POPIS SVE ŠIRI

Schildenfeld i Bartulović na Bilićevom popisu

09.11.2009 u 19:27

Bionic
Reading

Dok se neke nogometne reprezentacije, mnoge i slabije rangirane od naše, pripremaju za SP ili barem dodatne kvalifikacije, hrvatska se vrsta okuplja za dvoboj protiv Lihtenštajna. Nažalost, opet ne onako kako treba jer nekoliko je stožernih igrača ozlijeđeno, a na popisu su se pojavili oni iz trećeg plana, poput Mladena Bartulovića i Gordona Schildenfelda

Prozivkom igrača u jednom zagrebačkom hotelu izbornik Bilić i njegov stručni stožer krenuli su u projekt Euro 2012. Nažalost, jer dok se neki koncentriraju na dodatne kvalifikacije ili na to kako što spremniji i uigraniji dočekati SP u Južnoj Africi, Bilić se opterećuje Lihtenštajnom. Naravno, ne zbog vrijednosti ove amaterske družine, već zbog velikog broja izostanaka u svojim redovima. Tako su već otpali Modrić, Pletikosa, Ćorluka, Olić, Petrić, Jurić, Iličević, Strinić, a na kraju, zbog ozljede, u staru bazu, Čatež, nije otputovao ni Mario Mandžukić.

Dok se za neke već duže vrijeme zna da su out i da im trebaju alternative, izostanak novopečenog reprezentativca Strinića natjerao je Bilića da pozove Mladena Bartulovića, koji igra u ukrajinskom Krivbasu, te Gordona Schildenfelda, igrača Sturma.

'Zvali smo ih jer smo imali potrebe. Možda i jesu igrači iz drugog plana, ali ih dugo pratimo. Bartulović je generacija 1986, ali u mladoj reprezentaciji igrao je s tri godine starijim dečkima. Sada su članovi jakih liga, Schifo čak igra i Ligu UEFA. Nažalost, imamo problema u toj liniji i morali smo ih pozvati. U svakom slučaju, zaoštrit će konkurenciju. No, da ne biste pričali da pozivamo previše igrača, više nećemo zvati nikoga. Ovo nije neka turnejica ili maturalac, ali mi imamo samo 19 igrača, što nam u idealnim uvjetima nije dovoljno', pojasnio je svoj izbor Slaven Bilić.

Bilić je uoči okupljanja doznao da neće moći računati ni na Mandžukića, ali tvrdi da u napadu ima dovoljno dobrih rješenja, pa makar do srijede trenirao i bez Nikice Jelavića:

'Lihtenštajn je reprezentacija koja ne spada u sami vrh, već peti razred. Ali nisu ni San Marino ili Andora, 'kante za napucavanje'. Oni gube, ali jako tijesno. Međutim, nama ova utakmica treba zbog nas, a ne zbog protivnika. Uvježbavat ćemo se kako bismo, kad dođe jači protivnik, imali dvadesetak treninga iza sebe, a ne samo četiri ili pet.'

Prije nego je poveo igrače u Čatež, gdje će se pripremati do petka, Bilić se osvrnuo i na 'tatu' Ćiru Blaževića, to jest izglede njegove BiH u ogledu s Portugalom.

'Bilo je iluzorno očekivati da će BiH pokraj Španjolske osvojiti prvo mjesto u skupni. No zato su osvojili drugo mjesto koje ih vodi u dodatne kvalifikacije. Isto tako, očekivalo se da će Portugal direktno na SP, a ne u repesaž. Kao što ni BiH nije favorit, još manje je favorit Portugal. BiH je neugodna vani, doma, u Zenici pogotovo. Imaju jake individualce, prema naprijed su jaki. Bit će to zanimljiva utakmica', procijenio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.
.