APSURD

S. Koreja bojkotira SP ako ne bude prvak

25.11.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja odavno je zemlja apsurda, a njezin vođa Kim Jong-il poznat je kao diktator čije prohtjeve svi moraju bespogovorno poslušati. Ovoga puta 'veliki vođa' naredio je da nacionalna televizija ne prenosi utakmice Sjeverne Koreja sa Svjetskog prvenstva, već samo golove, i to iz utakmica u kojima je ta zemlja pobijedila

Veliki vođa, kako mu tepaju u domovini, Kim Jong-il dozvolit će da televizija pusti snimku samo ako Sjeverna Koreja osvoji naslov svjetskog prvaka što je trenutačno, prema kladionicama, ravno svjetskom čudu. No to nije sve. Jong-il također je zabranio da se obznani ime svjetskog prvaka u nogometu, osim ako nekim čudom to ne postane Sjeverna Koreja. To konkretno znači to da 99 posto tamošnjeg stanovništva neće znati tko je postao svjetski prvak.

Kim Jong-il zabranio je i prenošenje svih utakmica sa Svjetskog prvenstva, samo će se moći pustiti skraćena snimka utakmice gdje nastupa Sjeverna Koreja; nadalje, reklame sa stadiona bit će zatamnjene, kao što će biti izbrisani navijači zemlje protiv koje Sjeverna Koreja igra.

'Sjeverna Koreja neće platiti prava za TV prijenose što znači da neće moći gledati prijenose. Vrlo vjerojatno će snimke pribaviti od svojih južnih susjeda i onda će ih montirati na način koji njima odgovara', smatra Mike Breen, poznavatelj prilika u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja se nakon 44 godine plasirala na Svjetsko prvenstvo, a posljednji put igrala je daleke 1966. kad je došla do četvrtine finala.