UEFA PROTIV POLITIKE

Šahtaru i Dinamu prijeti izbacivanje iz eurokupova

28.01.2011 u 21:42

Bionic
Reading

Europski nogometni savez (UEFA) upozorio je Ukrajince kako će njihov savez biti suspendiran ukoliko tamošnja vlada ne reagira i prekine uplitanje politike u rad nogometnog saveza, a ta suspenzija bi za posljedicu mogla imati oduzimanje domaćinstva EURA 2012. kojemu bi Ukrajina trebala biti sudomaćinom zajedno s Poljskom

Iz UEFA-e su Ukrajincima dali rok od tjedan dana za rješavanje situacije.

'Jasno je da bi, ako bi Ukrajinski savez bio suspendiran, bilo nemoguće održati završnicu EURA u toj zemlji', rekao je glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino.

Osim političkog uplitanja u rad saveza, ukrajince muče i kašnjenja u izgradnji stadiona i ostale prateće infrastrukture potrebne za organizaciju velikog natjecanja.

'Političko uplitanje je zabranjeno, to je nešto što ne možemo dopustiti. U pisanom smo obliku poslali svoj zahtjev Ukrajinskom savezu i objasnili da je potrebno poduzeti konkretne korake kako bi se situacija raščistila za zadovoljstvo svih', dodao je Infantino.

Infantino je kazao kako su FIFA i UEFA dobile dokumente koji pokazuju da su se vršili politički pritisci regionalnih vlasti na članove skupštine saveza prije godišnjeg zasjedanja održanog 15. prosinca prošle godine.

'U takvim uvjetima Ukrajinski savez ne može raditi na zadovoljavajući način. Pred nama je fantastičan događaj i svi bismo trebali biti na istoj strani', smatra Infantino.

Suspenzija saveza značila bi onemogućavanje ukrajinskim klubovima nastupanje u eurokupovima, a čak su tri sastava iz te zemlje još uvijek u konkurenciji ove sezone. Šahtjar iz Donecka bi trebao igrati protiv Rome u osmini finala Lige prvaka, dok bi Dinamo iz Kijeva trebao igrati protiv Besiktasa, a Metalist iz Harkiva protiv Bayera iz Leverkusena u 16-ini finala Europske lige.

Također, bio bi onemogućen nastup reprezentacijama u svim dobnim kategorijama, kako u službenim tako i u prijateljskim utakmicama.