FINALISTICE AO-A

Šarapova i Azarenka za finale po tri seta i 132 minute

26.01.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Ruska tenisačica Marija Šarapova nakon još jednog uzbudljivog polufinalnog meča na Australian Openu preko Čehinje Petre Kvitove izborila je finale sa 6:2, 3:6, 6:4. I drugi polufinalni dvoboj, između Viktorije Azarenke i Kim Clijsters, igran je u tri seta, a dobila ga je bjeloruska tenisačica sa 6:4, 1:6, 6:3

Premda ima tek 24 godine, čini se kao da je Marija Šarapova već vrlo iskusna tenisačica, a to je i pokazala u drugom polufinalnom susretu u Melbournu. Ruskinja je na najbolji način uzvratila 21-godišnjoj Čehinji za lanjski poraz u finalu Wimledona, te poravnala njihov međusobni omjer na 2:2.

Ključni element u susretu zasigurno je bila realizacija lopti za obrat gdje je savršeno mirno i sigurno u tim trenucima djelovala Šarapova iskoristivši baš svaku šansu koja joj se ukazala. Ruskinja je realizirala pet od pet prilika za oduzimanje servisa Kvitovoj, koja je za samo tri breaka trebala čak 14 šansi.

U prvom setu Šarapova je u tri navrata oduzimala početni udarac Čehinji, a do izjednačenja u drugom setu Kvitova je došla iskoristivši jednu od pet break lopti, dok suparnici nije pružila niti jednu. Međutim, lošoj realizaciji mlada češka tenisačica vratila se u zadnoj dionici kada je 'iskusna' Šarapova obje prilike pretvorila u break, a Kvitova tek jednu od pet.

Odličan meč odigrale su 3. i 11. nositeljica, Viktorija Azarenka i Kim Clijsters, u polufinalu Australian Opena, a nakon iscrpljujuća tri seta slavila je bjeloruska tenisačica sa 6:4, 1:6, 6:3.

Bio je ovo sedmi međusobni dvoboj Azarenke i Clijsters, a u posljednja dva, uključujući ovaj u Melbournu, bolja je bila Bjeloruskinja, iako konačna statistika dvoboja koji je trajao dva sata i 12 minuta ne pokazuje bitnu prednost ni u čiju korist.

Ukupno je u meču poen više osvojila Clijsters (91:90), a uz ravnotežu u statistikama servisa, Belgijka je učinila četiri neprisiljene pogreške više, dok su obje tenisačice iskoristile po četiri prilike za obrat. Ipak, Azarenka je svoje realizirane break lopte bolje rasporedila.

U prvom setu 28-godišnja Belgijka je napravila osam više neprisiljenih pogrešaka, a Azarenka je iskoristila jednu od četiri šanse za oduzimanje servisa, dok je njena protivnica imala isti broj prilika, ali niti jednu nije iskoristila.

Drugi set ponudio je potpuno drugačiju sliku i apsolutnu dominaciju nekadašnje najbolje igračice svijeta. Clijsters je uz 100 posto ubačenog prvog servisa realizirala dvije od tri prilike za oduzimanje početnog udaraca, a smanjila je na minimimum i pogreške (5:16), tako da je vrlo lako stigla do poravnanja u setovima.

Velika bitka vodila se u odlučujućem setu u kojem je 3. nositeljica u ključnim trenucima bila koncentriranija i preciznija. Premda je u ovom setu bilo puno više i prilika i oduzetih servisa, Bjeloruskinja je u tri navrata oduzela početni udarac svojoj pritivnici, dok je Belgijki to supjelo u dva navrata, a ponovo je iskusnija Clijsters i više griješila (21:14).

Zanimljivo, oba polufinalna susreta trajala su u minutu jednako, dva sata i 12 minuta, a veliki finale donijet će nam i novi svjetski broj jedan na WTA ljestvici. Bolja iz ogleda 3. nositeljice Viktorije Azarenke i 4. nositeljice Marije Šarapove po prvi puta će postati najbolje rangirana tenisačica na svijetu.

Australian Open, tenisačice, polufinale:
Šarapova (4) – Kvitova (2) 6:2, 3:6, 6:4
Azarenka (3) – Clijsters (11) 6:4, 1:6, 6:3