EL CLASICO

Samo je jedan derbi vrijedan milijardu eura

29.11.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Cijeli svijet odbrojava minute do trenutka kada će danas u 19 sati krenuti derbi između Barcelone i Real Madrida. Nikad na okupu nije viđena tolika nogometnu vrijednost. Ne samo u kvalitativnom smislu, već i u financijskom. Vrijednost igrača obaju klubova je skoro milijardu eura

Nogomet možete i ne morate voljeti, no za svaki epitet kojim se najavljuje 159. el clasico može se reći da je opravdan. Neki će reći da je ovo najveća utakmica svih vremena, no nije ni važno, bitno je da nedjeljni derbi na stadionu Camp Nou između Barcelone i Real Madrida iščekuje cijeli svijet. I neće samo u Španjolskoj od 19 do 21 sat sve stati, već i na većem dijelu zemaljske kugle.

Nemojmo zaboraviti, na teren će istrčati najveće nogometne zvijezde u ovom trenutku. Kaka, Cristiano Ronaldo, Benzema, Casillas, Raul s jedne strane, s druge Messi, Ibrahimović, Henry, Iniesta, Xabi... Samo letimični pogled na imena nogometaša jedne i druge momčadi dovoljno govori o tome kakav spektakl se očekuje.

Dobra je vijest to da nema ozlijeđenih igrača, tako da će 155. el clasico doživjeti i Cristiano Ronaldo koji se dugo borio s ozljedom.

Priča o dvobojima Barcelona i Real Madrida ne bi bile potpune bez 'začina', odnosno igrača koji su nosili dresove oba kluba. Posljednji koji je to učinio je Luis Figo koji je iz Barce otišao u Real, te je i dan danas nepoželjan gost Barcelone. A nemojmo zaboraviti da je oba dresa nosio i Robert Prosinečki.

A što se može očekivati od nedjeljnog ogleda? Za početak, Ibrahimović, Kaka, Cristiano Ronaldo i Benzema po prvi puta će osjetiti naboj ovog dvoboja. Kao i u svakom derbiju, i ovdje je teško unaprijed proglasiti nekog favoritom.

U Barceloni je daleko manje histerična situacija nego u Madridu. Barcini čelnici ne mijenjaju trenere kao čarape, već dopuštaju da treneri pomalo grade momčad dok je ne isklešu do savršenstva. U 'kraljevskom klubu' treneri pak odlaze i dolaze kao na traci. Činjenica je da su ove godine ponovno napravili neku vrstu dream teama, ali opet nešto fali.

No, kako god bilo, ljubitelji nogometa će u nedjelju imati čemu svjedočiti. Sudar svjetova, sudar divova, galaksija? Koga briga za epitete, ovaj el clasico je u ovom trenutku najbolje što klupski nogomet može dati.