EP U HOKEJU NA TRAVI

S Nizozemcima preko Canatije u skupinu B

17.07.2011 u 17:43

Bionic
Reading

Za prvenstvo skupine C hrvatske hokejaše na travi vježbaju Bas Bogaard i Vincent van Hall

U nedoumici je zaokružio pogledom po igralištu, a nakon sekundu-dvije je prelomio: 'Dobro, može za pet minuta. Znate, nisu mi rekli za razgovor.'

Tako se obratio znatiželjnicima nizozemski stručnjak Vincent van Hall, koji s Basom Bogaardom trenira hrvatske reprezentativce u hokeju na travi. Nizozemke i Nizozemci spadaju u vrh svjetskoga hokeja na travi, a taj je sport upravo u Nizozemskoj silno popularan.

'Možda spada u tri najpopularnija sporta u mojoj zemlji', priklopio je Vincent van Hall.

U njegovoj zemlji registrirano je više od 220 tisuća hokejaša. Neumjesne su usporedbe hrvatskog i nizozemskog hokeja, no Vincent van Hall, koji s Basom Bogaardom 1. kolovoza zaključuje posao u Hrvatskoj, ipak je našao lijepih riječi za hrvatske reprezentativce:
'Brzo uče.'

Zatim je, pokušavajući opisati što se od njih očekuje, dodao: 'Slično kao i u boksu, i u hokeju na travi treba se znati braniti. Slikovito rečeno, možeš udariti suparnika, ali se moraš naučiti i braniti. Moraš igrati pametno!'

Bas Bogaard i Vincent van Hall zahtijevaju, a to su i dobili, uzornu disciplinu. Makar igrači koje vježbaju sami kupuju opremu.
'Nastupamo s palicama koje smo sami kupili, s kojima smo igrali i u našim klubovima. Jedna palica traje jednu sezonu, a stoji od 50 do 500 eura. No već se za 100 eura može kupiti doista dobra palica', kaže Zelinčanin Antonio Žilić. 'Otkako su nas u lipnju preuzeli Nizozemci, podigli smo kvalitetu igre za 20 posto. Već smo uigrani!'

U talijanskoj Cataniji od 24. do 30. srpnja održat će se Europsko prvenstvo skupine C. Sudjelovat će Italija, Azerbajdžan i Hrvatska te Švicarska, Slovačka, Portugal i Gibraltar. Hrvati se nadaju da će osvojiti jedno od prva dva mjesta koja vode u skupinu B europskog hokeja na travi.

U sklopu priprema za EP tijekom vikenda se u Zagrebu Hrvatska triput ogledala sa Švedskom, koja nastupa u skupini B. Jači suparnik izabran je kao sparing-partner da bi se na djelu vidjelo kolike su mogućnosti igrača izbornika Krunoslava Hrupeca. U petak je rezultat bio 1:1, u subotu 2:3 (pobjeda Švedske), a u nedjelju 3:3.

'Dobro je, zadovoljni smo', zaključio je Slaven Zlatar, glavni tajnik Hrvatskog hokejskog saveza.

Pod nadzorom nizozemskih stručnjaka pripremaju se – vratari: Zoran Jakopović i Hrvoje Fijucek; obrambeni igrači: Filip Taušan, Domagoj Cvetko, Zvonimir Vuk, Igor Primužić, Antonio Žilić i Domagoj Blažević; igrači sredine terena: Hrvoje Abramović, Josip Šomin, Goran Jamičić, Nikola Hanžek, Darko Šlopar i Domagoj Ćefko; napadači: Ljubo Rebić, Tin Matković, Tomislav Hanžek, Neven Josip Polak i Rudolf Plemenčić.