KLADIONIČARSKA AFERA

Šapini optužnica od 215 stranica teksta

21.03.2011 u 16:54

Bionic
Reading

Nakon godinu i pol od uhićenja, pred Okružnim sudom u Bochumu u ponedjeljak je počeo drugi proces najvećeg europskog kladioničarskog skandala u kojem je prvooptuženi 35-godišnji berlinski Hrvat Ante Šapina

Među šestoricom optuženih (starosne dobi od 29 do 47 godina) su još dvojica Hrvata, Mario Cvrtak i Ivan Pavić, dvojica Turaka (Deniz C. i Ramazan K.) te jedan Srbin (Dragan.M.). Sve njih tereti se da su namjestili 46 utakmica klubova iz čak 18 europskih država te jednu utakmicu iz Kanade, onu koju je igrala Croatia Toronto i Trois Rivieres Attak. Isplaćena dobit za svih 47 utakmica bila je oko tri milijuna eura.

Početak suđenja kasnio je jer je jedan od šest optuženih, od kojih su četvorica još u pritvoru, pušten iz pritvora.

Optužnica protiv Šapine, kojeg nazivaju i kraljem kladioničarske mafije, i društva mu sadrži čak 215 stranica teksta. Zbog toga neki njemački mediji tu optužnicu nazivaju kriminalnim romanom. Predmet optužnice je svih 47 manipuliranih utakmica, od najnižih do prvih nacionalnih liga, jedne međunarodne kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo (između Lihtenštajna i Finske, odigran 9. rujna 2009.) te utakmice Europske i Lige prvaka.

Po saznanjima njemačkog državnog odvjetništva, kladioničarska mafija namještala utakmice potplaćivanjem igrača i sudaca. Među namještenim utakmicama spominje se i utakmica HNL-a između Zadra i Hajduka te dvije utakmice bosanskohercegovačkih momčadi u Europskoj ligi koje su igrali Široki Brijeg i Slavija iz Sarajeva.

Osim u Europi, uplata za namještene utakmice obavljala su se i u Aziji. Šapina i društvo navodno su surađivali i s londonskim posrednicima, koji su za njih uplaćivali novac pod drugim imenom. Navodno se preko Londona od kraja 2008. do kraja 2009. okrenula nevjerojatna svota od 32 milijuna eura.