ekskluzivno

S Dinamom je osjetio slast pobjede nad Villarrealom, u dresu 'Modrih' zabio je i protiv Real Madrida, a posebno pamti motivirajuće riječi legendarnog Zlatka Cice Kranjčara

08.04.2021 u 08:53

Bionic
Reading

Pred nogometašima Dinama ovog je četvrtka (21 sat, Arenasport 1, MAXtv) prva utakmica četvrtfinala Europske lige, a u kojoj će 'modri' snage odmjeriti sa španjolskim Villarrealom. Jasno, momčad koju vodi Unai Emery slovi za papirnatog favorita, ali takva je bila i 2010. godine, pa je Dinamo uspio upisati pobjedu 2:0, a u kojoj je svoje minute odigrao i Fatos Beqiraj

Dinamo ovog četvrtka nastavlja svoju europsku avanturu, a u kojoj će momčad Damira Krznara tražiti novo iznenađenje. Ovog puta protiv španjolskog Villarreala, momčadi koja drži šesto mjesto u La Ligi, a što dovoljno govori o snazi 'žute podmornice', koja je u zadnjih pet utakmica ostvarila isto toliko pobjeda. Od toga su dvije protiv Dinama, kijevskog, u osmini finala Europske lige.

Međutim, koliko god Villarreal zvučao 'opasno' na papiru, jednako je djelovao i Tottenham, pa ga je Dinamo s 3:0 nokautirao usred Maksimira i nadoknadio 0:2 iz Londona. Osim toga, Villarreal je opasno zvučao i 2010. godine, pa ga je momčad koju je vodio Vahid Halilhodžić, također pobijedila 2:0.

'Sjećam se te utakmice jako dobro. Bila mi je to prva utakmica tog ranga, jer sam prije s Budućnosti u dva navrata igrao tek kvalifikacijske utakmice za ulazak u Ligu prvaka, odnosno Europsku ligu. Ja sam došao svega koji dan ranije, imao sam debi u derbiju protiv Hajduka, a onda smo igrali protiv Villarreala. Sammir i Rukavina su ih srušili, bila je to posebna večer za sve nas, a ja sam dobio priliku zadnjih pet minuta. Bio je Villarreal izuzetno jak, igrali su za njih i Cazorla i Senna, ali uspjeli smo ih iznenaditi. Šteta jedino što na kraju nismo uspjeli prezimiti u Europi, odnosno što nismo prošli skupinu ', sjetio se u razgovoru za tportal 32-godišnji Fatos Beqiraj, crnogorski reprezentativac koji je ostavio dubok trag u Dinamu, čiji je dres nosio od 2010. do veljače 2014. godine.

Beqiraj je danas igrač izraelskog Maccabija iz Netanyje, otkud nam se i javio. Inače, Beqiraj je u Izrael stigao na šestomjesečnu posudbu iz poljske Wisle.

>> [VIDEO/FOTO] Duhoviti Silvio Marić o senzacionalnom uspjehu Dinama, tome kakve je spačke radio u društvu predsjednika Tuđmana, gastritisu nakon Partizana, strahu uoči debija protiv Hajduka, ali i najavi povratka u nogomet

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Kaže nam, kada mu posudba istekne vraća se u Poljsku, a onda će vidjeti kamo dalje. Motiva ima dovoljno, znanja također, a ni godine nisu još uvijek nikakav problem.

Vi ste u toj prvoj utakmici i pobjedi 2:0 igrali tek nekoliko minuta, ali ste u drugoj, kada ste poraženi 0:3, odigrali 89 minuta. Imamo dojam da bi današnji Dinamo, u slučaju pobjede kao te godine, u uzvratu znao mudrije čuvati tu prednost. U čemu je razlika između tadašnje momčadi, koja je bila prepuna klasnih igrača, poput Cufrea, Bišćana, Vrsaljka, Badelja i Sammira i ove, koja se nekako s manje stresa nosi s jakim suparnicima?

'Imali smo i tada jaku momčad, slažem se, sve top-igrači. Ali bez obzira na to, kao da je nedostajalo malo međunarodnog iskustva, a koje sadašnja momčad ima, jer već nekoliko godina igra u Europi. U to moje vrijeme na klupi je bio Kruno Jurčić, a njemu je asistirao današnji trener Damir Krznar, koji je potom i učio uz Zorana Mamića. Prema tome, puno se toga posložilo, ali prije svega, nakupilo se iskustva, koje je jako važno u ovakvim utakmicama'.

Iz tog vremena u momčadi je ostao tek Arijan Ademi, koji igra na visokom nivou?

'Ma, ne znam što bih rekao za Ademija. I tada je bio odličan. Kao vino je, što stariji, to je bolji. Eto, uspio je prebroditi i onu suspenziju, znam da je mukotrpno trenirao, i što je još važnije, nakon povratka se vratio još motiviraniji, još bolji. I pravi je lider ove momčadi'.

  • +62
Dinamo pobijedio Tottenham 3 : 0 Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Tko vas fascinira iz ove današnje momčadi? Tehnički dotjerani Petković, brzonogi Oršić, kreativci Majer i Ivanušec, 'radilica' Ademi ili čvrsta obrana s Theophileom i Lauritsenom te nevjerojatno koncentriranim Livakovićem?

'Bruno Petković je odličan, u velikoj formi, Oršić je protiv Tottenhama pokazao kakav je potencijal, ali opet ponavljam važnost Ademija, radilice, od koje sve ide. On pokupi sve lopte koje idu prema Livakoviću, ali i puno radi prema naprijed. Neću pogriješiti kada kažem da Dinamo s njime i bez njega nije ista ekipa. Mislim da Dinamo, uz ovako motiviranu momčad ima potencijal da može srušiti i Villarreal, a to je pokazao i protiv Tottenhama, ali i Krasnodara'.

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal/Arenasport

U periodu dok je ovaj stasiti crnogorski napadač nosio dres Dinama, skupio je 139 nastupa i zabio 47 golova u svim natjecanjima. A od tih 47 golova, šest ih je iz međunarodnih okršaja. Neki su bili posebno važni. Poput gola Šerifu iz Tiraspola, a potom i Malmöu ali i gol u Ligi prvaka Realu na Santiago Bernabeuu.

'Gol Realu mi je posebno drag jer otkad sam bio dijete navijao sam za Reala, pa i maštao zabiti gol na Santiago Bernabeuu. Ali nažalost, taj moj gol (u porazu 2:6) nije donio Dinamu nikakvu korist. Naravno, to je za mene bila velika stvar i pamtit ću ga do kraja života. Ali zato veliku važnost imaju i ti golovi u Tiraspolu protiv Šerifa, ali i protiv Malmoä za 3:1 (op.a. u utakmici koja je završila 4:1), koji je bio i presudan da uđemo u skupine Lige prvaka'.

U sezoni 2011/12. bili ste i najbolji strijelac hrvatske lige, a odlično ste igrali i u reprezentaciji, koju je u tom periodu vodio, nažalost pokojni Zlatko Cico Kranjčar. Tada ste šokirali i jaku Englesku, odigravši 0:0 na Wembleyju? Reprezentacija je bila hit? Što joj je Kranjčar donio, a što joj nedostaje sada?

'Cico je bio vrhunski stručnjak, koji je Crnoj Gori donio novu dimenziju. Mi smo s njime na čelu bili 16. reprezentacija svijeta, a što za našu zemlju sa 650 tisuća stanovnika nevjerojatan uspjeh. Sjećam se te utakmice protiv Engleza, kada nam je Cico na sastanku samo rekao: 'Oni nemaju ništa više nego što vi imate. Igramo 11 protiv 11, izlazimo rasterećeni spremni za veliki rezultat'. Tako je i bilo, odigrali smo hrabro, a u 86. minuti smo imali i prečku, dakle mogli smo i pobijediti. Naravno, jako sam tužan zbog svega što se dogodilo g. Kranjčaru, ali u Crnoj Gori voljeli su ga igrači, ali i navijači. Bio je cijenjen jako'.

Može li Crna Gora, za koju i vi igrate, u skupini s Nizozemskom, Turskom i Norveškom do iznenađenja ili barem do drugog mjesta, pa eventualno kroz dodatne kvalifikacije, do SP-a?

'Imamo jako kvalitetne suparnike u skupini, ali nekako Nizozemska odskače. Mi smo dobro krenuli u prve dvije utakmice, (op.a. Beqiraj je zabio gol u pobjedi 4:1 protiv Gibraltara). U trećoj protiv Norveške, nažalost nismo uspjeli. Ali ima svakakvih rezultata. Postoji i uzvrat kod Norvežana, pa se nadamo da u konkurenciji njih i Turaka, možemo do drugog mjesta u skupini pa kasnijeg doigravanja. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, te sanjamo da se možemo preko baraža plasirati na svjetsko prvenstvo', završio je Fatos Beqiraj, sretan zbog poziva iz Hrvatske.