IZVRSNI GROBENSKI

S rezervnim motorom do svjetske bronce!

18.10.2010 u 10:25

Bionic
Reading

Premda se nadao da će se oprostiti od klase 60ccm naslovom svjetskog prvaka, naš mladi kartingaš, dvanaestogodišnji Luka Grobenski ipak se morao zadovoljiti broncom

Daroviti Luka Grobenski je u završnoj utrci sezone u svjetskom finalu serije Easykart u Italiji osvojio treće mjesto. A kvalifikacije u četvrtak počele su dramatično - raspao mu se motor.

Možda je bilo i simbolike u tom mehaničkom kvaru uoči Lukinog posljednjeg iskušenja u klasi 60, prije sljedećeg koraka u karijeri, prelaska na jače, 100ccm motore. Luka je žarko želio otići s naslovom prvaka, no na kraju je presretan zbog bronce.

Kao iskusni komentator prepričavao je utrku: 'Startao sam deveti, a već u prvom zavoju probio sam se na treće mjesto. Ne zaboravite, vozio sam na motoru za trening koji mi je prije nekoliko dana posudila Njemica Sofia Floersch. Svi kartinzi su serijski, tako da smo ga mogli ugraditi, ali to je ipak motor za trening. Zato sam na ravnici bio sporiji. Nekoliko krugova prije kraja skočio sam na drugo mjesto, a odlučile su tisućinke - nas trojica bili smo u nekoliko metara', u jednom je dahu izdiktirao 12-godišnji majstor svog zanata.

Naslov je ostao u Italiji. Davide Lombardo prošao je 16 krugova za 19 minuta, 3 sekunde i 141 tisućinku. Poljak Marcel Grudzinski je u fotofinišu zakasnio 88 tisućinki, a Grobenski 0,824.

U svjetskom finalu Easykarta u klasi 60 nastupilo je 116 najuspješnijih vozača ove sezone. Grobenski je u tom međunarodnom kupu u organizaciji proizvođača šasija Birela prvi put vozio 2006. kao osmogodišnjak, a ove godine došao je kao najmlađi član Red Bullovog svjetskog trkaćeg programa.