šire biznis u milanu

Saudijski milijarderi se ne šale i mnogi se pitaju je li ovo moguće? Nakon Newcastlea kupuju i talijanskog velikana, a poznati su i ključni detalji

13.10.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Novi vlasnici engleskog nogometnog kluba Newcastle Uniteda, saudijski multimilijarderi, odlučili su proširiti svoje poslovanje, te prema navodima talijanskih medija, žele kupiti i milanski Inter

Saudijski prestolonasljednik princ Mohammed Bin Salman, osmi najbogatiji čovjek na svijetu, novi je vlasnik posrnulog engleskog prvoligaša Newcastle United. No, osim u Engleskoj, prema pisanju talijanske La Stampe, princ sa svojom grupacijom Pih, želi od kineske obitelji Zhang, kupiti vlasništvo nad milanskim Interom.

Prema pisanju talijanskog medija, prvi sastanak je navodno održan 15. rujna, uoči utakmice Lige prvaka, između Intera i madridskog Reala, a spominje se kako bi Saudijci vlasnicima Intera platili za taj posao okruglih milijardu eura.

Tako, kako donose talijanski mediji, postoji velika mogućnost da hrvatski reprezentativci Ivan Perišić i Marcelo Brozović dobiju nove vlasnike. A ako se taj mega-posao zaista završi onda slijedio shopping jer na pojačanjima neće štedjeti.

Kupnja druge momčadi stvorila bi probleme u smislu Uefinih pravila, koja ne dopuštaju dva kluba istog vlasnika da se natječu u europskim kupovima. Međutim, to je pravilo koje i nema tako strogu primjenu. To se, primjerice, odnosi na vezu između Leipziga i Salzburga, jer iza oba stoji vlasnik kompanije Red Bull. I u prošlosti, jedno kratko vrijeme PSG i Malaga su pripadali različitim granama katarske obitelji Al-Thani.

Bez obzira na ova regulatorna pitanja, Inter nije potvrdio dogovor. No, posve je jasno da bi u milanskom klubu moglo doći do promjene u upravljačkoj strukturi, premda je klub u financijskim problemima.

Upravo su ti financijski problemi i kriza koja traje već dvije godine dovele obitelji Zhang do važne odluke. Ako prodaju klub jasnoje kako će Inter ubrzo, zahvaljujući novim vlasnicima koji neće štedjeti na pojačanja, opet biti strah i trepet u Europi.