal, slijedi par minuta tišine, gleda situaciju i poništava penal. Je li ta situacija ispravna?

'Rekao sam danas kolegama iz komisije. Od deset sudaca iz te pozicije bi 11 sudaca sviralo penal. Zbog govora tijela i svega što se dogodilo poslije penala pozvao je VAR i tražio je pregled snimke. Po pregledu je zaključio da nije riječ o penalu. Postupio je u skladu s uputama kaznene komisije koja ne želi ovako lagane penale na našim terenima. Osobito kad je igrač okrenut leđima golu i kad nema intenziteta koji mi želimo', započeo je Bruno Marić.

  • +34
HT Prva liga, 29. kolo: Osijek - Hajduk, 3.4.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Znači VAR ga nije zvao, Fran Jović je sam želio provjeriti. To je po pravilima?

'Apsolutno! Protokol kaže, sudac odlučuje, VAR samo može predložiti. Uvijek sudac odlučuje, u ovom slučaju sudac je sam tražio VAR.'

U 30. minuti Lovrić pada u šesnaestercu. Jović mu rezolutno pokazuje odmah da se ustane i zbog simuliranja mu pokazuje drugi žuti karton zbog simuliranja. No, VAR sada zove Frana Jovića, on ponovo gleda snimku, poništava drugi žuti i dosuđuje penal Osijeku. Ispravno?

'Ispravno jer kolega Jović je pogriješio u toj situaciji. Iz snimke je jasno da je riječ o prekršaju, a ne simuliranju. Nakon uvida u snimku koju mu je predložila VAR soba, odlučio je dosuditi kazneni udarac i poništiti karton Lovriću.'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

Strani suci možda sljedeće sezone. Nenad Bjelica prije par tjedana predložio je uvođenje stranih sudaca kako bi se skinuo pritisak s domaćih sudaca u derbijima. Je li to još aktualno?

'HNS i komisija nogometnih sudaca aktivno radi na takvim promjenama. Razmišljamo o tome za budućnost, ne na način da bi mi koristili strane suce, nego da bi napravili poslovnu suradnju s državama koje su nam slične u profilu suđenja. Je li riječ o susjednim zemljama? Ne bih još o tome, jer pregovori još traju i rasprave o tome kako će to funkcionirati. Trendovi su u svijetu da se razmjenjuju suci, tako da će HNS u budućnosti također predložiti tu ideju. Kada? Vjerojatno nećemo prije sljedeće sezone jer tehnički nije moguće ranije', podvukao je Marić.