grand slam finale

Samouvjereni Čilić uoči finala Australian Opena poručio: Spreman sam na sve!

25.01.2018 u 21:37

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić imat će dva dana odmora uoči finalnog meča u Melbourneu. Protivnika će saznati u petak ujutro po hrvatskom vremenu, nakon što drugi polufinalni meč odigraju Švicarac Roger Federer i Koreanac Hyeong Chung...

'Jako sam zadovoljan svojom igrom. Kada u meču u kojem je veliki ulog niti jednom ne izgubite servis to je očito velika stvar. Nisam dobro počeo, već u prvom gemu sam bio suočen s dvije break-lopte, ali sam nakon prvih par gemova pronašao sam svoju igru. Susret protiv Edmunda je bio prilično drugačiji od onoga u četvrtfinalu protiv Nadala. Intenzitet je ipak bio drugačiji, nije bilo toliko dugih izmjena i ritma. U drugom setu sam se manje-više morao osloniti na servis da bi srećom odigrao sjajan tie-break u kojem sam bio jako fokusiran na svaki poen. Jako sam uzbuđen zbog ulaska u finale', kazao je Marin Čilić.

 

Na pitanje kako se osjeća nakon plasmana u finale s obzirom na probleme sa žuljevima na stopalima koje je imao u finalu prošlogodišnjeg Wimbledona - a čini se da slične ali puno manje probleme ima i sada u Melbourneu -  Čilić je odgovorio kako nema fizičkih problema.

'Fizički se osjećam jako, jako dobro iako sam odigrao nekoliko mečeva koji su trajali više od tri sata. Smatram kako sam odigrao odličan turnir i zadovoljan sam razinom svoje igre. S obzirom na kraj prošle godine, mislim da sam napredovao, igram mnogo agresivnije i da većinu svojih udaraca izvodim jako dobro, a zadovoljan sam i svojim kretanjem. Ali, kako biste ostali konkurentni, morate napredovati u svojoj igri jer sama igra napreduje. Dolaze mladi igrači koji igraju odličan tenis tako da uvijek morate pronaći način za napredak. Pogledajte samo Federera, kako se on prilagođava suparnicima i kako postaje sve bolji u nastojanju da ostane na vrhu', kaže Čilić koji će u nedjelju po treći put u karijeri zaigrati u finalu nekog Grand Slam turnira. Na US Openu 2014. godine je slavio, dok je prošle godine izgubio finale Wimbledona.

  • +18
Australian Open, polufinale: Čilić - Edmund Izvor: Reuters / Autor: TORU HANAI

'Imao sam jedno fenomenalno iskustvo u finalu i jedno ne tako dobro, tako da sam iskusio i emocionalni vrhunac i emocionalni pad. Mislim kako će mi to pomoći da ostanem usredotočen na ono što moram učiniti. Sada imam dva slobodna dana prije finala što je različito od rutine kakvu sam imao tijekom čitavog turnira, ali moram ostati fokusiran i biti mentalno spreman za prvi poen u finalu. Za mene je veliki motiv igrati u finalu i naravno pobijediti. Nadam se da ću doigrati odličan meč s mnogo energije', izjavio je Čilić.

Na pitanje bi li u finalu radije za suparnika imao branitelja naslova Rogera Federera ili Hyeonga Chunga koji prije ovoga turnira nikada u karijeri nije prošao dalje od 3. kola na nekom Grand Slamu Čilić je uz osmijeh odgovorio:

'Želio bih igrati protiv onoga kojega ću pobijediti', a zatim je nastavio ozbiljnije:

  • +18
Četvrtfinale Australian Opena Čilić - Nadal Izvor: Reuters / Autor: ISSEI KATO

'Očito je kako je s jedne strane Roger koji je najuspješniji igrač na grand slam turnirima i za kojega znate da će igrati sve bolje što se turnir bliži kraju i svaki susret s njim je veliki izazov. S druge strane, protiv Chunga sam igrao nekoliko puta, ali on je jako napredovao u posljednjih pola godine, igra tenis koji je jako atraktivan za gledanje, odličan je defenzivac koji jako udarac i bekhend i forhend. U svakom slučaju morat ću se koncentrirati na svoju igru.'

Čilić je u devet dosadašnjih susreta protiv Federera ostvario tek jednu pobjedu uz osam poraza, dok je protiv Chunga slavio u sva tri dosadašnja međusobna ogleda.