ENGLESKA

S Capellom u osvetničku misiju po bivšoj koloniji

19.05.2010 u 15:21

Bionic
Reading

Reče Nietszche: ono što te ne ubije, ojača te. Brodolom na Wembleyju protiv Hrvata ostao je nemila točka u otočkim analima, ali dvije godine kasnije Englezi su 'back'. Nikad jači i zreliji za krunu - rekli bismo, ali uz neki čudan deja vu...

Naime, vječni favoriti za naslov posljednjih desetljeća redovito slažu superzvjezdane formacije, pa se bahato sjednu u prvi red favorita, a onda kada treba opravdati sav taj hype, u nekom četvrtfinalu uprskaju stvar na razočaranje svojih brojnih poklonika i radost ne manje brojnih oponenata, koji 'starim imperijalistima' zamjeraju nadmenost i ignoranciju.

Ali nadmeni i ignorantni bili su i drugi. Potpisnik teksta pamti 2:0 Hrvatske u Maksimiru nakon 'krtičnjaka' pred golom Robinsona. Uz laganu muziku poslije fantastične pobjede, stadion se praznio s nekim kolektivnim smješkom kao nakon prvog seksa. Za to vrijeme južna tribina s famoznim engleskim navijačima stajala je krcata, zamukla, nijemo čekajući dozvolu osiguranja da se krene prazniti. Ljudi s istočne dovikivali su im, slavodobitno, mahali, pokazivali znakove. Englezi su dobrih 10-15 minuta šutjeli kao trava. A onda iznenada, kada su poluprazne tribine već zaboravile na njih, stali su zdušno pjevati neku svoju pjesmicu, koja kao da nije imala veze s vremenom ni prostorom u kojem se nalaze. Bilo je to upozorenje, suptilna poruka od koje se na licima domaćih navijača mogla primjetiti nelagoda. Izgubili su Englezi, da, ali evo ih tu i dalje, nije ih voda odnijela. Vratit će se.

Ne u tom ciklusu, ali pokazalo se već u prvom sljedećem. 'Izumitelji nogometa' nisu žalili para da se osvete za to što su im jednu natprosječnu generaciju Bilić boysi učinili nedoraslom za Euro: na otok je za oko šest milijuna funti godišnje stigao Fabbio Capello. Veleum nogometne defenzive, prvak sa svakom momčadi koju je preuzeo, jedan od najvećih trenera svih vremena na, kako kaže, posljednjem zadatku karijere. I dok je on redizajnirao Gordi Albion, hrvatski tabloidi i forumi vrvjeli su navijačkom samodopadnošću i pričama o 'kompleksu' Otočana. Yeah, right... Nitko dotad nije svladao Hrvatsku u Maksimiru, a kamoli deklasirao 1:4, kao Englezi. O konačnoj osveti na Wembleyju (5:1) da ne govorimo...

Capello 'ne ferma' nikakve superstarove: otočke vedete javno je prozvao bogatunčićima koji se moraju naučiti žrtvovati za cilj. Dugogodišnjem kapetanu Terryju otfikario je vrpcu čim su se mediji raspisali o njegovim intimnim problemima. Beckham će igrati samo ako zadovolji očekivanja na terenu. A u Wayneu Rooneyju Capello danas ima ponajboljeg igrača na svijetu. Poznato je da voli igrati s dva napadača: Rooneyju će pridružiti najvjerojatnije ili veterana Heskeya (bio bi to tandem golgeterskih bombi), ili 'šilju' Petera Croucha (tandem komično različitih fizionomija, pomalo nalik na Delboya i Rodneya, ali strahovito polivalentan). Gerrard, Lampard, Terry i Ferdinand su godinama otprilike kao Boban, Prosinečki, Šuker i ostali iz 'čileanske generacije' pred Francusku '98.

PROGNOZA: Nakon tutnja kroz tešku kvalifikacijsku grupu s Ukrajinom i Hrvatskom, izgubili su pripremnu protiv Španjolske 2:0, da bi nedavno slistili Egipat 3:1, kako bi pokušali zaplašiti Alžir, 'crnog konja' svoje skupine. Capello navodno trlja ruke zbog ranijeg ispadanja otočkih klubova iz Lige prvaka, zbog čega će mu udarni igrači (svi osim 'Milaneza' Beckhama igraju u Engleskoj) biti odmorniji. Polufinale im je ovog puta vrlo izgledno.