MVP NHL LIGE

Sedinu nagrada za najkorisnijeg igrača sezone

24.06.2010 u 10:33

Bionic
Reading

Napadač Vancouver Canucksa i švedske hokejaške reprezentacije Henrik Sedin izabran je za dobitnika Hart trofeja namijenjenog najkorisnijem igraču (MVP) prošle NHL sezone u izboru Udruženja hokejskih novinara

Sedin je u izboru pobijedio Rusa Aleksandra Ovečkina, napadača Washington Capitalsa, dobitnika ove nagrade u dvije prethodne sezone. Sedina je 46 od 133 glasača postavilo na prvo mjesto, dok je Ovečkin dobio 40 glasova. No, u izboru igrača prvo mjesto i nagradu Lindsay osvojio je Ovečkin i to treću godinu zaredom.

Norris trofej za najboljeg braniča lige osvojio je Duncan Keith iz redova novih prvaka Chicago Blackhawksa. Najboljim vratarom sezone i dobitnikom Vezina trofeja proglašen je čuvar mreže Buffalo Sabresa i američke reprezentacije Ryan Miller.

Iz redova Buffalo Sabresa stiže i najbolji novak u NHL-u, branič Tyler Myers koji je dobio Calder trofej.

Nagradu Maurice Richard za najboljeg strijelca lige podijelili su napadači Pittsburgh Penguinsa Sidney Crosby i Tampa Bay Lightninga Steven Stamkos, obojica su postigli po 51 pogodak.

Napadač Detroit Red Wingsa, ruski reprezentativac Pavel Dacjuk dobitnik je trofeja Selke za najboljeg obrambenog napadača. Dacjuku je to treći uzastopni izbor u ovoj kategoriji čime je postao tek drugi igrač u povijesti kojemu je to uspjelo, prije njega tri uzastopna Selke trofeja osvojio je samo Bob Gainey iz Montreal Canadiensa od 1978. do 1980. godine.

Nagradu za najboljeg trenera sezone zaslužio je Dave Tippett koji je odveo Phoenix Coyotese u prvo njihovo doigravanje nakon osam godina.