FJODOR KAKVOG NE POZNAJETE

'Ruski medvjed' zapravo je samozatajni roker

24.06.2010 u 17:26

Bionic
Reading

Odgovarajući u nedavnoj komunikaciji s ruskim fanovima na pitanje o svojim glazbenim ukusima, najveći MMA borac svih vremena Fjodor Jemjeljanenko još jednom je potvrdio nepredvidivost koju iskazuje u ringu, ali i u odnosima s javnošću

Karizmatični Fjodor tek nedavno je postao relativno poznat u domovini, ali kako je doista jedinstvena pojava u svijetu sporta i šire, u kontaktima s poklonicima ljudi mu često izražavaju zahvalnost za nadahnuće - čak, primjerice, i za vlastito odricanje od alkohola te okretanje sportu ili duhovnom životu.

Patriotski motiviran, posljednjih godina vrlo pobožan, samozatajan (premda ujedno i član Putinove režimske stranke Ujedinjena Rusija), Jemjeljanenko je očito i heroj raznih nacionalista i ksenofoba, pa je bilo zanimljivo kada je kao svoju omiljenu grupu istaknuo Kino – rock buntovnike iz 80-ih predvođene novovalnom ikonom rusko-korejskog porijekla, Viktorom Cojem.

U vrijeme kada se jugoslavenskim ulicama, ali i u klubovima i masovnim medijima širio novovalni punk, ruski rokeri, koji su već i zbog posjedovanja stranih ploča mogli imati problema sa zakonom, bili su teški underground i iritacija za ‘patriote’ kakvih ni danas ne nedostaje u ruskome društvu. Legende o Coju i Kinu širile su se s kućnih tuluma, a progresivna mladež dilala ih je na kazetama poput ilegalnih opijata.

Grupa Kino istakla se bistrom, subverzivnom poetikom, a mnoge njihove pjesme smatraju se otvoreno opozicijskima i proturežimskima te i danas imaju veliku važnost u urbanoj kulturi Rusije. Krajem 80-ih, kada se definitivno počela osjećati liberalizacija, bend je krenuo nastupati na festivalima, a Coj je glumio u fascinantnim psihodeličnim filmovima Assa i Igla postavši simbol slobodarstva i individualca-odmetnika zainteresiranog za društvena pitanja, svojevrsna punk verzija Vladimira Visockog.

No 90-ih, kada su se definitivno zakotrljale ‘promjene’ koje je prizivao u slavnoj istoimenoj pjesmi, Coj je poginuo u automobilskoj nesreći u Latviji.

'Volim neke rane radove Viktora Coja, ali najradije slušam albume Krvna grupa, Zvjezda po imenu Sunce i Crni album', kazao je Jemjeljanenko.


KRVNA GRUPA

Mjesto je toplo, ali ulice
Čekaju tragove naših nogu
Na čizmama zvjezdana prašina
Meka je fotelja, deka karirana
Oroz nepovučen navrijeme

Sunčani dan… U snovima zabljesnuvšim

Krvna grupa, na rukavu
Moj serijski broj, na rukavu
Poželi mi sreću u borbi
Poželi mi…
Da ne ostanem u toj travi
Da ne ostanem u toj travi
Poželi mi sreću!

Imam čime platiti, ali ne želim
Pobjedu pod svaku cijenu
Nikomu ne stavljati nogu na prsa
Ja bih htio ostati s tobom
Samo ostati s tobom

Ali visoka zvijezda u nebu zove na put

Krvna grupa - na rukavu
Moj serijski broj – na rukavu
Poželi mi sreću u borbi
Poželi mi…
Da ne ostanem u toj travi
Da ne ostanem u toj travi
Poželi mi sreću!

Inače, Fjodor u posljednjim borbama u ring izlazi s drevnom kozačkom narodnom 'Oj, da ne večer', poznatoj i kao ‘San Stepana Razina’. Stepka Razin bio je donski kozak, ruska verzija hajduka i vođa ustanka protiv ruskog cara Alekseja Mihajloviča Romanova.
 

O nije večer, nije večer to
Oh, tek malo mi se prispalo
Samo malo mi se prispalo
Oh, u snu mi se vidjelo

U snu mi se vidjelo
Kako tamni moj konj se
Razigrao, rasplesao
Oh, razmahao poda mnom

Oh, i naletjeli bijesni vjetrovi
S istoka, Svalili crnu kapu
O, da, s moje burne glave

A esaul bio domišljat
Smogao san moj odgonetnuti
O, past će, govorio on
Tvoja burna glava

O nije večer, nije večer to
O, tek malo mi se prispalo
Samo malo mi se prispalo
Oh, u snu mi se vidjelo